Shakira

(Barranquilla, Atlántico, 2 de febrer de 1977)

Shakira

Nom artístic de la cantant, ballarina i productora musical colombiana Shakira Isabel Mebarak Ripoll.

Filla de pare d’origen libanès i de mare d’ascendència catalana. De molt jove mostrà grans dots per a la música i la dansa i començà precoçment la seva carrera artística: amb només tretze anys. L’any 1990 enregistrà el primer disc, Magia, i l’any següent guanyà el tercer premi del Festival de la cançó de Viña del Mar (Xile).

Amb el disc Pies descalzos (1996), ja produït per ella mateixa, obtingué una gran popularitat a l’Amèrica Llatina. Posteriorment refermà el seu èxit amb ¿Dónde están los ladrones? (1998). S’introduí al mercat angloparlant amb l’àlbum bilingüe Laundry Service/Servicio de lavandería (2001), una fórmula que adoptà en produccions posteriors com Fijación Oral Vol. 1 (2005), Oral Fixation Vol. 2 (2005), She Wolf/Loba (2009), Sale el Sol/The Sun Comes Out (2010), Live from Paris (2011) i Shakira (2014), que conté una versió en català de la cançó Boig per tu del grup Sau.

És una de les cantants pop de més èxit internacional. Ha dut a terme gires i concerts multitudinaris arreu del món i la seva cançó Waka-waka fou adoptada com a himne oficial del campionat de futbol del 2010 a Sud-àfrica. El seu estil barreja fórmules molt diverses, procedents del rock, la música antillana, la música disco i àdhuc influències àrabs, com ara una peculiar versió de la dansa del ventre. Ha rebut nombrosos guardons, entre els quals cal citar dos premis Grammy i vuit Grammy llatins i ha destacat per les iniciatives filantròpiques (Fundación Pies Descalzos per als infants pobres, 2006). Ha tingut dos fills amb el futbolista del Gerard Piqué.