Sant Joan d’Arties

Sant Joan d’Arties

© Fototeca.cat

Antiga parròquia del municipi de Salardú (Vall d’Aran), dins l’antic terme d’Arties, a la dreta de la Garona, al N de la vila.

És un edifici gòtic del segle XIII, i hom creu que pertanyia als hospitalers (per la seva advocació de Sant Joan i pel fet que els hospitalers tenien el castell veí d’Entransaigües i dominis al sector ha estat considerada com a obra d’aquest orde militar). Fou reformada el 1385 i encara posteriorment amb tres absis poligonals amb gruixuts contraforts, on s’han obert grans finestrals apuntats lobulats i amb calats. La porta de la façana del S té tres arquivoltes apuntades i en degradació, i l’interior té una nau amb volta d’aresta i creuer. Tenia un retaule gòtic tardà signat per Miquel Vilella de Barcelona el 1531 dedicat a Sant Sabin i una imatge renaixentista de Sant Joan presidia l’altar major.

Ha estat restaurada (1975) per la Fundació Museu Etnològic d’Era Val d’Aran, i des de 1983 aquest edifici constitueix un dels equipaments del Museu de la Val d’Aran que conté un museu etnològic d’objectes religiosos de la Vall d’Aran.