Abril 2009

Dimecres 1

Primera reunió Obama-Medvédev

El president dels Estats Units, Barack Obama, i el de Rússia, Dmitri Medvédev, es reuneixen a Londres per primer cop amb la intenció de reobrir converses per reduir l'arsenal nuclear per sota dels nivells pactats en el tractat del 2002. La trobada té lloc a la residència oficial de l'ambaixador dels Estats Units a la capital britànica, Winfield House.

Dijous 2

Èxit final a la cimera de Londres

Delegació de caps d’estat a la cimera del G20 a Londres

© Richard Lewis / Newsteam.co.uk

La reunió del G20 a Londres es tanca amb un acord important, que consisteix en la inversió de 850.000 milions d'euros per restablir el creixement econòmic global. A la vegada, s'estableix un pla d'estímul fiscal per valor de 5 bilions d'euros per crear milions de llocs de treball al món. D'altra banda, els presidents francès i alemany, Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, s'alien per demanar un control més fort del sistema financer, al qual s'oposa el tàndem format pels presidents dels Estats Units i la Gran Bretanya, Barack Obama i Gordon Brown. En aquest sentit, França i Alemanya rebutgen més estímuls fiscals, tal com proposa el Govern de Barack Obama. Un dia abans, al centre de Londres, té lloc una multitudinària manifestació en contra de la cimera que acaba amb un mort i vint-i-tres ferits i nombroses destrosses materials.

Nou president de la CEOE espanyola

Gerardo Díaz Ferrán és escollit nou president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) amb el 87% dels vots. Díaz Ferrán, que es presenta per primer cop, ja ocupava el càrrec des de feia dos anys a causa de la dimissió de José María Cuevas per motius de salut.

Primera plataforma de llibres digitals en català

Es presenta el portal edi.cat, el primer web de venda de llibres i lectors digitals en català. La plataforma és constituïda per les editorials Cossetània, Bromera i Angle Editorial.

Divendres 3

Quiroga, nova presidenta del Parlament basc

La diputada del Partit Popular, Arantza Quiroga, és nomenada nova presidenta del Parlament basc, després de l'acord entre els socialistes i el PP. Quiroga substitueix en el càrrec Izaskun Bilbao, del PNB, i s'estrena llegint part del seu discurs en basc. Pel que fa als canvis, la primera vicepresidència del Parlament recau en la persona de Blanca Roncal, del PSE.

S'inaugura el túnel de Bracons

Després de sis anys d'obres, el president de la Generalitat de Catalunya, Josep Montilla, i el conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, inauguren el túnel de Bracons, una infraestructura que uneix les comarques d'Osona i la Garrotxa. Amb aquesta obertura, el túnel de Bracons es converteix en el tercer més llarg de Catalunya, per darrere del de Viella i el del Cadí.

Dissabte 4

L'OTAN elegeix nou secretari general

L'OTAN elegeix com a nou secretari general de l'organització el fins ara primer ministre de Dinamarca Anders Fogh Rasmussen, que substitueix el neerlandès Jaap De Hoop Scheffer. La decisió no ha estat fàcil, ja que Turquia i el món musulmà no han aixecat el veto a la seva elecció fins a l'últim moment a causa de les caricatures de Mahoma en un diari danès ara ja fa quatre anys.

Gašparovič revalida la presidència a Eslovàquia

L'actual president d'Eslovàquia, Ivan Gašparovič, aconsegueix revalidar el càrrec en la segona i definitiva volta de les eleccions a la presidència de l'Estat, en imposar-se a la candidata opositora Iveta Radicova. Gašparovič obté el 55,5% dels sufragis.

Milers d'italians es manifesten contra Berlusconi

Milers de treballadors italians es manifesten a Roma contra les mesures preses pel primer ministre, Silvio Berlusconi, per fer front a la crisi. En la massiva marxa, convocada pel sindicat Confederació General Italiana del Treball (CGIL), hi van participar els diferents líders de l'esquerra, com ara Walter Veltroni.

