Els tripterígids: bavoses morrudes

Les bavoses morrudes, de la família dels tripterígids, es diferencien de les bavoses típiques, a part la forma més afuada del musell, pel fet de tenir les aletes dorsals separades. La fotografia permet de distingir el dimorfisme sexual en el cas de Tripterygion tripteronotus, una espècie molt abundant a la zona litoral d’algues fotòfiles: el mascle (exemplar de la dreta), que, a més, presenta una vistosa lliurea nupcial, és de color vermell amb el cap negre, mentre que la femella (a l’esquerra) és de color marró verdós amb aigües clares, que la fa molt críptica en el seu medi.

Jean-Georges Harmelin.

Els tripterígids són peixos litorals petits (de 5 a 10 cm), amb el cos recobert d’escates cicloides. En destaca l’aleta dorsal, que és dividida en tres parts mitjançant dues grans escotadures: una primera part, petita i en forma de vela, formada per radis espinosos; la segona és més llarga i pot tenir els primers radis més llargs que la resta; la tercera es distingeix pels radis segmentats. L’aleta anal és única, llarga i constituïda per radis segmentats, i la pectoral, també llarga i desenvolupada, té radis simples i segmentats. Sempre presenten tentacles nasals i supraorbitals petits, però rarament en tenen de nucals. El perfil cefàlic anterior és molt agut. La boca és proveïda de dents còniques, que són més grans a la regió frontal. D’altra banda, entre la línia lateral i el cap hi ha tota una xarxa de porus mucosos. El dimorfisme sexual es posa de manifest en la coloració i s’accentua a l’època de reproducció: els mascles tenen el cap negre o negre blavós i el cos groc o vermell, i les femelles adquireixen unes tonalitats brunes o també vermelles. Totes les espècies de tripterígids són marines, litorals, bentòniques i es troben fins als 20 m de fondària. Aquesta família demostra tenir una gran plasticitat ecològica: tan aviat es troben espècies que viuen entre les algues com a les parets verticals o a les coves. A diferència dels blènnids, als quals semblen estar emparentats, no construeixen cap niu en el moment de la reproducció. Són carnívors i seleccionen les preses que els serveixen d’aliment. Habiten les mars tropicals i temperades d’Austràlia i Nova Zelanda, i els oceans Índico-pacífic i l’Atlàntic. A la Mediterrània només n’hi ha un gènere (Tripterygion), amb quatre espècies.

Les coves submarines de la Mediterrània són habitades per poques espècies de peixos. Les més superficials són generalment més petites, i són colonitzades per espècies esciòfiles, com petits gòbids, blènnids i tripterígids; la fotografia superior correspon a una petita cova del litoral menorquí, i s’hi veu una bavosa morruda (Tripterygion melanurus melanurus), que es confon fàcilment amb els colors de les algues i esponges de l’ambient.

Adolf de Sostoa i Josep M. Gili.

Tripterygion tripteronotus té un cos fusiforme, allargat i comprimit, que és recobert d’escates cicloides grans, llevat de l’opercle. El musell és molt agut i les mandíbules són plenes de dents, més grans als extrems. Especialment els mascles, tenen els primers radis de la segona aleta dorsal més llargs que la resta; en canvi, la tercera aleta dorsal presenta una alçada més uniforme en tota la seva llargada. Els tentacles supraorbitals són petits i filiformes, i els nasals tenen forma de tub amb una expansió al final. La fórmula de les aletes és D1 III, D2 XV-XVIII, D3 11-13, A II+23-26, V I+2 i P 16. La línia lateral té de 36 a 41 escates i la transversal de 6-9+1+3-4. Presenta un marcat dimorfisme sexual: el mascle territorial és vermellós, però té el cap negre amb puntets blau cel, i mostra 4 o 5 bandes fosques quasi verticals al cos, que es bifurquen i no arriben al ventre; les aletes, fora de la ventral que és negra, són vermelloses però amb els marges blaus, i al tercer radi de la primera dorsal té una taca negra envoltada d’escarlata; la femella, i també els mascles no territorials, en canvi, són bruns, amb les bandes del cos més fosques i les aletes també brunes. És una espècie sedentària i solitària, que viu en llocs poc profunds (fins els 5 m), sempre en zones ben il·luminades. El seu hàbitat típic són els alguers de rodofícies, on roman immòbil al fons; en destorbar-lo neda a batzegades mitjançant els radis de les aletes pectorals. La reproducció es realitza a la primavera i finalitza al maig. Fan la fresa sobre les algues rodofícies o a les roques i dipositen els ous, d’uns 850 µm, en piles que s’adhereixen al fons; són diverses les femelles que fresen al mateix lloc i un sol mascle el que té cura de la posta. És una espècie carnívora, que es nodreix de petits crustacis, mol·luscs i poliquets, i sembla que selecciona força les preses. Viu a la Mediterrània, l’Adriàtica, la mar Negra i a l’Atlàntic, des de Portugal fins al Marroc; és força comuna i abundant dins l’àrea de distribució descrita.

Mascle (a dalt) i femella (a baix) de la bavosa morruda Tripterygion delaisi, una espècie que, contràriament a l’anterior, cerca ambients amb certa foscor, sigui en àrees amb una abundant capa vegetal sigui, fins i tot, a l’interior de les coves més superficials. La femella, de coloració discreta, pot passar desapercebuda, confosa amb els colors del fons, mentre que el mascle en lliurea nupcial presenta tons tan cridaners com els que recull la fotografia.

