Departament de Musicologia del CSIC

Entitat, amb seu a la Institució Milà i Fontanals i dependent del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), creada l’any 1943 a partir de l’antic Instituto Español de Musicología (IEM), que es formà seguint la idea del prestigiós musicòleg Higini Anglès d’impulsar oficialment els estudis i la investigació musicològica a Espanya.

Té com a funcions principals inventariar la música històrica conservada a Espanya i editar-ne els catàlegs corresponents i prosseguir l’edició de "Monumentos de la Música Española", iniciada per l’Instituto Diego Velázquez. També s’encarrega de la publicació de monografies sobre aspectes històrics d’aquest art, d’una biblioteca musical especialitzada, d’un arxiu de fotografies i documents i d’una secció de folklore espanyol, que recull i edita la cançó popular de les diferents regions. A més, també organitza cursos i conferències sobre musicologia.

En l’esmentat Instituto, H. Anglès canalitzà i sistematitzà la investigació historicomusicològica realitzada fins aleshores a Espanya per H. Eslava, F. Asenjo Barbieri, F. Pedrell i G. Sunyol, que es remunta al final del segle XIX. En el seu treball, aplicà l’experiència adquirida a les universitats alemanyes de Friburg, on fou deixeble de W. Gurlitt, i de Göttingen, sota el mestratge de F. Ludwig, en les quals l’especialitat de musicologia tenia reconeguda categoria academicouniversitària ja des del final del segle XIX. Des del primer moment l’IEM, a través d’H. Anglès (1943-69), el seu director, emprengué importants projectes i publicacions de rellevància internacional i participà en la creació d’institucions emblemàtiques, com la Societé Internationale de Musicologie, l’Association Internationale des Bibliothèques, Archives et Centres de Documentation Musicaux (AIBM), el Répertoire International des Sources Musicales (RISM) o el Répertoire International de Littérature Musicale (RILM), entre d’altres. A partir dels anys setanta, el Ministeri d’Educació i Ciència inicià la creació de càtedres de música a diferents universitats espanyoles, però fins aleshores l’Instituto havia estat l’únic centre d’investigació historicomusicològica de l’Estat espanyol. Juntament amb Higini Anglès col·laboraren reconeguts musicòlegs, com Miquel Querol (cap del departament, 1969-83), José María Llorens (cap del departament, 1983-88), Marius Schneider, José Subirá, P. Donostia, Manuel García Matos, Francesc Baldelló, Josep Romeu Figueras i Josep Crivillé, entre d’altres. La repercussió de les seves publicacions (la revista "Anuario Musical", 51 números des del 1946; "Monumentos de la Música Española", 51 volums des del 1941), tant en cercles acadèmics com socials del nostre país i de l’estranger, ha fet que aquest departament de musicologia hagi estat reconegut com un dels principals punts de projecció i difusió de la música històrica espanyola. A més, s’hi han format la major part de musicòlegs que han introduït aquesta especialitat en la universitat espanyola, com Francesc Bonastre i Maricarmen Gómez Muntané (Universitat Autònoma de Barcelona), Antonio Martín Moreno (Universitat de Granada), José López Calo (Universitat de Santiago de Compostel·la), i altres destacats musicòlegs catalans, com Josep Pavia i Simó, Lluís A. González Marín, Antonio Ezquerro i Marià Lambea (investigadors del CSIC), Jordi Roig (president de la secció de música de la UNESCO), Montserrat Albet i Maria Ester Sala, Josep Dolcet i Sílvia Martínez. El 1992 aquest departament esdevingué la seu central de la redacció a Espanya del Répertoire International des Sources Musicales -format els anys cinquanta i que aplega grups de treball de trenta-cinc països-, amb l’objectiu de formar una base de dades informatitzada per a l’estudi i la comparació de fonts musicals espanyoles.

Al principi de l’any 2000, el Departament de Musicologia estava format per José Vicente González, Josep Martí Pérez, J. Pavia, L.A. González Marín, A. Ezquerro Esteban i M. Lambea Castro. Les seves activitats se centren en la investigació de la música històrica hispana, l’etnomusicologia i l’estudi crític de les fonts musicals històriques existents a tot l’Estat. A més, participa en la docència impartint l’especialitat de Musicologia (tercer cicle universitari). Gràcies a un conveni CSIC-Universitat Autònoma de Barcelona, també realitza cursos de doctorat i sobre noves metodologies aplicades a la investigació musical històrica i etnomusicològica, àmbits en què el departament té una llarga tradició.

Bibliografia
Complement bibliogràfic
  1. Miscelánea en homenaje a monseñor Higinio Anglés, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Barcelona 1958-1961