música de Siena

f
Música

Música desenvolupada a Siena (Itàlia).

Els testimonis musicals més antics que se’n conserven, si bé són molt escassos, recorden que ja abans del segle XIII es cantava a la catedral una litúrgia a dues o més veus, i esmenten també la presència de músics reunits en gremis que tocaven en les festes ciutadanes.

Del segle XIV és coneguda la presència a la ciutat de l’organista i músic Matteo degli Organi, i del segle següent, la de Francesco di Guido -també constructor d’orgues- i Arnulphus, del qual resta una Cantata a Siena a quatre veus.

A partir del segle XVI, com als altres centres italians destacats, tingueren particular importància les iniciatives de diverses acadèmies culturals, com els Intronati (del 1460), que compraren un teatre dins el Palazzo Comunale -avui Teatro dei Rinnuovati-, on el 1670 es representà la primera òpera de la ciutat. Aquest fervor musical ciutadà prosseguí al llarg del temps gràcies a les activitats de moltes altres entitats -com la Società Filarmonica i la Società Orchestrale- i arribà fins al segle XX, quan el mecenes Guido Chigi Saracini, que ja havia promocionat el Quintetto Senese (1909), instituí, el 1923, l’Acadèmia Musical Chigiana: un centre de perfeccionament musical que ràpidament adquirí un renom internacional pels artistes convidats als cursos. El 1939 l’Acadèmia inaugurà les Settimane Musicali Senesi, un festival dedicat a la música italiana amb el qual es promocionen repertoris dels segles anteriors i obres de compositors més actuals, i que finalment ha arribat a incloure músiques procedents d’altres països. A l’Acadèmia també s’han creat diversos conjunts musicals, com el Quintetto Chigiano (després sextet), els Madrigalisti Senesi, i el Complesso da Camera Senese i, des del 1964, es publica anualment la revista d’estudis musicals "Chigiana", on també troben espai les actes dels congressos que s’organitzen durant el festival. L’Acadèmia manté una biblioteca musical d’uns 80 000 volums, amb edicions rares i manuscrits de compositors italians, així com una petita col·lecció d’instruments musicals.

En les dues darreres dècades del segle XX, la vida musical de la ciutat es caracteritzà a més pels cursos, concerts i festivals organitzats per l’associació Siena Jazz, promotora també de la creació de l’Orquestra Nacional Juvenil de Jazz.

Bibliografia
  1. D’Accone, F.A.: The civic muse. Music and musicians in Siena during the Middle Ages and the Renaissance, University of Chicago Press, Chicago/Londres 1997
  2. Mazzeo, A.: Opere rappresentate in Siena nel Sec. XVIII al Teatro dell’Accademia degli Intronati, Cantagalli, Siena 1994
  3. Morocchi, R.: La musica in Siena, Forni, Bolonya 1969