Tel-Aviv

Tel-Aviv-Jafa (of.)
Tel-Aviv-Yafō (he) (of.)

Vista de la ciutat de Tel-Aviv

© Corel Professional Photos

Capital del maḥoz de Tel-Aviv, Israel.

Situada a la desembocadura del Yarkon, a la costa mediterrània, és la ciutat més gran d’Israel. Fundada el 1909 com a barri independent del poble àrab de Jafa, el 1948 es convertí en la capital del nou Estat d’Israel, fins que el 1950 fou traslladada a Jerusalem. El creixement de la ciutat convertí Jafa en un barri de Tel-Aviv, i ambdós nuclis, el mateix 1950, es fusionaren en una única municipalitat que adoptà el nom de Tel-Aviv-Jafa, tot i que sovint és referenciada únicament com a Tel-Aviv.

Principal focus econòmic del país. Seu de la majoria d’ambaixades i consolats, hi ha concentrada la meitat de la indústria del país: indústries metal·lúrgiques, de filats i teixits, químiques i farmacèutiques, alimentàries, de la premsa i editorials. Prop de la ciutat hi ha l’aeroport internacional de Lod (antiga Lydda). Centre d’ensenyament superior.

Arquitectònicament, destaca l’anomenada Ciutat Blanca, un conjunt de més de 4.000 edificis que segueixen els preceptes del Bauhaus, construïts des de la dècada de 1930 per arquitectes jueus que havien fugit del nazisme, que l’any 2003 fou declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.