El terreny és pla i aprofitat en una gran part per a l’agricultura: 1 900 ha de secà (unes 1.700 de les quals són dedicades a oliveres) i 85 ha de regadiu. La superfície mitjana per explotació titular és de 15 ha, i totes les terres són treballades en règim d’explotació directa. El 62% de la població activa es dedica a l’agricultura, i el 20% a la indústria, amb desplaçament fora del poble la major part.
El poble (479 h agl [2006], sant-rafelins; 240 m alt.) és situat a l’extrem nord del terme, a la vora dreta del riu de la Sénia; a l’esquerra del riu, dins el terme d’Ulldecona (Montsià), s’ha desenvolupat el raval de Molincastell (o del Castell). L’existència de Sant Rafel procedeix de l’expansió agrària i demogràfica del s. XVIII, quan es posaren en conreu les terres incultes de la part septentrional del terme de Traïguera, al qual pertangué fins al tercer decenni del segle actual.