Sopa de Cabra

Grup de rock format a Girona el 1986 per Gerard Quintana, veu, Josep Thió, guitarra, Joan Cardona, guitarra, Pep Bosch, bateria, i Cuco Lisicic, baix.

Integrants tots ells d’altres grups abans de la seva unió, el 1989 aconseguiren un gran èxit amb el seu primer disc, Sopa de Cabra i, en particular, amb el tema L’Empordà, i el grup es convertí en un dels impulsors del boom del rock català del principi dels anys noranta. Enregistrà i cantà la major part dels seus temes en català. Conreadors d’un rock clàssic, molt influït per The Rolling Stones i The Beatles, ultra l’esmentat publicaren els discs La roda (1990), Ben endins (1991), Somnis de carrer (1992), Mundo infierno (1993), en castellà, Al·lucinosi (1994), La nit dels anys (1997), Nou (1998), Dies de carretera (2000) i Plou i fa sol (2001). Dels seus temes es feren molt populars El carrer dels torrats, Mai trobaràs, Podré tornar enrere, M’enganxo o Instants del temps. L’any 2001 el grup anuncià la seva dissolució. El gener del 2002 morí a Barcelona el guitarrista del grup Joan Ninyín Cardona.

La desaparició del grup obrí la porta a projectes en solitari dels antics membres. El guitarrista i compositor Josep Maria Thió debutà amb Avui és demà (2004); el baixista, Francesc Lisísic Cuco, i el bateria, Josep Bosch, muntaren el grup de rock Kabul Babà (Club, 2003; L’equipatge del temps, 2005), tot i que Bosch l’abandonà després de publicar el primer disc, i el cantant Gerard Quintana publicà el primer àlbum sota el seu nom el 2003 (Senyals de fum) i Les claus de sal (2004).

El 2006 es publicà l’àlbum Podré tornar enrere. El tribut a Sopa de Cabra, amb adaptacions d’artistes com Roger Mas, Ojos de Brujo amb La Troba Kung-Fú, Bunbury i Amaral, i que inclogué una cançó inèdita, Seguirem somniant. El 2011 la formació es reuní per oferir tres concerts al Palau Sant Jordi, a Barcelona, i actuar a Girona, Tarragona i Palma. La banda la formaren Quintana, Thió, Lisicic i Bosch, a més de dos antics col·laboradors recuperats, Eduard Font (teclats) i Jaume Soler Peck (guitarra), i un reforç, Xarim Aresté, de Very Pomelo (guitarra). La reaparició fou enregistrada en el disc El retorn. Palau Sant Jordi 9 ⁄ 9 ⁄ 2011. El 2016 celebrà els trenta anys amb un concert al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, la tornada als escenaris i la presentació d’un nou disc, Cercles. Aquest any rebé també el premi Enderrock Estrella en commemoració als vint-i-cinc anys de Ben endins, l’àlbum de rock català més venut.

L’any 2023 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi.

Bibliografia

  • Sopa de Cabra, El Temps; Sputnick, València 1992