Sonny Rollins

Theodore Walter Rollins
(Nova York, 7 de setembre de 1930)

Nom amb què és conegut el saxo tenor de jazz nord-americà Theodore Walter Rollins.

Inicià els estudis de piano i saxo contralt de ben petit i el 1946 emprengué els de saxo tenor. A disset anys debutà tocant aquest instrument en orquestres de rhythm-and-blues. Aviat es guanyà una reputació i actuà i gravà amb músics de la talla de Bud Powell, Tadd Dameron, Thelonious Monk i Miles Davis, entre d’altres. El 1955 entrà en el quintet de Clifford Brown i Max Roach.

Es mostrà com un dels millors saxofonistes i improvisadors de jazz i realitzà alguns dels enregistraments més importants de l’època, com ara l’àlbum Saxophone Colossus. Experimentà amb un trio compost a més per contrabaix i bateria, tal com mostren l’enregistrament de la seva composició Freedom Now Suite o el disc en directe A Night at The Village Vanguard.

Allunyat de l’escena per a dedicar-se a l’estudi entre el 1959 i el 1961, posteriorment enregistrà, juntament amb músics d’estils diversos, Our Man in Jazz, On Impulse!, East Broadway Rundown i la banda sonora del llargmetratge Alfie (Lewis Gilbert, 1966).

A partir dels anys setanta actuà als millors festivals amb músics que desenvolupaven l’estil fusion i li permeteren abordar el rock, el soul, el funk o el calipso. Enregistraments destacables d’aquell període endavant són Next Album (1972), G Man (1987), Falling in Love with Jazz (1989) i This is what I do (2000).

Ocupà un lloc privilegiat entre els músics de jazz pel domini de l’instrument, la sonoritat, l’expressivitat i el lirisme. Apreciat sobretot com a solista, on uneix una sonoritat potent i una inventiva de gran riquesa, és també un compositor prolífic. Alguns temes seus, com ara Valse HotOleo, Airegin o St. Thomas, són clàssics del repertori be-bop.