Diumenge 5

Corea del Nord llança un coet de llarg abast

Corea del Nord compleix les seves amenaces i llança un coet de llarg abast amb l'objectiu de posar a prova un míssil balístic capaç d'arribar a Alaska, segons els Estats Units i els seus aliats asiàtics. El règim de Pyongyang titlla la prova d'èxit rotund, encara que els Estats Units creuen que és un fracàs.

Els conservadors guanyen a Macedònia

El candidat conservador a les presidencials de Macedònia, Gjorge Ivanov, guanya les eleccions generals del país després de superar el socialdemòcrata Ljubomir Frkoćski. La victòria d'Ivanov consolida encara més el poder del primer ministre macedoni, Nikola Gruevski.

Victòria comunista en les eleccions moldaves

El partit dels comunistes guanya les eleccions legislatives de Moldàvia després d'aconseguir el 50% dels vots, mentre que el partit de l'oposició, el Partit Liberal, només n'obté el 12,8%. Aquests resultats generen un onada de manifestacions contra el govern de Vladimir Voronin, a qui acusen de frau electoral. El president moldau accepta repetir el recompte de vots tal com exigia l'oposició.

Zapatero es reuneix amb Obama

Zapareto i Obama durant la cimera entre la UE i els EUA a Praga

© www.eu2009.cz

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es reuneix amb el president nord-americà, Barack Obama, durant la cimera informal a Praga entre la Unió Europea i els Estats Units. La trobada entre els dos mandataris dura tres quarts d'hora i simbolitza la finalització de cinc anys de relacions difícils entre ambdós països.

Dilluns 6

Obama visita Turquia

El president dels Estats Units, Barack Obama, visita Turquia amb la intenció de desfer el malestar del món musulmà amb els nord-americans. En aquest sentit, Obama crida Turquia a intercedir entre Occident i el món musulmà per enfortir una aliança que aïlli els violents, a la vegada que defensa l'ingrés turc a la Unió Europea.

Un Govern d'experts per a la República Txeca

Els partits polítics txecs es posen d'acord i decideixen donar llum verd a la formació d'un gabinet d'experts per a dirigir el país. El nou Govern és confiat a Jan Fischer, un economista de cinquanta-vuit anys sense filiació política i que fins el moment dirigia l'Oficina d'Estadístiques del país. Al costat de Fischer hi haurà quinze experts i alts funcionaris proposats a parts iguals per totes les forces polítiques del Parlament.

Un terratrèmol provoca 150 morts a Itàlia

Un terratrèmol d'intensitat entre 5,8 i 6,2 graus de l'escala de Richter amb epicentre a la localitat italiana de L'Aquila, a la regió dels Abruços, causa 150 morts i 1.500 ferits. A més, el sisme deixa sense habitatge més de 70.000 persones. Alguns dies més tard, la xifra de morts puja a 294 persones.

Dimarts 7

Obama visita per sorpresa Bagdad

El president dels Estats Units, Barack Obama, visita per sorpresa les tropes nord-americanes desplegades a Bagdad i anuncia als militars que ja ha arribat l'hora que els iraquians es facin càrrec del seu país després de sis anys d'ocupació estrangera.

Fujimori, condemnat a 25 anys de presó

El Tribunal Suprem del Perú condemna l'expresident Alberto Fujimori a 25 anys de presó per ser el culpable de dues matances efectuades pel grup paramilitar Colina. A més de les dues massacres, que van provocar 25 morts, Fujimori també és acusat del segrest d'un periodista i d'un empresari opositor al seu Govern.

L'Aliança de Civilitzacions surt reforçada a Istanbul

El segon fòrum de l'Aliança de Civilitzacions es clausura a Istanbul amb bones expectatives i la impressió que el projecte surt reforçat. La presència d'importants mandataris, com ara el president nord-americà, Barack Obama, accentua l'èxit d'aquesta trobada.

