Saünc

Sahún
Sahun

Municipi de la Ribagorça, al límit amb la vall aragonesa de Gistau, a la vall de Benasc, aigua amunt de l’estret de Saünc.

S'estén als vessants meridionals del pic de Posets (3.371 m alt), el d’Escorbets (2.209 m) i els pics de Bagüenyola (3.009 m), i comprèn dues grans valls afluents de l’Éssera per la dreta: la vall de Saünc, drenada pel torrent de Llisat, que davalla de l’estany de Barbarissa, i la vall de Grist, formada per les valls de Llardana i dels Ivons i que rep per la dreta l’aigüeta de la Vall (que té com a capçalera la vall de Bagüenya). A l’esquerra de l’Éssera hi ha l’antic terme d’Eressué, presidit pel pic d’Eressué (1.825 m). Les valls de capçalera, centrades per extensos circs lacustres (alguns d’alimentats per geleres) i amb extensos pasturatges, són aprofitades per a la transhumància d’estiu. Hi ha grans extensions de bosc (710 ha de pi negre i avets, fagedes i boixedes) i matollar (40 ha). Els conreus es limiten als cereals i les patates al secà, i a sectors de regadiu amb hortalisses, patates i arbres fruiters.

El poble (142 h [1996]; 1.124 m alt) és a la dreta de l’Éssera, on parteix el camí que, a través de la vall de Saünc i del coll de Saünc (1 989 m), uneix les valls de Benasc i de Gistau. L’església parroquial és dedicada a sant Joan Baptista. El municipi comprèn també els pobles de Grist i Eressué i el santuari de Goient.