salsa

salsa (es), sauce (en)
f
Gastronomia

Diferents tipus de salses

Mescla de productes comestibles, amb la participació important d’espècies, herbes i condiments diversos, de consistència líquida o pastosa, emprada per a acompanyar les viandes o els productes alimentaris per tal de fer-los més saborosos o d’incitar el desig d’ingerir-los.

De les moltes varietats de salses que existeixen, les més emprades als Països Catalans són l’allioli, la beixamel, l’escabetx, la maionesa, el romesco, la salsa blanca (feta com la beixamel però sense llet i, eventualment, amb brou i adobada amb anxoves picades, tàperes, pebre, ceba i altres condiments), la salsa de tomàquet (sofregit de ceba, polpa de tomàquet, oli i sal), la salsa picant al curry (curry), la salsa ketchup (salsa de tomàquet amb ceba, pebrot, sucre, mostassa, xampinyons, pebre, vinagre, etc.), la salsa tàrtara (feta amb rovell d’ou, oli, vinagre o llimona i altres condiments) i la salsa verda (feta amb julivert, avellanes torrades, vinagre i canyella o altres espècies).

Hom troba al mercat molt diverses salses preparades, a punt per a ésser consumides o de preparació immediata a casa, elaborades amb diferents ingredients i additius. L’elaboració i els components de les salses preparades és regulat per normes sanitàries estrictes, ja que les que contenen ou podrien ésser un vehicle relativament fàcil per a la transmissió de salmonel·losis, encara que aquest problema és estadísticament més greu en els sistemes de producció menys tecnificats.