abocament a la xarxa o injecció a la xarxa n m ENERGIA. Transferència a la xarxa elèctrica de l’energia elèctrica produïda en una instal·lació productora o de l’excedent energètic d’una instal·lació d’autoconsum.
absenfonia n f SOCIOLOGIA / TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Comportament de la persona que ignora completament les persones de qui està acompanyada perquè només està pendent del telèfon mòbil o d’un altre dispositiu electrònic.
anivellament de la producció n m ECONOMIA. Acció d’indicar amb un dispositiu apuntador, amb els dits o amb alguna altra part del cos una zona o un objecte de la pantalla o d’una altra interfície d’usuari amb la finalitat d’activar una funció determinada.
apuntar v tr/prep TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Indicar amb un dispositiu apuntador, amb els dits o amb alguna altra part del cos una zona o un objecte de la pantalla o d’una altra interfície d’usuari amb la finalitat d’activar una funció determinada.
aranya o rastrejador web n f INFORMÀTICA. Bot que rastreja de manera sistemàtica i automatitzada llocs web per indexar-ne els continguts sota un criteri determinat, sovint amb la finalitat de proporcionar llistes ordenades d’aquests continguts com a resposta a preguntes de cerca fetes amb paraules clau.
art de la distorsió n m ART. Pràctica artística audiovisual consistent en la utilització d’imatges o sons distorsionats produïts en suports digitals, fruit de fallades del maquinari o el programari o creats intencionadament, amb finalitat estètica.
assistent virtual n m INFORMÀTICA. Bot que realitza les tasques i proporciona els serveis que li sol·licita un usuari, generalment en llenguatge natural, a través de text, d’una interfície gràfica o de la veu.
atribució climàtica n f METEOROLOGIA. Estudi de la relació causal entre els fenòmens meteorològics extrems i el canvi climàtic antropogènic.
audiosèrie n f COMUNICACIÓ. Sèrie creada exclusivament per a la difusió en format d’àudio.
autoconsum n m ENERGIA. Consum de l’energia elèctrica generada en instal·lacions pròpies.
autoconsumidor | autoconsumidora n m, f ENERGIA. Consumidor d’energia que utilitza l’energia elèctrica generada en instal·lacions pròpies.
autoconsumir v tr ENERGIA. Consumir l’energia elèctrica generada en instal·lacions pròpies.
baix pes en néixer o baix pes en nàixer o BPN n m MEDICINA. Pes d’un nounat entre 1.500 i 2.499 g en el moment del naixement.
baix pes extrem en néixer o baix pes extrem en nàixer o BPEN n m MEDICINA. Pes d’un nounat inferior a 1.000 g en el moment del naixement.
barratge n m ESPORTS. Declaració en salt que es fa amb l’objectiu de reduir el nombre de declaracions disponibles per als adversaris i dificultar que trobin un contracte millor per als seus interessos.
bloquejos consecutius n m pl ESPORTS. Conjunt de dos bloquejos executats l’un a continuació de l’altre per dos jugadors diferents, amb l’objectiu de fer possible que un company d’equip quedi lliure de defensors i pugui rebre la pilota en una situació d’avantatge.
bot de compres n m INFORMÀTICA. Bot que compara la qualitat i el preu de productes que es venen per mitjà d’una xarxa informàtica, generalment internet.
bot de conversa o assistent de veu n m INFORMÀTICA. Bot capaç de mantenir una conversa amb un usuari en llenguatge natural i simular la manera com es comportaria un humà com a interlocutor.
bot d’informació n m INFORMÀTICA. Bot que busca informacions en una xarxa informàtica, generalment internet, d’acord amb uns criteris de cerca establerts per l’usuari.
bot o agentrobot n m INFORMÀTICA. Programa informàtic autònom capaç de dur a terme tasques concretes de manera automàtica en nom d’un usuari o d’altres programes, generalment en una xarxa informàtica com ara internet.
cancel·lar v tr SOCIOLOGIA. Promoure el bandejament d’una persona pública o una institució de l’espai de comunicació propi, especialment de les xarxes socials, per haver dut a terme una acció o haver manifestat una opinió suposadament reprovables, amb la intenció que desapareguin de l’espai públic.
canvi ràpid d’eines o SMED n m ECONOMIA. Sistema de funcionament d’una cadena de producció que permet adequar o reemplaçar les eines de treball necessàries molt de pressa, habitualment en pocs minuts, en cas que es produeixi una modificació en el producte fabricat o la substitució d’un producte per un altre.
capsa de subhastes n f ESPORTS. Capsa que conté, degudament organitzades, les targetes de les diferents veus i els diferents avisos utilitzats durant la subhasta.
carteig n m ESPORTS. Fase d’una mà posterior a la subhasta en què els jugadors juguen les seves 13 cartes amb l’objectiu de guanyar bases.
cigarret electrònic o vaporejador n m ECONOMIA. Dispositiu electrònic, generalment de forma cilíndrica, que s’utilitza per a vaporitzar i inhalar per la boca determinades substàncies.
circuit habitual n m ECONOMIA / TRANSPORT. Sistema logístic de recollida i distribució de mercaderies consistent a fer regularment una mateixa ruta amb un sol vehicle passant per diversos punts al llarg del recorregut a fi d’optimitzar els recursos i reduir els costos de transport.
coberta blava o coberta inundada n f ENERGIA / ARQUITECTURA. Coberta d’un edifici especialment dissenyada per a retenir, temporalment o permanentment, una capa d’aigua procedent de la pluja, la qual contribueix a la regulació tèrmica i a la sostenibilitat hídrica de l’edifici i afavoreix la biodiversitat.
