música d’Edimburg

f
Música

Música desenvolupada a Edimburg (Escòcia).

Fou un centre musical notable durant l’Edat Mitjana i fins a la introducció de la Reforma, especialment durant el segle XVI. El 1603, quan la cort es desplaçà a Londres, decaigué l’activitat musical i el desvetllament no es produí fins al final del XVII, període durant el qual es troben documentats els primers concerts.

Durant el segle XVIII la ciutat visqué una gran efervescència: a la primeria de la centúria nasqué l’Edinburgh Musical Society (1728-98), que reunia músics professionals i aficionats, i el 1762, per tal d’acollir els concerts de la societat, es construí el Saint Cecilia Hall. D’altra banda, durant aquest segle proliferaren a la ciutat editors de música i constructors d’instruments molt qualificats, i també alguns compositors notables, com T. Erskine (1732-1781) o J. Reid (1721-1807).

Al llarg del segle XIX la capital escocesa veié sorgir noves societats musicals, entre les quals destaquen l’Edinburgh Harmonist’s Society (1822), l’Edinburgh Vocal Association (1835), l’Edinburgh Musical Amateurs (1848) o l’Edinburgh Choral Union (1858). La inclinació per la música coral ha perdurat al llarg del segle XX amb associacions com Festival Chorus, Edinburgh Bach Choir, Edinburgh Churches Choir o University Musical Society Choir. Al segle XIX, però, la ciutat no disposava de cap grup instrumental professional estable. De fet, la primera orquestra professional d’Escòcia es creà a Glasgow el 1891 amb el nom d’Orquestra Escocesa, més tard Orquestra Nacional Escocesa.

L’escola de música més important d’Escòcia, la Royal Scottish Academy of Music and Drama, és a Glasgow i Edimburg té, des del 1972, la Saint Mary’s Junior Music School. El 1968, al Napier College, es creà un departament de música. La Universitat d’Edimburg, fundada el 1583, disposà a partir del 1861 d’una càtedra de música, que fou ocupada, entre d’altres, per F. Niecks (1845-1924), responsable de la creació d’una facultat de música. Fou substituït per D.F. Tovey (1875-1940), fundador de l’Orquestra Reid el 1916. La ciutat no té un teatre d’òpera i les representacions operístiques es duen a terme en diversos teatres de la població, com el King’s Theatre o el Royal Lyceum Theatre. Edimburg és famosa, sobretot, pel festival que hi té lloc cada any des del 1947 durant el mes d’agost. El programa és molt variat, inclou música simfònica, coral, ballets, òpera, música popular, d’avantguarda i també conferències. Els principals auditoris de la ciutat són l’Usher Hall, on l’Orquestra Nacional Escocesa ofereix concerts regularment, i el Nelson Hall. El 1963 nasqué la Jove Orquestra d’Edimburg i, el 1994, la Nova Orquestra d’Edimburg, constituïda per músics aficionats. Pel que fa a orquestres de cambra, el 1968 es formà l’Scottish Baroque Ensemble i, el 1974, l’Orquestra de Cambra Escocesa.