telescopi espacial James Webb

Telescopi espacial James Webb

@ NASA

Telescopi espacial de 6,5 m de diàmetre propietat de la NASA que serà llançat per substituir el telescopi espacial Hubble.

El telescopi espacial James Webb (JWST) està dissenyat per a observar al rang infraroig de l’espectre, si bé també tindrà capacitat per a observar al rang visible. D’aquesta manera podrà estudiar galàxies molt joves i estrelles formades poc després del big-bang, les quals, com que presenten un gran desplaçament cap al vermell, tenen el seu pic d’emissió a l’infraroig. Entre d’altres, el JWST observarà l’evolució de les galàxies, el naixement i formació dels estels, la formació de sistemes planetaris, l’evolució química de l’Univers o la natura de la matèria fosca. El JWST orbitarà al voltant del punt de Lagrange L2, i estarà situat, per tant, a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra. La seva vida útil està estimada en 5-10 anys. Duu el nom del que fou director de la NASA entre els anys 1961 i 1968.

Inicialment el seu llançament fou previst per al 2011, però el gradual augment del pressupost feu endarrerir aquesta data fins el 2018. Al juliol del 2011, el projecte estigué a punt de ser cancel·lat, però finalment s’aprovà un nou pressupost que permeté a la NASA continuar-ne la construcció, que s’havia iniciat el 2008, i el 2010 havia superat la revisió crítica de disseny (Critical Design Review) amb excel·lents resultats.