coberta reflectora o coberta fresca n f ENERGIA / ARQUITECTURA. Coberta d’un edifici revestida d’un material habitualment de color clar amb una alta capacitat per a reflectir la radiació solar i irradiar calor, que en èpoques càlides permet disminuir la temperatura a l’interior de l’edifici, millorar el confort i reduir la demanda energètica de refrigeració.
coberta ventilada n f ENERGIA / ARQUITECTURA. Coberta d’un edifici que, entre la capa superior i l’aïllament tèrmic, presenta una cambra d’aire connectada amb l’exterior on es creen corrents que fan disminuir les altes temperatures provocades per la radiació solar i eviten que el sobreescalfament arribi a l’interior de l’edifici.
coberta verda o coberta enjardinada n f ENERGIA / ARQUITECTURA. Coberta d’un edifici revestida totalment o parcialment d’una capa de vegetació que permet augmentar la capacitat d’aïllament de l’edifici, regular la diferència tèrmica entre l’interior i l’exterior i millorar l’eficiència energètica.
cogeneració a petita escala n f ENERGIA. Cogeneració amb una potència elèctrica màxima instal·lada inferior a 1 MW.
comercialització de la recerca o comercialització del coneixement n f ECONOMIA. Modalitat de valorització de la recerca consistent a transformar els resultats de la recerca en productes, serveis o tecnologies que es puguin rendibilitzar econòmicament.
contraaparellament o contrabaixcontralt n m ESPORTS. Situació de joc en què, fruit d’un canvi defensiu, queden aparellats un atacant i un defensor amb una notable diferència d’alçada entre ells, sovint com a resultat d’una estratègia d’equip per a treure’n un avantatge.
conversió d’electricitat en gas o conversió en gas n f ENERGIA. Conversió d’energia elèctrica en hidrogen per electròlisi de l’aigua, el qual al seu torn es pot convertir en metà sintètic.
conversió d’electricitat en X o conversió en X n f ENERGIA. Conversió d’energia elèctrica en altres vectors energètics, principalment en combustibles gasosos o líquids sintètics.
cost de possessió n m ECONOMIA. Cost que representa per a una empresa el manteniment d’existències durant un període de temps determinat, el qual engloba el cost d’emmagatzematge, el cost d’oportunitat, el cost d’obsolescència, el cost d’assegurança i el cost de manipulació.
cultura de la cancel·lació n f SOCIOLOGIA. Conjunt d’actituds i comportaments que promouen el bandejament d’una persona pública o una institució de l’espai de comunicació propi, especialment de les xarxes socials, per haver dut a terme una acció o haver manifestat una opinió suposadament reprovables, amb la intenció que desapareguin de l’espai públic.
curs d’entrenament intensiu n m INFORMÀTICA / PEDAGOGIA. Curs de curta durada que ofereix una formació intensiva en disciplines aplicades generalment de l’àmbit de l’emprenedoria digital.
de reobertura adj ESPORTS. Dit de la veu diferent de passo que fa un jugador després de dos passos consecutius, un cop oberta la subhasta.
declaració en salt n f ESPORTS. Declaració en què el nivell que s’indica és més alt que el nivell més baix a què es podria declarar reglamentàriament la denominació.
declaració n f ESPORTS. Veu que indica el nivell i la denominació del contracte que un jugador es compromet a guanyar.
declarant n m, f ESPORTS. Jugador del bàndol guanyador de la subhasta que és el primer a anunciar la denominació del contracte final.
declarar v tr ESPORTS. Anunciar, un jugador, en el seu torn de la subhasta el nivell i la denominació del contracte que es compromet a guanyar.
denominació n f ESPORTS. Coll de trumfo indicat en la declaració d’una partida, que també inclou la possibilitat que no hi hagi trumfo.
desbordament de l’abast n m ECONOMIA. Ampliació gradual o descontrolada de l’abast d’un projecte consistent en l’afegiment de nous requisits o objectius un cop iniciada la seva execució, la qual pot provocar retards i un sobrecost respecte a les previsions inicials.
dispositiu apuntador o punter n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Perifèric d’entrada utilitzat per a controlar el desplaçament i la situació de la busca a la pantalla o en una altra interfície d’usuari i per a activar determinades funcions o manipular objectes.
disseny d’embalatge n m MÀRQUETING. Procés de concepció i producció d’embolcalls i envasos per a la protecció, la conservació i el transport de productes destinats a la venda, especialment en formats sostenibles i atractius.
distopia n f LITERATURA / CINEMA. Gènere de ficció, literari o audiovisual, que mostra una societat imaginària, situada generalment en el futur, caracteritzada pel pessimisme i la deshumanització.
distorsió transitòria o glitch [en] n f TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Fallada sobtada d’un component de maquinari o programari, de curta durada, que no afecta significativament l’execució del programa en curs però pot generar una deformació momentània de les imatges, els sons o altres senyals elèctrics.
doblar v tr ESPORTS. Augmentar el valor de la puntuació del contracte complert o derrotat d’un adversari en el transcurs d’una partida.
dobletó n m ESPORTS. Fet de tenir només dues cartes d’un coll determinat després del repartiment inicial.
doblo de càstig n m ESPORTS. Doblo amb què es demana al company que passi amb l’objectiu d’obtenir una penalització més gran contra el contracte dels adversaris si no el compleixen.
doblo informatiu n m ESPORTS. Doblo amb què es demana al company que faci una declaració amb un dels colls no anomenats amb l’objectiu de guanyar la subhasta o de fer més difícil per als adversaris l’establiment d’un contracte de nivell alt.
