Txarango

Txarango

© Éxits Web

Grup musical format el 2010.

Els membres fundadors foren Alguer Miquel (veu), Marcel Lázara Tito (guitarrista) i Sergi Carbonell Hipi (teclats). Posteriorment s’hi afegiren Joaquim Canals (bateria), Àlex Pujols (baix), Pau Puig (percussió), Ivan López (saxo), Jordi Barnola (trompeta), Joan Palà (percussió), Pau Castellví (guitarra) i Sisco Romero (veu de suport), a banda d’altres membres que temporalment en formaren part. La seva música és una combinació de gèneres dispars, com ara el reggae, les músiques antillanes, el pop i el folk. A cavall del concert, l’espectacle inspirat en el circ i la música de carrer, aconseguí una gran popularitat.

Entre d’altres, fou guardonat amb quatre premis de la revista Enderrock del 2012 (millor disc pel seu primer àlbum Benvinguts al llarg viatge, millor directe i dos premis grup revelació de l’any, del públic i de la crítica), el premi disc català de l’any de Ràdio 4 (2012), dos premis ARC a la millor gira per festes majors (2012) i a la millor gira internacional (2013) i el premi Altaveu 2013 com a banda revelació. El 2015 obtingué els premis Enderrock al millor disc de pop-rock pel seu segon àlbum, Som riu (2014), al millor artista, millor directe i millor lletra de cançó (Compta amb mi).

Feu gires internacionals, col·laborà amb altres conjunts, compongué i interpretà la cançó de la Marató de TV3 del 2012, Som persones, i el 2013 feu un concert al Palau de la Música Catalana enregistrat per Televisió de Catalunya. El març del 2017 publicà el tercer àlbum, El cor de la Terra, que el 2018 obtingué quatre premis Enderrock: millor artista, directe, disc i cançó (Una lluna a l’aigua). El 2019 obtingué el premi Enderrock al millor artista en directe. El juny del 2020 publicà el disc De vent i ales, que el grup presentà com el darrer abans de la seva dissolució.

L’any 2021 publicà El gran ball, un disc doble d’edició limitada que recull dels grans èxits del grup, enregistrat per a compensar els qui havien adquirit entrades per a la gira de comiat del 2020 El gran circ, que fou cancel·lada per la pandèmia de la COVID-19.