Zona Fòrum

Zona del Fòrum 2004

Vista de la Zona Forum

© Xevi Varela

Sector del litoral del Barcelonès situat al districte tecnològic 22@ , entre els termes municipals de Barcelona i Sant Adrià de Besòs , al marge dret de la desembocadura del Besòs.

Iniciada la seva construcció arran de la celebració del Fòrum Universal de les Cultures (2004), hom partí d’un entorn molt degradat, on, fins al final dels anys vuitanta, hi havia hagut el nucli de barraques del Camp de la Bota . En començar el segle XXI, hi havia la central tèrmica del Besòs, la depuradora, els barris de La Mina i del sud-oest del Besòs.

A la confluència del carrer del Taulat, la Rambla Prim, la perllongació de la Diagonal i la ronda Litoral, hom bastí la plaça d’Ernest Lluch (anomenada així en homenatge al polític assassinat per ETA l’any 2000), d’una superfície superior a les deu hectàrees, al damunt de la depuradora i de la ronda Litoral, cobertes amb una gran placa de formigó.

Els elements dels quals consta la Zona Fòrum són el Centre de Convencions, l’Edifici Fòrum, on l’any 2011 fou inaugurat el Museu Blau , el Parc dels Auditoris, la Pèrgola fotovoltaica i l’esplanada del Fòrum. L’any 2011 eren en projecte altres plans de desenvolupament marítim del Besòs, entre els quals hi havia el d’un nou campus universitari i equipaments en l’àmbit tecnològic i de recerca i desenvolupament.