doblo interj ESPORTS. Expressió amb què un jugador indica, després de la declaració d’un adversari, que augmenta el valor de la puntuació del contracte complert o derrotat
doblo n m ESPORTS. Veu amb què s’augmenta el valor de la puntuació del contracte complert o derrotat d’un adversari.
docudrama o drama documental n m CINEMA. Gènere audiovisual que recrea uns fets reals, històrics o d’actualitat, mitjançant l’adaptació i la representació dramàtica.
docuficció n f CINEMA. Gènere audiovisual híbrid, situat entre el documental i la ficció, que explica fets de la realitat combinant testimonis o experts en la matèria, sovint en format d’entrevista, i elements de ficció, generalment mitjançant la representació amb actors o l’animació.
docusèrie n f COMUNICACIÓ / IMATGE I SO. Sèrie documental en què es fa el seguiment de les activitats quotidianes d’una persona o un grup de persones mitjançant l’ús de tècniques i la incorporació d’elements propis de les sèries de ficció.
dominador del sector n m ECONOMIA. Establiment comercial de grans dimensions especialitzat en una categoria concreta de producte que disposa d’un assortiment de gran amplitud i profunditat el qual li permet vendre a preus més baixos que els competidors.
donador | donadora n m, f ESPORTS. Jugador que s’encarrega de distribuir les cartes, en cas que el repartiment sigui manual, i és el primer a fer una veu en la subhasta.
edamame n m GASTRONOMIA. Plat de llegums de soja tendra amb tavella cuits i salats que se sol menjar com a aperitiu en la cuina japonesa.
endopròtesi n f MEDICINA / COMUNICACIÓ. Pròtesi que s’implanta dins el cos.
error de programari o bug n m INFORMÀTICA. Defecte de concepció o realització d’un programa informàtic que n’impedeix el funcionament adequat i pot posar en risc la seguretat del dispositiu on està instal·lat.
esclafit càlid n m METEOROLOGIA. Esclafit originat per l’escalfament per compressió d’una massa d’aire descendent que va acompanyat d’una pujada forta i sobtada de la temperatura de l’aire i d’una davallada notable de la humitat relativa.
esdeveniment de baixada n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Esdeveniment que es produeix quan es fa pressió sobre el mecanisme d’un dispositiu apuntador, habitualment el botó d’un ratolí o la superfície d’una pantalla tàctil.
esdeveniment de pujada n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Esdeveniment que es produeix quan es deixa de prémer el mecanisme d’un dispositiu apuntador, habitualment el botó d’un ratolí o la superfície d’una pantalla tàctil.
esdeveniment n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Resultat que provoca l’acció d’un usuari o la realització d’un procés sobre un objecte durant l’execució d’un programa, que pot desencadenar una nova acció.
espai coixí n m ECONOMIA. Espai de la cadena de producció reservat a l’estoc coixí.
estoc coixí n m ECONOMIA. Quantitat de material o de producte que eventualment se situa entre dos elements d’un sistema productiu o entre dues estacions d’una cadena de producció per a assegurar la continuïtat del flux en cas que els dos elements o les dues estacions no funcionin amb el mateix ritme.
estoc de seguretat o estoc de reserva n m ECONOMIA. Estoc que una empresa o organització emmagatzema de manera preventiva per a poder fer front a situacions imprevistes.
estoc romanent n m ECONOMIA. Quantitat de material o de producte no consumit durant un període determinat que s’acumula per al període següent.
estoig n m ESPORTS. Receptacle, generalment de plàstic, que conté les 52 cartes de la baralla distribuïdes en quatre piles de 13, una per a cada jugador, emprat per a desar les cartes i passar-les d’una taula a l’altra, tal com s’han repartit inicialment, durant una sessió.
estudi del rival n m ESPORTS. Activitat d’un especialista a càrrec d’un club esportiu consistent a analitzar la tècnica, les accions i les estratègies més rellevants d’un adversari o un equip adversari, feta generalment amb mitjans audiovisuals, per a detectar-ne els punts forts i els punts febles de cara a un enfrontament pròxim.
expàs n m ESPORTS. Tècnica de carteig en què el primer membre de la parella juga una carta baixa i el segon, una carta més alta, amb l’objectiu d’augmentar les probabilitats de guanyar la basa sense tenir les cartes superiors del coll.
extrudir v tr GEOGRAFIA / TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Representar tridimensionalment un element geomètric bidimensional projectant-lo verticalment segons un determinat factor d’alçada, fix o variable.
extrusió n f GEOGRAFIA / TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Operació de generar representacions tridimensionals d’elements geomètrics bidimensionals projectant-los verticalment segons un determinat factor d’alçada, fix o variable per a cada element.
falla n f ESPORTS. Fet de no tenir cap carta d’un coll determinat després del repartiment inicial.
fals documental n m COMUNICACIÓ / CINEMA. Subgènere del documental que presenta fets ficticis o imaginaris com si fossin reals utilitzant les tècniques pròpies del documental convencional, generalment amb intenció crítica, burlesca o de denúncia social.
fideu ramen n m ALIMENTACIÓ. Fideu llarg i prim típic de la cuina japonesa elaborat amb farina de blat, sal i aigua carbonatada, que es consumeix habitualment en sopes.
fideu soba n m ALIMENTACIÓ. Fideu llarg i prim típic de la cuina japonesa elaborat amb farina de fajol o, de vegades, amb una barreja de farina de fajol i farina de blat, que es consumeix en sopes, saltats i altres plats.
fideu udon n m ALIMENTACIÓ. Fideu llarg i gruixut típic de la cuina japonesa elaborat amb farina de blat, que es consumeix en sopes, saltats i altres plats.
