Teddy Cobeña Loor

(Portoviejo, Equador, 16 d’abril de 1973)

Teddy Cobeña Loor

© Arx. T. Cobeña

Escultor.

Inicià estudis de medicina a l’Equador, que acabà a la Universitat de Barcelona, on es llicencià i exerceix com a metge. Atret per l’anatomia i la funcionalitat del cos humà, durant l’època d’estudiant començà també la formació com a escultor a Barcelona, París, Florència i Roma. La influència de Jean-Baptiste Carpeaux i Auguste Rodin foren determinants en l’orientació figurativa de la seva obra, que mostra també una influència notòria de l’expressionisme i el surrealisme. Cal esmentar les obres Somnis, exposada al museu del Palazzo Panciatichi del govern de la Toscana (Itàlia) i La creativitat, escultura pública a la plaça de l’ajuntament de Pont-de-Chéruy (França), que té l’escultura bessona Embaràs d’idees, emplaçada a Barcelona, i que rebé el premi Aigle de Nice el 2016. Mes endavant ha evolucionat a una clara figuració contemporània reflexiva que intenta ressaltar el pensament, fent servir habitualment el bronze (Tot neix al teu interior, Pineda de Mar; Flying II, Puebla de la Sierra, Madrid).

De les seves exposicions individuals cal esmentar “Renaixement” (Roma, 2015), amb al·legories humanes i animals de bronze, en la qual introduí la paraula sensorrealisme, concepte que fa referència a les sensacions agradables i emotives en veure, tocar o sentir una obra d’art. A Kobe (Japó) feu el 2017 l’exposició “Surrealisme & Sensorrealisme”, amb escultures de terracota i bronze, premiada amb el Premi Internacional d’Art del govern de la prefectura d’Hyōgo.

A més dels esmentats, altres premis i distincions són la Medalla Mateo Inurria (2015), la Medalla de Pont-de-Chéruy (2017) i els premis Alcoverro y López i Bautista Adsuara d’escultura (2017), entre d’altres. Combina des de l’inici l’obra a Barcelona, Girona i Florència.