Jean-Georges Harmelin.

Tripterygion delaisi xanthosoma (= T. xanthosoma) presenta una morfologia força semblant a la de T. tripteronotus; se’n diferencia pel fet de tenir un nombre superior de radis a les aletes dorsal i anal (D1 III, D2 XVI-XVIII, D3 11-14, A II+24-28, V I+2 i P 16) i també un nombre superior d’escates a les línies lateral (de 38 a 44) i transversal (7-9+1+3-4); també el diàmetre ocular és més gran i hi ha diferències quant als canals de porus mucosos del cap i en la coloració: els mascles tenen el cap i la primera aleta dorsal negres i el cos groc amb bandes fosques (de 4 a 6), la darrera formant una mena d’aspa al peduncle caudal; les femelles, en canvi, són d’un color bru clar i amb bandes brunes verticals, l’última, situada al peduncle caudal, més fosca i marcada. Pel que fa a l’hàbitat i al nínxol ecològic, poden ésser molt variables, ja que es tracta d’una espècie molt esciòfila que fuig de la llum i mai no es troba a menys de 3 m de fondària. Les densitats més grans d’individus se situen entre els 6 i els 8 m de profunditat, tot i que se’n poden observar fins als 25 m. Viu sota les parets de roca i les pedres grans del fons. Es reprodueix a la primavera, però es desconeixen els llocs i la forma de la fresa. És una espècie carnívora, que selecciona les preses del macrobentos i del meiobentos: menja crustacis relativament grossos, com ara gammàrids i decàpodes, però també ingereix poliquets, mol·luscs i algues. La seva àrea de distribució inclou tota la Mediterrània; fou descoberta per primera vegada a Banyuls de la Marenda (Rosselló), i registrada després a Líbia; als Països Catalans també s’ha observat a les illes Balears, i és possible que es descobreixi en d’altres punts de la nostra costa.

Tripterygion melanurus minor (= T. minor) és un peix molt petit (no sobrepassa els 5 cm) recobert d’escates grans, llevat de la zona opercular, i amb una línia lateral que ofereix un recorregut discontinu: comença damunt l’aleta pectoral i després acaba a un nivell més inferior. El perfil cefàlic és més agut que el de les espècies anteriors. Els ulls són grossos i ocupen una posició força dorsal. Hi ha un petit apèndix supraorbital filiforme i dos més a la nuca, de morfologia similar. La boca, gran i de llavis carnosos, consta d’una mandíbula superior amb quatre dents centrals més desenvolupades i les altres petites i agudes. La primera aleta dorsal és petita i baixa, la segona dorsal té els radis més uniformes que no pas a les altres espècies del seu gènere, i la pectoral, és molt llarga i força desenvolupada (D1 III, D2 XIV-XVI, D3 10-13, A II+22-25, V I+2 i P 16). A la línia lateral hi ha de 36 a 41 escates i a la transversal, 7+1+3. La coloració només presenta dimorfisme sexual durant el període de reproducció. El cos és de color vermell escarlata, amb cinc taques blanques a la part superior dels flancs, que arriben a la base de les aletes dorsals; el cap és tacat de blanc i negre i ornat amb línies ben definides que s’estenen vers la regió de la nuca; i totes les aletes presenten la mateixa coloració vermella o rosada, però la primera dorsal presenta una taca marró i blanca i les altres dues les presenten brunes i blanques. En adoptar la lliurea nupcial, els mascles tenen el cap negre i el cos més brillant. Viu entre els 2 i els 10 m de fondària perquè és molt fotòfoba, i colonitza les parets superiors de les coves, la part inferior de les pedres o bé els espais lliures entre els blocs de pedra i el fons; comparteix aquests hàbitats amb Blennius nigriceps nigriceps. És carnívor, com les altres espècies del seu gènere. Endèmic de la Mediterrània, s’hi distribueix pel nord (França, Itàlia, Grècia i Turquia) i per les illes de Còrsega, Sicília i Creta; als Països Catalans el trobem al cap de Creus i potser a Eivissa.

Tripterygion melanurus melanurus (= T. melanurus) és força similar a l’anterior i les fórmules de les aletes i les escates coincideixen amb les d’aquesta subespècie. Les diferències estan bàsicament en la coloració i la distribució geogràfica, però també en el perfil cefàlic anterior, que és menys agut (61º). La coloració és vermella escarlata amb taques blanques als flancs i a la base de les aletes dorsals. A primer cop d’ull, pot diferenciar-se per la presència d’una taca negra gran al peduncle caudal, precedida d’una altra de blanca, i per la coloració negra del cap ornada amb línies i franges clares (inversa, per tant, a la de l’altra espècie). L’hàbitat coincideix en amddues espècies: també viu als sostres de les coves o sota les pedres, en fondàries compreses entre els 2 i els 6 m, on comparteix l’hàbitat amb Blennius nigriceps portmahonis. L’àrea de distribució abasta la part meridional de la Mediterrània, i ha estat localitzada a Algèria, Tunísia, Xipre, Israel, Líban i el sud de Turquia; als Països Catalans ha estat capturada arreu de les illes Balears.