finançament climàtic n m METEOROLOGIA. Conjunt d’activitats financeres destinades a desenvolupar iniciatives per a mitigar els efectes del canvi climàtic o per a adaptar-s’hi.
forçant a mànega o impassable a mànega o FM adj ESPORTS. Dit de la veu forçant amb què es demana al company que no passi fins a assolir, almenys, una declaració de mànega.
forçant o impassable adj ESPORTS. Dit de la veu amb què es demana al company que no passi en cas que l’adversari de l’esquerra passi.
futomaki o maki gros n m GASTRONOMIA. Maki de gruix considerable, amb un diàmetre que pot arribar als sis centímetres, farcit generalment de diversos ingredients.
fumador de cigarrets electrònics | fumadora de cigarrets electrònics o vaporejador | vaporejadora n m, f ECONOMIA. Persona que té l’hàbit de consumir cigarrets electrònics.
gàbia n f ESPORTS. Acció defensiva de dos o més jugadors consistent a envoltar l’atacant que porta la pilota en una zona de la pista de joc que no li permeti retrocedir, amb la intenció de deixar-lo sense opcions de driblatge o passada.
gest de punter n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Combinació de moviments efectuats amb un perifèric d’entrada o amb els dits o alguna altra part del cos que permet activar una funció determinada en un sistema informàtic.
gest de traçat n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Gest de punter en què l’activació de funcions es fa seguint un recorregut específic per la pantalla o una altra interfície d’usuari.
gest monopunt o gest de contacte únic n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Gest de punter en què l’activació de funcions es fa establint contacte amb la pantalla o una altra interfície d’usuari únicament en un punt.
gest multipunt o gest de contacte múltiple n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Gest de punter, generalment un gest tàctil, en què l’activació de funcions es fa establint contacte amb la pantalla o una altra interfície d’usuari en més d’un punt simultàniament.
gest tàctil n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ. Gest de punter efectuat amb els dits o amb un altre dispositiu apuntador sobre una superfície tàctil.
gòfer n m ZOOLOGIA. Mamífer rosegador de la família dels geòmids, d’entre 15 i 20 cm de llargada, de cos rabassut, cames curtes, orelles i ulls petits, cua rodona i pelatge generalment marró, que porta una bossa de pell a la cara interior de cada galta on transporta l’aliment, propi de l’Amèrica del Nord i l’Amèrica Central.
gunkan n m GASTRONOMIA. Varietat de sushi consistent en una cistelleta d’alga nori farcida amb una base d’arròs compactat a mà i ingredients diversos per sobre, generalment trossos de peix o ous de peix i verdures.
hammer [en] o bloqueig hammer n m ESPORTS. Bloqueig indirecte que s’executa en el costat de l’atac on no hi ha la pilota en joc per a fer possible que un company d’equip situat en la mateixa zona i sense marcatge pugui rebre la pilota i llançar tot sol, generalment des de la cantonada.
hidroala n f ESPORTS. Superfície plana situada sota un vehicle aquàtic que produeix una força de sustentació molt superior a la resistència hidrodinàmica, de manera que el vehicle pot planar sobre l’aigua a gran velocitat.
hossomaki o maki petit n m GASTRONOMIA. Maki de poc gruix, d’uns dos centímetres de diàmetre, que sol estar farcit d’un únic ingredient.
impàs n m ESPORTS. Tècnica de carteig en què el primer membre de la parella juga una carta baixa i el segon, la carta baixa d’una tenalla, amb l’objectiu d’augmentar les probabilitats de guanyar la basa sense tenir la carta del mig.
incendi de toll o incendi de bassal n m ENGINYERIA QUÍMICA / PROTECCIÓ CIVIL. Incendi produït per la crema dels vapors que es generen quan un líquid inflamable forma una capa de combustible que es manté immòbil sobre una superfície, ja sigui sòlida o líquida, generalment perquè hi ha uns límits físics que la contenen.
incendi de vessament n m ENGINYERIA QUÍMICA / PROTECCIÓ CIVIL. Incendi produït per la crema dels vapors que es generen quan un líquid inflamable forma una capa de combustible que s’expandeix sobre una superfície, ja sigui sòlida o líquida, generalment perquè no hi ha uns límits físics que la continguin.
innovació oberta n f ECONOMIA. Estratègia d’innovació basada en la cooperació entre diferents empreses o institucions que busquen incorporar la intel·ligència col·lectiva, de dins i de fora de les pròpies organitzacions, en els projectes de recerca i desenvolupament.
inversa n f ESPORTS. Segona declaració d’una seqüència de dues declaracions consecutives d’un mateix jugador en què es declara un coll nou de rang superior al declarat prèviament i de nivell 2.
inversió en coneixement o inversió en recerca n f ECONOMIA. Destinació de recursos i actuacions a la generació i el desenvolupament de nous coneixements i a l’assoliment d’una major comprensió dels àmbits científics i tecnològics.
kanban de producció n m ECONOMIA. Kanban utilitzat dins una estació de treball determinada que conté indicacions sobre el producte que cal fabricar.
kanban de transport n m ECONOMIA. Kanban que una estació de treball envia a l’estació de treball precedent amb indicacions sobre el producte que aquesta estació li ha d’enviar.
kanban n m ECONOMIA. Identificador visual en format físic o electrònic, tradicionalment en forma de targeta, utilitzat en el sistema kanban per a transmetre informació dins d’una estació de treball o entre estacions de treball diferents, a fi d’optimitzar el flux de treball.
