El Vallès és una de les comarques històriques del Principat, situada dins la Catalunya Vella, a la regió de Barcelona, emmarcada per les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Bages, Osona, la Selva i el Maresme. Vallès significa ‘vall’: la comarca és compresa dins una gran vall que s’estén a llevant de Catalunya, entre les serralades Litoral i Prelitoral, fins a arribar al mateix Montseny.

Aproximadament, els límits per la banda de ponent coincideixen amb els del bisbat de Barcelona.

Situació i presentació

La comarca del Pla de l’Estany té una superfície de 262,83 km2, que correspon a onze municipis: Banyoles, Camós, Cornellà del Terri, Crespià, Esponellà, Fontcoberta, Palol de Revardit, Porqueres, Sant Miquel de Campmajor, Serinyà i Vilademuls. El cap de comarca és Banyoles. Limita amb la Garrotxa pel NW, amb l’Alt Empordà pel NE i amb el Gironès pel S.

Situació i presentació

La comarca de l’Alta Ribagorça, de 426,86 km2 d’extensió, comprèn tres municipis: Vilaller, la Vall de Boí i el Pont de Suert, el cap comarcal. Fou creada per una llei de 3 de març de 1988, llei que ordenava la segregació d’aquests tres municipis de la comarca del Pallars Jussà (on havien estat atribuïts per la divisió territorial del 1987) per passar a constituir la seva pròpia comarca.

Situació i presentació

L’Alt Camp té una extensió de 538,01 km2 i, segons les divisions territorials de Catalunya del 1936 i del 1987, és integrat per 23 municipis: Mont-ral, dintre el massís de les Muntanyes de Prades; la Riba, vora el Francolí, en el punt on aquest riu arriba a l’Alt Camp entre la Serra Carbonària i les Muntanyes de Prades; Figuerola del Camp i Cabra del Camp, entre els quals s’estén la Serra Carbonària; Querol, el Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona i Rodonyà, que integren el Bloc del Gaià, que toca també Montferri; el Pla de

Situació i presentació

La comarca de l’Alt Empordà té una extensió de 1 357,50 km2. Limita a l’E amb el litoral mediterrani, al N amb el Rosselló i el Vallespir —límit que és frontera entre estats des de l’any 1659—, a l’W amb les comarques de la Garrotxa i el Pla de l’Estany, i al S en un petit sector amb el Gironès i la resta amb el Baix Empordà.

Situació i presentació

L’Alt Penedès té una extensió de 592,77 km2, una distància màxima de 36 km entre els punts extrems oriental i occidental, i una altitud mitjana de 216 m. El terreny s’enlaira des dels 90 m del punt més baix, al terme de Castellet i la Gornal, fins a ultrapassar els 900 m a la serra de la Plana d’Ancosa, en el punt d’intersecció de la comarca amb les de l’Anoia i l’Alt Camp. Tota ella és interior, situada entre les comarques de l’Anoia al N, el Baix Llobregat a l’E, el Garraf i el Baix Penedès al S i l’Alt Camp a l’W.

Situació i presentació

La comarca de l’Alt Urgell té una superfície de 1.447,48 km2 i està formada per 19 municipis. El seu territori representa el 4,5% del de Catalunya i és una de les comarques més extenses del país. Situada a la zona nord-occidental de Catalunya, li fan de límit les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès per la banda de llevant, els dos Pallars per ponent, la Noguera per migjorn i Andorra per tramuntana.

Situació i presentació

La comarca de l’Anoia és situada a la zona central del Principat. Forma part d’un conjunt de terres i de relleus situats a l’extrem oriental de la Depressió Central Catalana, al límit i en contacte amb el Sistema Mediterrani, concretament amb la Serralada Prelitoral Catalana. La seva extensió actual és de 866,28 km2; amb l’annexió del municipi de la Molsosa a la comarca del Solsonès el 1989, l’extensió es veié reduïda en 26,7 km2.

Situació i presentació

La comarca del Bages ocupa una superfície de 1 299,08 km2 i s’estén per un dels extrems orientals de la Depressió Central Catalana. És la comarca més cèntrica de Catalunya. Pel que fa a la seva situació respecte a les altres comarques catalanes, el doctor Joan Vilà i Valentí ha escrit que el Bages “queda equidistant de la muntanya, de les terres inferiors occidentals, del front litoral i de les comarques meridionals. S’hi endevina un possible paper d’encreuament o cruïlla”.

Situació i presentació

El Baix Camp és una comarca purament administrativa; es va definir el 1936 en fer-se la divisió territorial de Catalunya que va estructurar el Camp de Tarragona (vegeu l’Alt Camp) en tres comarques. La seva capital, Reus, n’és i n’ha estat des de molts segles enrere la capital econòmica. Al segle XVII ja s’establien relacions comercials amb el Matarranya. El 1865, segons l’informe de Josep Simó, Reus tenia tractes comercials amb més de setanta pobles que integraven la comarca econòmica.