Teresa Forcades i Vila

(Barcelona, Barcelonès, 10 de maig de 1966)

Teresa Forcades i Vila

Religiosa, metgessa i activista política.

Llicenciada en medicina a la Universitat de Barcelona (1990), en 1992-95 féu la residència a la Universitat de l’estat de Nova York de Buffalo. Posteriorment obtingué un màster en teologia per la Harvard Divinity School (1997).

Especialitzada en salut pública, el 2001 obtingué el Diploma d’Estudis Avançats en aquesta especialitat, i el 2004, el  doctorat per la Universitat de Barcelona. El 1997 ingressà al monestir de Montserrat, i hi professà els vots l’any 2003. Llicenciada (2005) i doctorada (2008) en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, ha dut a terme cursos de postdoctorat a la Universitat Humboldt de Berlín i és autora de La teologia feminista en la història (2007).

Des de mitjan primera dècada del 2000 ha destacat com a activista social a favor de diverses causes, entre d'altres, la polèmica denúncia contra el que qualifica d’abusos de les grans companyies farmacèutiques. A l’abril del 2013, juntament amb el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, féu una crida a adherir-se al manifest Procés Constituent, un projecte polític consistent en impulsar la mobilització ciutadana que permeti el poble català decidir democràticament el model d’Estat i de país desitja, amb un fort èmfasi en la superació de les desigualtats socials imposades pel model socioeconòmic actual. Al juny del 2015 obtingué l’exclaustració per tal de concórrer com a candidata a les eleccions del Parlament de Catalunya del 27 de setembre al capdavant de la plataforma creada a partit del manifest Procés Constituent.