Canvis al Govern espanyol

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, decideix remodelar el seu consell de ministres i acomiada el vicepresident segon i ministre d'Economia, Pere Solbes, la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, el de Sanitat, Bernat Sòria, el de Cultura, César Antonio Molina, i la d'Educació, Mercedes Cabrera. Per la seva banda, Elena Salgado es converteix en la nova ministra d'Economia i vicepresidenta segona, Manuel Chaves és vicepresident tercer i ministre de Política Territorial i José Blanco esdevé nou ministre de Foment. Així mateix, Ángel Gabilondo, Ángeles González-Sinde i Trinidad Jiménez són els nous ministres d'Educació, Cultura i Sanitat respectivament.

Chaves presenta la seva dimissió com a president andalús

Manuel Chaves presenta la seva dimissió al capdavant de la Junta d'Andalusia després de convertir-se en ministre de Rodríguez Zapatero. Chaves portava dinou anys com a president andalús, amb cinc victòries i quatre majories absolutes.

Dimecres 8

Facebook arriba als 200 milions d'usuaris

La xarxa social Facebook anuncia que ha arribat als 200 milions d'usuaris actius, fet que representa tota una fita en la curta història d'aquesta xarxa social a internet. L'empresa atribueix el fort increment dels seus usuaris a la traducció del web a altres idiomes.

L'epidèmia del dengue arriba a Buenos Aires

Les autoritats sanitàries argentines comptabilitzen 7.700 casos de dengue en 13 províncies argentines i es parla de la pitjor epidèmia de la història. El nombre de víctimes mortals ja arriba a 9 persones a tot el país, i a la ciutat de Buenos Aires hi ha 69 casos d'infecció confirmats.

Dijous 9

Bouteflika és reelegit a Algèria

El president d'Algèria, Abdelaziz Bouteflika, aconsegueix la reelecció després d'obtenir el 90% dels vots. Malgrat l'aclaparadora victòria, l'oposició acusa Bouteflika de frau i manipulació en uns comicis amb gairebé el 75% de participació.

El secretari d'Estat d'Economia espanyol dimiteix

El secretari d'Estat d'Economia espanyol, David Vegara, dimiteix el càrrec, després de reunir-se amb la nova ministra d'Economia, Elena Salgado, al·legant motius personals. Malgrat aquesta renúncia, Salgado manté en el càrrec Carlos Ocaña, secretari d'Estat d'Hisenda.

Divendres 10

Atemptat a l'Iraq

Un suïcida mata 5 soldats nord-americans i 3 policies iraquians en encastar un camió bomba contra una base conjunta a Mossul. L'atac, el més greu dels últims 13 mesos en què es veuen implicats soldats nord-americans, deixa també una setantena de ferits.

Detenció del número dos d'ETA a París

La policia francesa deté a París Ekaitz Auzmendi, considerat el número dos de l'aparell logístic de la banda terrorista ETA. Auzmendi és detingut a l'estació parisenca de Montparnasse, quan arribava a la ciutat en un tren procedent de Bordeus. En el moment de la detenció, el presumpte etarra anava armat i portava abundant material informàtic.

Dissabte 11

L'oposició tailandesa força la suspensió de la cimera asiàtica

Centenars de manifestants opositors al primer ministre tailandès, Abhisit Vejjajiva, obliguen a cancel·lar la cimera de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) en accedir per la força a l'hotel de Bangkok on té lloc la reunió de mandataris. Un dia més tard, el govern tailandès imposa l'estat d'emergència a la capital, Bangkok, amb la intenció d'aturar les violentes protestes de l'oposició. Malgrat la mesura, els manifestants irrompen al Ministeri de l'Interior i ataquen el cotxe oficial del president Vejjajiva. El resultat d'aquests actes violents és de 2 víctimes mortals i més de 100 ferits.

Diumenge 12

Netanyahu allarga la mà als palestins

El primer ministre jueu, Benjamin Netanyahu, trasllada al president palestí, Mahmud Abbàs, un missatge de cooperació i li comunica, per via telefònica, que compta amb ell per trobar la pau entre els dos pobles.

