vitamina A

f
Bioquímica

Vitamina liposoluble constituïda per un conjunt de vitamines i provitamines amb un paper essencial en el funcionament metabòlic de la retina, en el creixement i la diferenciació dels teixits epitelials i dels ossos, en la reproducció, en la resposta immunitària i com a agent antioxidant.

En els aliments d origen animal, la major part de la vitamina A es troba en forma de retinil palmitat, el qual es convertirà en retinol a l’intestí prim, encara que també es pot trobar en forma de retinal o àcid retinoic. En els aliments d’origen vegetal, els carotens constitueixen una família de precursors de la vitamina A o provitamina A, que posteriorment seran transformats en vitamina A activa. Els carotens, per tant, tenen una equivalència d’activitat de retinol, que és la següent: per a obtenir l’activitat d’1 microgram de retinol s’han doingerir 2 micrograms de betacarotè dissolt en oli, 12 micrograms de betacarotè dietètic o 24 micrograms d’alfacarotè o betacriptoxantina dietètica. Són fonts alimentàries de vitamina A: el fetge, els productes làctics, les fruites i verdures de color taronja i groc i les fulles verdes dels vegetals. Actualment es recomana una ingesta dietètica de 700 i 900 micrograms al dia de vitamina A per a dones i homes, respectivament (comptabilitzant també els carotens).