Tamil Nadū

Madrās (ant.)

Estat de la Unió Índia.

La capital és Madràs. Situat al SE del Dècan, consta d’una plana litoral, on el Cauvery forma un gran delta, i dels baixos relleus del Tamiḷnāḍ i l’altiplà de Coimbatore, al centre i a l’W, zona molt muntanyosa, on l’Anai Mudi ateny 2.695 m. És regat pels rius Ponnaiyar, Cauvery i Vaigai. El clima és tropical, amb temperatures elevades tot l’any i precipitacions de tipus monsònic d’octubre a gener; molt abundants a l’W, disminueixen cap a l’E, i es tornen a incrementar a la costa (a Madràs, 1.286 mm anuals).

Densament poblat (372,2 h/km2 [1981]), la població es concentra al baix altiplà, al delta del Cauvery i al voltant de Madràs, mentre que a les muntanyes és escassa. Les ciutats principals, ultra la capital, són Tiruchchirāpaḷḷi, Madurai, Salem i Coimbatore.

El recurs principal, l’agricultura, ocupa el 50% de l’àrea; el regadiu (un terç) permet dues collites anuals, i és dedicat principalment a l’arròs, el conreu del qual, juntament amb el d’altres cereals i de cacauets, sèsam, cotó, copra, tabac i canya de sucre, és el principal. Hom conrea també te i cafè al voltant dels Nīlagiri. Els boscs proporcionen tec, sàndal i bambú. Hi ha cria d’ovelles i de cabres al S. El subsol, bé que poc explotat, és ric en ferro, bauxita, lignit, cromita, magnesita, guix, mica i ilmenita. Té bons recursos hidroelèctrics (Mettūr Kuḷam al Kāverī, Pykara, etc.), que han permès el ràpid desenvolupament de Coimbatore, Salem i Tiruchchirapaḷḷi. La indústria és en expansió: tèxtil (cotó), refineria de petroli, de material ferroviari, de bicicletes, química, del ciment, del tabac, oleícola i sucrera; se centra al voltant de Madràs.