Troben a Egipte una nova necròpoli faraònica

Un equip arqueològic egipci desenterra una nova necròpoli amb 53 tombes excavades en la roca que daten del Regne Mitjà i Nou i de la XXII dinastia faraònica (III i II mil·lennis aC). Aquesta necròpoli ha estat descoberta a la regió del Faium.

Dilluns 13

Els Estats Units aixequen restriccions a Cuba

Complint una altra de les seves promeses electorals, el president del Govern dels Estats Units, Barack Obama, decideix aixecar les restriccions als cubanoamericans per viatjar i enviar remeses a l'illa de Cuba. Aquesta mesura permet als cubans que viuen en territori americà viatjar quan vulguin a l'illa i enviar lliurement diners i paquets d'ajuda humanitària.

Griñán substitueix Chaves en la Junta d'Andalusia

José Antonio Griñán pren possessió del càrrec de president de la Junta d’Andalusia

© Junta de Andalucía

El PSOE d'Andalusia ratifica per aclamació el vicepresident segon del Govern andalús, José Antonio Griñán, com a candidat a la successió de Manuel Chaves al capdavant de la Junta d'Andalusia. Chaves exposa que Griñán és el millor candidat per a substituir-lo en el càrrec.

Dimarts 14

Bolívia dóna llum verd a noves eleccions

El Congrés de Bolívia aprova la llei electoral que dóna llum verd als comicis generals del sis de desembre, després de sis intensos dies de negociacions entre el partit Moviment al Socialisme (MAS) i les forces de l'oposició. A causa d'aquesta decisió, el president Evo Morales abandona la vaga de fam que va iniciar fa sis dies.

Hongria tria nou primer ministre

El Parlament d'Hongria aprova el nomenament de Gordon Bajnai com a nou primer ministre en substitució del socialista Ferenc Gyurcsány, que va renunciar el càrrec pels errors comesos en política econòmica. Bajnai, que fins el moment ocupava la cartera d'Economia, pretén congelar els sous i les pensions i suprimir ajudes socials per treure Hongria de la crisi.

Comencen les classes de pastors al Pallars Jussà

Comencen a la comarca del Pallars Jussà les classes de la primera Escola de Pagesos i Pastors de Catalunya, una iniciativa pionera al país que pretén garantir un relleu generacional en les explotacions dels Pirineus, revalorar aquesta feina i afavorir la incorporació de joves al món rural.

Dimecres 15

Detenen el narcotraficant més poderós de Colòmbia

Més de 600 policies detenen en una casa de la selva d'Urabá, fronterera amb Panamà, el narcotraficant més poderós de Colòmbia: Daniel Rendón, més conegut pel sobrenom de Don Mario, un exparamilitar que en només tres anys es va convertir en un traficant de cocaïna.

El Parlament català aprova tenir més presència al Prat

El Parlament de Catalunya aprova una iniciativa de CiU, pactada amb el Tripartit, per reclamar un paper determinant en la gestió de l'aeroport del Prat. A la vegada, aprofitant l'ocasió, els socis de govern i l'oposició insten el president Montilla a concretar acords amb l'Estat espanyol.

Dijous 16

Moscou aixeca el règim especial a Txetxènia

El Govern rus decideix aixecar el règim especial de zona d'operació antiterrorista a Txetxènia, una iniciativa que es va posar en marxa a l'octubre del 1999. El president txetxè, el prorús Ramzan Kadírov, qualifica la decisió russa d'històrica, ja que dóna a entendre que els rebels txetxens ja estan aniquilats.

Un terratrèmol sacseja l'Afganistan

Un total de 22 persones mortes i 40 més de ferides és el resultat d'un terratrèmol de 5,5 graus de l'escala de Richter que sacseja la província afgana de Nangarthar, prop de la frontera amb el Pakistan. Dues hores després del primer sisme es produeix una rèplica de 5,1 graus.