kombutxa n m, f GASTRONOMIA. Beguda probiòtica d’origen probablement manxurià, rica en nutrients, lleugerament carbonatada, d’un gust entre dolç i agre i una olor semblant a la del iogurt o el quefir, que resulta de la fermentació que produeix una colònia simbiòtica de bacteris i llevats en una infusió de te verd o negre amb sucre.
laboratori obert n m ECONOMIA. Espai de recerca on es promou la compartició pública de dades, recursos i resultats i la cooperació i interacció entre diversos actors.
laboratori viu n m ECONOMIA. Espai d’innovació oberta promogut per centres de recerca, administracions i empreses per a resoldre necessitats sectorials o territorials concretes amb la participació activa de l’usuari final i posant a prova en entorns reals les solucions obtingudes.
límit de viabilitat n m MEDICINA. Temps de gestació per sota del qual la vida extrauterina es considera inviable.
lot n m RAMADERIA. Fracció d’una ramada que es trasllada a una altra explotació o a l’escorxador.
mà n f ESPORTS. Conjunt de les 13 cartes que es reparteixen inicialment a un jugador en una partida.
mà o estoig n f ESPORTS. Cadascuna de les partides que es fan en una sessió de bridge, que inclou la distribució de les 52 cartes entre els jugadors, la subhasta i el carteig.
maki n m GASTRONOMIA. Varietat de sushi consistent en un rotlle cilíndric de sushi embolicat, amb l’ajuda d’una estoreta de bambú, dins una fulla d’alga nori, que se serveix en porcions tallades d’uns tres centímetres.
mànega n f ESPORTS. Consecució de 100 punts o més en bases obtingudes en una mà.
mapatge o videomapatge n m TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ / ART. Tècnica artística consistent a projectar llum, imatges o un vídeo, sovint amb un acompanyament sonor, sobre una superfície tridimensional, generalment la façana d’un edifici, per a aconseguir efectes en 3D.
microcogeneració n f ENERGIA. Cogeneració amb una potència elèctrica màxima instal·lada inferior a 50 kW.
millora contínua n f ECONOMIA. Principi de gestió propi de la producció ajustada consistent a anar introduint gradualment canvis en els processos, els productes o els serveis, amb la participació estreta del personal de l’organització i d’altres parts interessades, a fi que siguin cada cop millors i augmenti l’eficiència, la qualitat i el rendiment general de l’organització.
minicentral hidroelèctrica n f ENERGIA. Central hidroelèctrica amb una potència màxima limitada, en què s’aprofita l’energia hidràulica de petits salts d’aigua.
misso n m ALIMENTACIÓ. Pasta fermentada elaborada amb una barreja d’aigua, soia i ordi o arròs, de gust salat i amb un contingut proteic elevat, molt utilitzada en la cuina japonesa.
mitjà convencional o mitjà ATL n m COMUNICACIÓ. Mitjà de comunicació utilitzat tradicionalment per a la difusió de missatges publicitaris.
mitjà no convencional o mitjà BTL n m COMUNICACIÓ. Mitjà de comunicació utilitzat per a la difusió de missatges publicitaris que no pertany a la categoria dels mitjans convencionals.
molt baix pes en néixer o molt baix pes en nàixer n m MEDICINA. Pes d’un nounat entre 1.000 i 1.499 g en el moment del naixement.
monòleg còmic n m COMUNICACIÓ / TEATRE. Espectacle en què un humorista, tot sol a l’escenari, s’adreça al públic de manera espontània i informal per parlar de situacions de la vida quotidiana o d’experiències personals reals o imaginàries amb un to còmic, irònic o de paròdia.
mort | morta n m, f ESPORTS. Company del declarant, que exposa les seves cartes a sobre de la taula i les juga segons les indicacions del declarant, sense poder parlar ni intervenir en el joc.
mort fetal n f MEDICINA. Mort del fetus abans del part o durant el part.
mort neonatal n f MEDICINA. Mort d’un nadó en les primeres quatre setmanes de vida després del naixement.
mort perinatal n f MEDICINA. Mort d’un fetus a partir de l’assoliment de condicions de periviabilitat, generalment entre les 22 i les 24 setmanes de gestació, o d’un nadó en els primers 7 dies de vida.
mort n m ESPORTS. Mà del mort, la qual s’exposa sobre la taula després de la sortida inicial.
mortalitat fetal n f MEDICINA. Relació del nombre de morts fetals que ocorren en un lloc durant un període determinat.
mortalitat neonatal n f MEDICINA. Relació del nombre de morts neonatals que ocorren en un lloc durant un període determinat.
mortalitat perinatal n f MEDICINA. Relació del nombre de morts perinatals que ocorren en un lloc durant un període determinat.
motxi n m GASTRONOMIA. Pastisset típic del Japó, de forma generalment esfèrica, elaborat amb una pasta d’arròs glutinós, cuit al vapor i farcit o aromatitzat amb ingredients diversos.
nadó molt prematur n m MEDICINA. Nadó prematur nascut a partir de les 28 setmanes de gestació i abans de completar les 31 setmanes de gestació, comptades a partir del primer dia del darrer període menstrual.
nadó nascut mort o nadó nascut sense vida n m MEDICINA. Nadó que no presenta signes de vida en el moment de néixer, la mort del qual s’ha produït entre el moment d’assolir condicions de periviabilitat i el moment del part.
nadó nascut viu n m MEDICINA. Nadó que presenta signes de vida, en forma de batec i respiració, en el moment de néixer.
nadó prematur extrem o nadó extremament prematur n m MEDICINA. Nadó prematur nascut a partir del moment que assoleix unes condicions de periviabilitat, generalment entre les 22 i les 24 setmanes de gestació, i abans de completar les 27 setmanes de gestació, comptades a partir del primer dia del darrer període menstrual.
