tiroide

glàndula tiroide
f
Anatomia animal

Dibuix esquemàtic de la localització de la tiroide i de les glàndules paratiroires

© Fototeca.cat

Glàndula de secreció interna dels vertebrats, difusa o imparella, derivada de l’aparell digestiu i originada com a evaginació mitjana de la faringe.

Hom la considera homòloga a l’endostil dels urocordats. En l’home és situada a la part inferior i anterior del coll, formada per una part mitjana, estreta i prima, anomenada istme, i dos lòbuls laterals, de forma de piràmide triangular de base inferior, situats davant la laringe i la tràquea i en relació amb el paquet vasculonerviós del coll. En conjunt té forma de H. L’istme té una prolongació cap a dalt, denominada piràmide de Lalouette. La tiroide deriva embriològicament de l’epiteli faringi i de les bosses faríngies laterals i és un òrgan tou i de color gris rosat que, en l’adult, pesa de 20 a 30 grams. Histològicament és formada per un estroma conjuntiu en el si del qual hi ha les vesícules tiroides plenes de material col·loidal.

La tiroide és una glàndula endocrina que secreta les hormones triiodotironina (T3), tetraiodotironina (T4) o tiroxina i calcitonina, hormona sintetitzada a les cèl·lules parafol·liculars o cèl·lules C. Intervé en la regulació del metabolisme fosfocàlcic. És anomenada també glàndula tiroide o cos tiroide.