L'Audiència absol Ignasi Farreres

L'Audiència Nacional decideix absoldre l'exconseller de Treball de la Generalitat de Catalunya, Ignasi Farreres, a qui s'acusava d'encarregar 8 informes, pels quals es van pagar més de 46.000 euros. Malgrat l'absolució, el jutge condemna Josep Maria Servitje, que fou mà dreta de Farreres al departament i secretari general, a quatre anys i mig de presó.

Divendres 17

Comença la cimera de les Amèriques a Trinitat i Tobago

L'illa caribenya de Trinitat i Tobago és l'indret escollit per a la celebració de la cinquena cimera de les Amèriques, una trobada que serveix per a veure com són les relacions entre els països americans i el nou president dels Estats Units, Barack Obama, que promet en el discurs inaugural una aliança entre iguals. Obama es reuneix sense tensions amb els líders del sud del continent i proposa reinventar els vincles entre els països. En aquest sentit, el president veneçolà, Hugo Chávez, trenca el protocol i li regala a Obama el llibre La venas abiertas de América Latina, de l'escriptor uruguaià Eduardo Galeano, un referent de l'esquerra llatinoamericana. Dos dies més tard, la trobada finalitza amb l'objectiu d'obrir una nova era de cooperació entre els països, encara que confirma els desacords sobre l'illa de Cuba.

Un menor crema un indigent a Alacant

Un menor de setze anys és detingut a Alacant per pegar un indigent i cremar-lo. El jove entra en el caixer on dorm el sense sostre, l'agredeix i després li crema el cap amb oli sintètic. La policia el deté al lloc dels fets i la víctima és ingressada a l'Hospital General en estat de coma neurològic posttraumàtic.

Dissabte 18

L'Iran condemna una periodista nord-americana

El tribunal revolucionari de Teheran condemna a vuit anys de presó la periodista iraniana i nord-americana Roxana Saberi, acusada d'espiar a favor dels Estats Units, malgrat les demandes de Washington de deixar-la en llibertat. El seu advocat avança que recorrerà la sentència.

Detenen a Perpinyà un nou cap d'ETA

La policia francesa deté a Perpinyà Jurdan Martitegi, un nou cap dels comandos de la banda terrorista ETA. Amb ell, també són arrestats sis suposats terroristes més. Martitegi havia substituït al capdavant de les cèl·lules etarres Aitzol Iriondo, detingut a principi de desembre del 2008 a la localitat francesa de Gerde.

Diumenge 19

Els nacionalistes guanyen les eleccions a la República Turca del Nord de Xipre

El Partit de la Unitat Nacional guanya les eleccions legislatives anticipades a la República Turca del Nord de Xipre, reconeguda només per Turquia. Aquesta victòria compromet els esforços de reunificació d'una illa dividida des de fa 35 anys.

Nadal guanya a Montecarlo

El tennista mallorquí Rafael Nadal guanya el seu cinquè títol consecutiu sobre la terra batuda de Montecarlo en vèncer a la final el serbi Novak Djoković per 6-3, 2-6 i 6-1. Amb aquesta victòria, Nadal es converteix en el primer tennista que aconsegueix cinc títols seguits a Montecarlo.

Dilluns 20

Obama visita la seu central de la CIA

El president dels Estats Units, Barack Obama, visita la seu central de la CIA, a Langley, prop de Washington, per donar públicament suport moral i destacar la importància de la seva missió després que aquesta hagi estat qüestionada arran dels mètodes que s'utilitzen per a interrogar els sospitosos de terrorisme.

Celebració de la conferència de l'ONU sobre el racisme

El president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, boicoteja la conferència de les Nacions Unides sobre el racisme celebrada a Durban (Sud-àfrica) en acusar Israel d'instaurar un règim racista, cruel i repressiu contra els palestins. Com a resposta, molts representants europeus de l'ONU marxen en plena al·locució del president iranià.

Dimarts 21

El líder opositor veneçolà demana asil al Perú

El líder de l'oposició veneçolana, Manuel Rosales, demana asil polític a Lima després d'arribar al país andí com a turista. Rosales marxa de Veneçuela sense presentar-se davant els tribunals del seu país, on l'acusen de presumptes delictes de corrupció, cosa que al seu parer és un judici polític.

