Josep Maria Arrizabalaga Amoroto

(Markina, Biscaia, 29 d'octubre de 1931 — Marata, les Franqueses del Vallès, Vallès Oriental, 4 d'octubre de 2018)

Orguener i compositor basc establert a Catalunya.

Després de cursar la carrera eclesiàstica, estudià gregorià amb Dom Gajard a Solesmes, França, i més tard piano amb Juli Pons a Barcelona. Durant disset anys exercí com a organista a la parròquia de Marata (les Franqueses del Vallès). Després de col·laborar amb l’orguener G. Blancafort durant quinze anys, fundà el seu propi taller, artesà i familiar, a les Franqueses.

Entre altres fites com a orguener, el 1991 construí l’orgue transportable més gran del món. Els seus treballs estan molt ben acabats i documentats històricament. Fou autor del projecte de l’orgue que la firma Karl Schuke de Berlín construí per al Palau Euskalduna de Bilbao, amb quatre manuals i pedal, setanta-dos jocs reals i batalla de 32', i se n’ocupà de la direcció i el peritatge.

Paral·lelament a la seva carrera d’orguener, impartí classes de música i cant a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Barcelona (1970-78). Col·laborà musicalment amb Els Joglars, el Teatre Lliure, el Centro Dramático Nacional i La Comédie Française, entre d’altres. És autor de més d’un centenar de cançons.