nadó prematur moderat n m MEDICINA. Nadó prematur nascut a partir de les 32 setmanes de gestació i abans de completar les 37 setmanes de gestació, comptades a partir del primer dia del darrer període menstrual.
nadó prematur tardà n m MEDICINA. Nadó prematur moderat nascut a partir de les 34 setmanes de gestació i abans de completar les 37 setmanes de gestació, comptades a partir del primer dia del darrer període menstrual
nadó prematur o nadó preterme n m MEDICINA. Nadó nascut abans de completar les 37 setmanes de gestació, comptades a partir del primer dia del darrer període menstrual.
neurodesenvolupament n m MEDICINA. Procés progressiu de formació del sistema nerviós d’un individu, que s’inicia a l’estadi embrionari i continua després del naixement.
niguiri n m GASTRONOMIA. Varietat de sushi consistent en una porció d’arròs compactada a mà en forma ovalada amb un tall de peix, marisc, alvocat o un altre ingredient a sobre.
nivell n m ESPORTS. Nombre de l’1 al 7 indicat a la declaració que, sumat a 6, especifica el nombre de bases que el jugador es compromet a guanyar per complir el contracte.
nòctul n m ZOOLOGIA. Cadascun dels ratpenats insectívors del gènere Nyctalus, de la família dels vespertiliònids, que viuen generalment als buits dels arbres o als edificis, propis d’Euràsia i el nord d’Àfrica.
observació de jugadors o observació de jugadores n f ESPORTS. Activitat d’un especialista a càrrec d’un club esportiu que consisteix a estudiar jugadors pertanyents a altres clubs, especialment jugadors joves, per a recomanar-ne el fitxatge.
parc fotovoltaic n m ENERGIA. Planta solar formada per un conjunt de plaques fotovoltaiques interconnectades.
part prematur n m MEDICINA. Part que s’esdevé abans que es completin les 37 setmanes de gestació, comptades a partir del primer dia del darrer període menstrual.
participació creativa n f ECONOMIA. Mètode de millora propi de la producció ajustada consistent a promoure la creativitat i la innovació entre els treballadors amb l’objectiu de trobar solucions reals per a determinats problemes del dia a dia, millorar l’eficiència i la qualitat dels processos i augmentar el grau d’integració i motivació del personal.
passo n m ESPORTS. Veu amb què es renuncia a fer una declaració, doblar o redoblar en un torn determinat.
passo interj ESPORTS. Expressió amb què un jugador indica que opta per no fer cap declaració, ni doblar ni redoblar en un torn determinat.
perinatal adj MEDICINA. Relatiu al període que precedeix i segueix immediatament el naixement.
periviabilitat n f MEDICINA. Fase precoç o primerenca de la maduresa fetal en què hi ha possibilitats raonables de viabilitat per a la vida extrauterina però no una alta probabilitat de supervivència.
petició de revisió o comodí de revisió n f ESPORTS. Opció de què disposa un competidor o un entrenador per a demanar als àrbitres que revisin una acció determinada d’un partit o una competició, amb l’objectiu que modifiquin una decisió que considera errònia i perjudicial per als seus interessos.
placa fotovoltaica o mòdul fotovoltaic n f ENERGIA. Placa solar formada per un conjunt de cèl·lules fotovoltaiques interconnectades, encapsulades i muntades sobre una estructura de suport, que converteix l’energia solar incident en energia elèctrica.
placa solar tèrmica o captador solar n f ENERGIA. Placa solar destinada a convertir la radiació solar incident en energia tèrmica.
placa solar n f ENERGIA. Dispositiu que captura la radiació solar incident i la converteix en energia elèctrica o en energia tèrmica.
planta solar termoelèctrica o planta termosolar n f ENERGIA. Planta solar en què es concentra la radiació solar per a escalfar a alta temperatura un fluid que, en vaporitzar-se, és utilitzat per a fer funcionar una turbina i generar energia elèctrica.
planta solar n f ENERGIA. Central elèctrica que transforma l’energia solar en energia elèctrica.
previable adj MEDICINA. Dit del fetus que presenta un estat de desenvolupament insuficient per a la vida extrauterina.
publicitat convencional o publicitat ATL n f MÀRQUETING. Conjunt d’accions publicitàries que es vehiculen a través dels mitjans convencionals.
publicitat no convencional o publicitat BTL n f MÀRQUETING. Conjunt d’accions publicitàries que es vehiculen utilitzant tècniques i canals alternatius als mitjans convencionals.
quàdruple hèlix n f ECONOMIA. Model d’innovació basat en la col·laboració entre els centres de recerca, les administracions públiques, les empreses i la ciutadania.
quíntuple hèlix n f ECONOMIA. Model d’innovació basat en la col·laboració entre els centres de recerca, les administracions públiques, les empreses, la ciutadania i les entitats de defensa del medi ambient.
ramada n f RAMADERIA. Conjunt d’aviram criat en la mateixa unitat de producció que es troba en el mateix estat sanitari i immunològic i constitueix una unitat epidemiològica.
ramen n m GASTRONOMIA. Plat d’origen japonès consistent en una sopa de carn, peix o verdures amb fideus ramen.
recol·lecció d’energia n f ENERGIA. Aprofitament de l’energia present a l’ambient a petita escala per a transformar-la en energia elèctrica, amb l’objectiu principalment d’alimentar dispositius electrònics de baix consum.
redoblo n m ESPORTS. Veu amb què es dobla el doblo d’un adversari.
