Vila Olímpica de Barcelona

Vista aèria de la Vila Olímpica de Barcelona

© Fototeca.cat

Nom amb què és coneguda la zona residencial construïda al Poblenou en ocasió de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona el 1992.

Destinada, en un principi, a allotjar els participants en els Jocs, es troba als terrenys que abans ocupaven els locals industrials situats entre la via del tren i la mar. El projecte urbanístic general anà a càrrec dels arquitectes J. Martorell, O. Bohigas, D. Mackay i A. Puigdomènech, i les diverses unitats residencials foren assignades a arquitectes que havien obtingut algun premi FAD.

Construcció del Palau Sant Jordi i la Vila Olímpica

Del conjunt arquitectònic destaquen els cinc edificis porta, destinats a oficines o equipaments tecnològics, els parcs del Litoral, del Poblenou i de Carles I, el port Olímpic, els dos gratacels bessons i la font monumental de la cruïlla del passeig de Carles I amb l’avinguda del Litoral. Dels edificis d’equipaments cal esmentar el centre meteorològic, el centre de convencions, el pavelló esportiu, la caserna de bombers, el centre ecumènic i el centre d’atenció primària.