Solidaritat Catalana per la Independència

SI

Coalició electoral creada al juliol del 2010 amb l’objectiu d’aconseguir la independència de Catalunya.

Els seus origens arrenquen de les successives consultes per la independència celebrades en nombroses poblacions de Catalunya a partir del setembre del 2009. En fou el líder i aglutinador Joan Laporta i Estruch, antic president del Futbol Club Barcelona, el qual poc abans havia creat el partit polític Democràcia Catalana, que s’alià en la coalició amb altres formacions i incorporà membres a títol individual.

A més de Laporta, dels seus dirigents destaquen Alfons López i Tena i Uriel Bertran, antics membres destacats de Convergència Democràtica de Catalunya i d'Esquerra Republicana de Catalunya, respectivament, i l’independent Antoni Strubell i Trueta. Tots quatre foren elegits diputats al Parlament de Catalunya per SI en les eleccions del 28 de novembre de 2010, on formaren un subgrup dins del grup mixt.

Al gener del 2011 s’establí formalment al País Valencià on entre els seus dirigents hi havia Josep Guia i Marín. Al febrer celebrà el seu primer congrés, en el qual fou elegit un nou equip dirigent format per Strubell (president), Bertran (secretari general) i López Tena (secretari nacional de Política Institucional). Poc després Joan Laporta abandonà SI, i restà al parlament fora del subgrup com a diputat no adscrit. En les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre de 2012, SI no obtingué cap escó, i en el Congrés celebrat a Vic el gener del 2013 Núria Cadenes substituí Antoni Strubell a la presidència del partit.