redoblo interj ESPORTS. Expressió amb què un jugador indica, després del doblo d’un adversari, que torna a augmentar el valor de la puntuació del contracte complert o derrotat.
reformació amb vapor n f INDÚSTRIA QUÍMICA. Reformació en què l’hidrocarbur, generalment gas natural, o l’alcohol es fa reaccionar amb aigua vaporitzada per a produir gas de síntesi.
reformació catalítica n f INDÚSTRIA QUÍMICA. Reformació en què s’utilitzen catalitzadors, sovint platí amb alúmina o sílice-alúmina, per a elevar l’índex d’octà d’un hidrocarbur, generalment una nafta o gasolina, i millorar-ne les propietats antidetonants.
reformació en sec n f INDÚSTRIA QUÍMICA. Reformació en què l’hidrocarbur, generalment gas natural, o l’alcohol es fa reaccionar amb diòxid de carboni per a produir gas de síntesi.
reformació n f INDÚSTRIA QUÍMICA. Procés químic altament endotèrmic consistent a provocar el trencament o la reorganització de les unions moleculars d’un hidrocarbur o un alcohol mitjançant l’aplicació de calor, pressió i, sovint, l’ús de catalitzadors, a fi de modificar-ne les propietats i obtenir un producte determinat.
reformat n m INDÚSTRIA QUÍMICA. Producte que resulta d’un procés de reformació, generalment gasolines d’índex d’octà alt, hidrogen o gas de síntesi.
relé adj ESPORTS. Dit de la veu artificial amb què un jugador sol·licita al company que faci una declaració que descrigui la seva mà.
relé n m ESPORTS. Veu artificial amb què un jugador sol·licita al company que faci una declaració que descrigui la seva mà.
remasterització n f IMATGE I SO. Procés d’obtenció d’una nova còpia mestra d’un enregistrament creat prèviament, ja sigui d’àudio o de vídeo, per millorar-ne la qualitat o per adaptar-lo a nous suports i reproductors.
remasteritzar v tr IMATGE I SO. Obtenir una nova còpia mestra d’un enregistrament creat prèviament, ja sigui d’àudio o de vídeo, per millorar-ne la qualitat o per adaptar-lo a nous suports i reproductors.
reobertura n f ESPORTS. Veu diferent de passo que efectua un jugador després de dos passos consecutius un cop oberta la subhasta.
ronda n f ECONOMIA. Pràctica pròpia de la producció ajustada consistent en la visita no programada dels directius d’una empresa al lloc de treball, a fi d’observar com es desenvolupen els diferents processos, intercanviar impressions amb els treballadors i identificar possibles oportunitats de millora de l’eficiència.
rotlle de Califòrnia o rotllo de Califòrnia n m GASTRONOMIA. Uramaki originari dels Estats Units farcit de peix cuit o surimi, verdures diverses i maionesa, que sol anar recobert amb llavors de sèsam o ous de peix, resultat de la cuina de fusió de base japonesa.
salsa de soja o salsa de soia n f GASTRONOMIA. Salsa líquida de color fosc i gust salat elaborada amb una pasta fermentada de grans de soja, aigua, sal i, sovint, blat torrat, pròpia de la cuina asiàtica.
sèrie documental n f COMUNICACIÓ / IMATGE I SO. Sèrie audiovisual de caràcter informatiu, cultural o didàctic que representa fets de la realitat.
simulació n f ESPORTS. Acció d’un jugador de fer veure que ha rebut un cop d’un adversari o d’exagerar-ne la força, generalment caient a terra, amb la intenció que l’àrbitre interpreti el contacte com una falta personal de l’adversari.
singletó o semifalla n m ESPORTS. Fet de tenir una sola carta d’un coll determinat després del repartiment inicial.
sistema andon n m ECONOMIA. Sistema de control d’una cadena de producció, originari de les empreses japoneses de l’automòbil i de la producció just a temps, consistent en l’ús de senyals lluminosos de colors diferents, combinats de vegades amb senyals acústics o textuals, per a notificar l’estat i les incidències de la cadena.
sistema antierror n m ECONOMIA. Sistema de funcionament propi de la producció ajustada consistent a implantar en el procés de fabricació dispositius o mecanismes dissenyats específicament per a evitar que es produeixin errors.
sistema kanban n m ECONOMIA. Mètode de control i transmissió d’informació propi del sistema de producció just a temps consistent en la utilització d’uns identificadors visuals, tradicionalment en forma de targeta, amb requisits i especificacions diverses, els quals ajuden a optimitzar el flux de treball.
solució amortidora o amortidor n f QUÍMICA. Solució aquosa formada per un àcid feble i la seva base conjugada o per una base feble i el seu àcid conjugat que s’afegeix a un medi determinat per a minimitzar les variacions de pH que s’hi podrien produir com a conseqüència d’una reacció o de l’addició d’àcids o bases.
stent n m MEDICINA. Dispositiu expansible, habitualment metàl·lic i en forma de malla tubular, que es col·loca a l’interior d’un conducte anatòmic per a mantenir-lo obert i permetre el trànsit del seu contingut.
suspensió enrere o retrotir n f ESPORTS. Llançament que s’efectua en el transcurs d’un salt enrere per a aconseguir més espai lliure contra la defensa d’un o més jugadors molt pròxims.
tancament del rebot o bloqueig del rebot n m ESPORTS. Acció defensiva d’un jugador que consisteix a protegir l’ampolla posant-se de cara a la cistella i amb l’esquena en contacte amb un jugador adversari situat darrere seu, amb l’objectiu d’evitar que pugui lluitar pel rebot.
