Sopeira

Vista del monestir d'Alaó

© CIC-Moià

Municipi de la Ribagorça, a l’inici de la Terreta, al qual fou agregat el 1970 el de Sant Orenç.

El terme és a la vall de la Noguera Ribagorçana, a l’indret on aquesta s’encaixa en el congost de Sopeira o pas Nou, aprofitat modernament per a la construcció del pantà d’Escales. És accidentat pels contraforts de la serra de Sant Gervàs (vessants del roc de Conco, 1.352 m alt, a l’E, i del Talló d’Aulet, 1.486 m alt, a l’W). El conreu dels cereals ocupa el 18% de la superfície conreada (13% de blat, 66% d’ordi, 2% de civada), i el farratge el 46% (22% d’alfals, 26% de trepadella, 2% de trèvol i altres 50%); la resta es distribueix entre els conreus llenyosos de secà (10%) i hortalisses, amb bastant de producció de patates. L’activitat econòmica principal, però, és la ramaderia: 3.070 caps de bestiar oví, 435 de porcí i 14 de boví.

El poble (92 h agl 9 h diss [1991]; 704 m alt) és a la dreta de la Noguera Ribagorçana, a la sortida del congost, prop del monestir d’Alaó que tingué el domini del terme. La seva església és actualment la parroquial.