Sant Climenç

Vista parcial de l’església de Sant Climenç a Pinell del Solsonès

© Fototeca.cat

Poble i nucli urbà més important del municipi de Pinell de Solsonès (Solsonès), aturonat a 800 m entre les rieres de Sallent i de Sanaüja, al SE de l’església de Pinell, a l’indret de l’antic castell de Sant Climenç , bastit al s XIV (que formà part del comtat de Cardona).

Forma un dels agrupaments de població més importants del terme, al sector més planer i amb bons conreus. Ben comunicat amb Solsona des del 1934 per la carretera que ha d’arribar a Sanaüja, aquest fet i l’electrificació li han donat més vida. Presideix el petit conjunt urbà un gran casal senyorial, que conserva alguns elements de la construcció primitiva (segle XIV) però que fou molt reformat als segles XVI i XVII; té a la façana emblemes heràldics. Aquest castell és esmentat ja el 1375 i fou de la jurisdicció del comtat de Cardona, subinfeudat a diversos senyors (al segle XVIII ho eren els Rovira i Boldó, els Rovira i Sanispleda i els Vega Rovira). L’església parroquial és dedicada a sant Climent. En depèn la capella de l’Ascensió, a ponent (el nom ha estat interpretat també com de Sant Sió), on se celebra un aplec i es reparteix pa beneït el dia de la festa.

Sant Climenç celebra la festa major per Sant Joan i el 23 de novembre s’escau la festa de Sant Jaume, patró de la parròquia.