tancar el rebot o bloquejar el rebot v intr ESPORTS. Protegir l’ampolla, un defensor, posant-se de cara a la cistella i amb l’esquena en contacte amb un jugador adversari situat darrere seu, amb l’objectiu d’evitar que pugui lluitar pel rebot.
tataki n m GASTRONOMIA. Plat de carn o peix preparat amb la tècnica del tataki, que se sol servir fred, sovint acompanyat de salsa de soja i wassabi.
tataki n m GASTRONOMIA. Tècnica de preparació pròpia de la cuina japonesa consistent a coure lleugerament a foc molt viu una peça de carn o peix, generalment un cop marinada, de manera que quedi crua per dins i daurada i cruixent per fora, i a tallar-la en filets prims abans de servir-la.
temaki o maki en cornet n m GASTRONOMIA. Varietat de sushi consistent en un rotlle cònic de sushi embolicat a mà dins una fulla d’alga nori.
tenalla n f ESPORTS. Fet de tenir la primera i l’última d’una sèrie de cartes consecutives d’un mateix coll però no les cartes del mig.
tir a l’aigua n m ESPORTS. Llançament fallat a cistella que no toca el cèrcol, la xarxa, ni el tauler, generalment perquè queda massa curt.
transferència de la recerca o transferència del coneixement n f ECONOMIA. Procés consistent a transmetre els resultats de la recerca a altres àmbits de la societat, a fi que estiguin disponibles per a usos diversos.
triple hèlix n f ECONOMIA. Model d’innovació basat en la col·laboració entre els centres de recerca, les administracions públiques i les empreses.
txirashi o bol de sushi n m GASTRONOMIA. Varietat de sushi consistent en un bol amb arròs i ingredients diversos repartits per sobre, generalment verdures i trossos de peix i marisc crus.
ucronia n f LITERATURA / CINEMA. Gènere de ficció, literari o audiovisual, que mostra una història basada en un esdeveniment històric alterat volgudament de manera versemblant.
unitat de producció n f RAMADERIA. Espai delimitat que ocupa una única ramada.
unitat epidemiològica n f RAMADERIA. Grup d’animals en contacte sotmesos al mateix control sanitari, ja que comparteixen la mateixa probabilitat d’exposició a un agent patogen.
uramaki o maki girat n m GASTRONOMIA. Varietat de sushi consistent en un rotlle cilíndric de sushi embolicat, mitjançant una estoreta de bambú, al voltant d’una fulla d’alga nori, de manera que l’arròs queda a l’exterior i la resta d’ingredients a l’interior, que se serveix en porcions tallades d’uns tres centímetres.
utopia n f LITERATURA / CINEMA. Gènere de ficció, literari o audiovisual, que mostra una societat imaginària, situada generalment en el futur, caracteritzada pel predomini de la felicitat i els valors humanistes.
valet n m ESPORTS. Carta de la baralla francesa que porta la figura d’un servent d’armes.
valorització de la recerca o valorització del coneixement n f ECONOMIA. Procés d’atribució de valor social, econòmic, cultural o mediambiental als resultats de la recerca mitjançant la creació de productes, serveis, tecnologies i polítiques que beneficiïn la societat, gràcies a la vinculació de diferents sectors.
vaporeig n m ECONOMIA. Pràctica de vaporejar.
vaporejar v tr ECONOMIA. Consumir una substància vaporitzada amb una cigarreta electrònica.
vaporejar v intr ECONOMIA. Tenir l’hàbit de consumir cigarrets electrònics.
ventiloconvector n m ENERGIA. Aparell climatitzador format per un intercanviador de calor i un ventilador que permet escalfar o refredar l’aire d’un espai interior.
veu artificial o veu convencional n f ESPORTS. Veu que no dona informació real sobre la mà del jugador, sinó que, per acord previ amb la parella, té un significat diferent a l’esperat.
veu natural n f ESPORTS. Veu que dona informació real sobre la mà del jugador.
veu n f ESPORTS. Compromís que adquireix cada jugador en el seu torn de la subhasta amb relació al contracte final, que es manifesta verbalment o mitjançant les targetes de la capsa de subhastes.
vinagre amortit n m INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA. Producte líquid o dessecat que es prepara afegint hidròxid de sodi o hidròxid de potassi i carbonat de sodi o carbonat de potassi al vinagre, emprat com a conservant i correctiu de l’acidesa en diversos aliments.
wassabi n m ALIMENTACIÓ. Arrel picant de la planta crucífera Eutrema japonicum, molt utilitzada en la cuina japonesa com a condiment, generalment en forma de pasta o ratllada.
xarxa de calor i fred n f ENERGIA. Xarxa urbana subterrània de distribució d’aigua calenta i aigua refrigerada produïdes en una central que abasteix un conjunt d’edificis d’una mateixa àrea per a climatització i ús d’aigua calenta sanitària.
xarxa de calor o calefacció de barri n f ENERGIA. Xarxa urbana subterrània de distribució de calor, sovint mitjançant aigua calenta produïda en una unitat central de producció tèrmica, que abasteix un conjunt d’edificis o d’instal·lacions d’una mateixa àrea, habitualment per a calefacció i ús d’aigua calenta sanitària.
xoc al cos n m ESPORTS. Acció defensiva consistent a interposar-se en la trajectòria d’un atacant sense pilota per impedir-li de continuar avançant, feta amb prou antelació per a no incórrer en un bloqueig il·legal.
yakissoba n m GASTRONOMIA. Plat típic de la cuina japonesa consistent en fideus de blat llargs i prims saltats amb verdures, carn, peix o altres ingredients i una salsa especial feta a base de salsa de soja i salsa d’ostres.