viticultura

viticultura (es)
vine growing (en)
f
Viticultura

Fotografia del llibre Viticulture Espagnole. Une visite a la maison Codorniu (1904)

© Fototeca.cat

Branca de l’agricultura dedicada a l’estudi i al conreu de la vinya.

La viticultura és especialment dedicada a l’obtenció d’una primera matèria adient per a l’elaboració de vi de la qualitat desitjada, tenint en compte que el raïm és un producte complex que depèn del sòl, l’aigua, el sol i sobretot la temperatura. Per a mantenir les característiques dels ceps, la reproducció sol ésser vegetativa, sovint amb empelts de ceps americans (d’ençà de la crisi de la fil·loxera). Les feines que cal efectuar inclouen fonamentalment la plantació, a una distància adient, segons les varietats, amb prèvia rompuda del terreny i adobament del sòl, i l’esporgada i els tractaments amb plaguicides, per tal de combatre el míldiu, l’oïdi, la fil·loxera, etc. Hom ha de renovar els conreus al cap d’una trentena d’anys.