Tomàs Galiana i Mingot

(Vila Joiosa, Marina Baixa, 3 de febrer de 1916 — Les Sables d'Olonne, País del Loira, 12 de març de 2005)

Tomàs Galiana i Mingot

© Família Galiana-Mingot

Escriptor científic.

Participà (1936-39) en la Guerra Civil Espanyola com a sergent d’aviació de l’exèrcit republicà, acabada la qual hagué d’exiliar-se a França, on fou internat en camps de treballs francesos. Amb la invasió alemanya del sud de França fou fet presoner pels alemanys, i abans de finalitzar la Segona Guerra Mundial fugí. 

De formació autodidàctica, s’establí a França i treballà durant set anys al servei d’aerodinàmica de l’empresa estatal francesa SNIAS, constructora d’avions, helicòpters i coets, càrrec que abandonà per dedicar-se a l’escriptura científica. Secretari general de redacció de la Librairie Larousse (1951-79), inicialment s’encarregà d’escriure la part científica dels diccionaris de l’editorial, i posteriorment dirigí diverses enciclopèdies, especialment de l’àmbit científic. Especialista en astronàutica, és autor de més d’una quinzena d’obres científiques, i també del Gran diccionari de les ciències i la tècnica, en 6 volums, editat per Larousse. A més, escriví la novel·la Algarrobas sicilianas (1992). Fou responsable de la versió francesa de l’Encyclopédie de l’astronautique, de l’Acadèmia de les Ciències de l’URSS, i col·laborà en diverses revistes (Atomes, Les Nouvelles Littéraires, Scienza e Lavoro, etc.). Membre de l’Association des Écrivains Scientifiques de France, en fou secretari general adjunt.

Des de mitjan dècada dels vuitanta, visqué a cavall de França i de la seva vila natal Vila Joiosa. L’any 2011, la família obtingué reparació i reconeixement personal per part de l’Estat espanyol, gràcies a la memòria històrica del 2007.