Nasqué amb l’objectiu de millorar la presència del català en les noves tecnologies. La seva actuació es desenvolupa tant en l’àmbit del programari lliure com a partir de convenis amb companyies propietàries de programes.
Entre les seves realitzacions cal esmentar la versió catalana dels navegadors Netscape, posteriorment sota el nom del projecte lliure Mozilla.org, que inclou el navegador Firefox i el programa de correu Thunderbird, la traducció del paquet ofimàtic OpenOffice.org amb el suport de Sun Microsystems (des del 2000), que ha esdevingut la principal opció ofimàtica lliure en català, la versió en català del cercador Google (des del 2001) i l’adaptació del motor de cerques de pàgines en català, i la traducció de l’entorn GNOME de GNU/Linux. L’any 2011 presentà una aplicació mòbil, disponible al principi per a les plataformes Android, iPhone i Nokia N900, que utilitza els serveis de traducció de Softcatalà (basats en el progama Apertium). El 2012 presentà un programa per a facilitar a l’usuari la instal·lació en català del sistema operatiu i les aplicacions de Windows.
També ha impulsat altres iniciatives, com ara un manifest per a demanar l’adopció del programari lliure i els estàndards oberts per part de l’administració pública a Catalunya (2002), la creació de recursos com ara el Recull de termes (glossari anglès - català de termes habituals en la traducció de programari), la Guia d’estil de traducció de programari, una memòria de traducció que recull les principals traduccions que ha desenvolupat, i un corrector ortogràfic que ha esdevingut l’estàndard en català per a tots els programes lliures, tasques en les quals ha col·laborat amb el centre de terminologia TERMCAT en l’estandardització de nous termes al català relacionats amb les noves tecnologies.
El 2007 presentà la candidatura de Barcelona per a organitzar l’OpenOffice.org Conference, que guanyà. El 2008, el seu portal d’internet permetia descarregar uns 150 programes traduïts al català, notícies i articles i constituïa un fòrum per a l’intercanvi d’opinions, resolució de dubtes, etc. Ha rebut, entre d’altres, els premis Arrova (2001), el Premi Nacional d’Internet (2004), el premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística de la Universitat de Barcelona (2005), el Premi Nacional de Cultura (2005), el premi Pompeu Fabra de la Direcció de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya (2016) i la Creu de Sant Jordi (2024).