Xavier Mariscal

Francesc Xavier Errando Mariscal
(València, 9 de febrer de 1950)

Xavier Mariscal (2010)

© Estudi Mariscal

Nom amb què és conegut el dissenyador i artista plàstic Francesc Xavier Errando Mariscal.

Establert a Barcelona, començà dibuixant en revistes underground (El Rrollo enmascarado, Víbora, Cairo, Raw, etc). Amb el muntatge Gran hotel (1977) s’apropà a la creació artística. Al final dels anys setanta obtingué renom internacional amb el disseny d’estampats i mobles (tamboret dúplex, cadira autopista, llum impossible) i ha participat en les activitats del grup italià Memphis. El 1982 féu la primera exposició de pintures i el 1986 en féu una altra d’escultures. El 1989 obrí estudi propi. Ha col·laborat amb arquitectes, entre els quals cal citar Arata Isozaki i Alfred Arribas. En un dels restaurants projectats per aquest arquitecte al Moll de la fusta de Barcelona hi instal·là La gamba (1989), una de les seves escultures més conegudes.

El 1991 dissenyà el gos Cobi i la nina Petra, mascotes dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona (1992), respectivament, amb els quals realitzà també sèries de dibuixos animats. És també el responsable del disseny de Twipsy, la mascota de l’Exposició Universal de Hannover (2000), de la imatge corporativa de la Universitat de València (2005) i de la nova imatge del Zoo de Barcelona. El 2005 dissenyà les escultures interiors del pavelló d’Espanya a la Fira d’Aichi, al Japó, inspirades en productes alimentaris, i paral·lelament ha continuat dissenyant interiors, mobles i estris domèstics.

Polifacètic i dotat d’una gran facilitat per a la creació, és un dels més genuïns representants de l’actual tendència a l’artistització del disseny i a la superació del rigor funcionalista. L’any 2010, en col·laboració amb Fernando Trueba, realitzà el film d’animació Chico & Rita (premis Goya i de l’Acadèmia de Cinema Europeu 2011 al millor film d’animació) i l’any següent presentà Mariscal a la Pedrera, exposició retrospectiva que comprenia quaranta anys de la seva trajectòria. Fou guardonat amb el Premi Nacional del disseny 1999 i amb el Premi Nacional de Cultura del CONCA en l’apartat de disseny l’any 2011.