Volkswagen encarrega a Seat la fabricació del Q3

L'empresa automobilística alemanya Volkswagen encarrega a la fàbrica Seat de Martorell la fabricació del nou model Q3 i s'imposa així a Eslovàquia i Alemanya. Aquesta decisió evita l'acomiadament de més de 1.500 empleats de la planta de Martorell.

Acord definitiu per a la nova Llei d'educació catalana

Un pacte entre CiU, el PSC i ERC permet tirar endavant la nova Llei d'educació de Catalunya, una decisió que irrita Iniciativa. La principal llei de la legislatura catalana no té l'aval del Tripartit i els ecosocialistes amenacen amb el vot negatiu.

La Generalitat de Catalunya lliura les Creus de Sant Jordi

Creus de Sant Jordi

El president de la Generalitat de Catalunya, Josep Montilla, entrega les Creus de Sant Jordi a 27 personalitats i 15 institucions. Entre els premiats, cal destacar el neuròleg Lluís Barraquer, el president de Mango, Isak Andic, l'exlíder de CCOO, Joan Coscubiela, el doctor Santiago Dexeus i l'escriptora Ana María Matute.

Dimecres 22

Victòria de Zuma en les eleccions sud-africanes

El líder del partit Congrés Nacional Africà (CNA), Jacob Zuma, es converteix en el nou president de la República de Sud-àfrica després de vèncer en les eleccions legislatives. Els comicis tenen una participació del 80% de l'electorat, tres punts més que fa quatre anys. Zuma aconsegueix el 67,8% dels vots, mentre que el principal partit de l'oposició, Aliança Democràtica, n'obté només el 16,7%.

Dijous 23

Dos atemptats causen 76 morts a l'Iraq

Dos atemptats suïcides en punts diferents de l'Iraq deixen un balanç de 76 persones mortes, la majoria pelegrins iranians. L'atac que causa més víctimes mortals té lloc en un restaurant de Baquba, al nord-est del país, on un home s'immola i mata 48 persones i en fereix 70 més. L'altre atemptat té lloc a Bagdad, quan un home fa detonar un cinturó d'explosius quan la policia donava aliments a un grup de persones.

Stieg Larsson és el més venut de Sant Jordi

Les obres de l'escriptor suec Stieg Larsson es converteixen en els llibres més venuts durant la diada de Sant Jordi, tant en llengua catalana com castellana. Pel que fa als escriptors catalans i castellans, Gaspar Hernández és el més venut, gràcies a la seva obra El silenci, mentre que Javier Cercas triomfa amb Anatomía de un instante.

Joan Marsé rep el premi Cervantes

L'escriptor català Joan Marsé rep el premi Cervantes a Madrid i en el seu discurs reivindica la memòria, el cinema, el realisme, el Quixot i també la dualitat lingüística catalana, en la qual ha viscut tota la vida i que assegura que ens enriqueix a tots.

Divendres 24

Medvédev destitueix el cap de l'espionatge rus

El president rus, Dmitri Medvédev, destitueix el cap de l'espionatge militar del país, Valentin Korabélnikov, al capdavant del servei d'intel·ligència des del 1997. El general s'oposava a la reforma de l'exèrcit que vol dur a terme el Govern rus; a la vegada, aquest cessament evidencia l'hostilitat entre el Kremlin i determinats sectors de les forces armades.

Amenacen de mort un dels líders del Sinn Féin

El viceprimer ministre d'Irlanda del Nord, Martin McGuinness, i la seva família reben amenaces de mort després que el cap del Sinn Féin acusés públicament de traïdors a Irlanda els terroristes que el mes passat van matar dos soldats britànics i un policia a Irlanda del Nord.

Quatre milions d'aturats a Espanya

Segons les dades de l'enquesta de població activa (EPA), en el primer trimestre de l'any es van destruir 766.000 llocs de treball, la xifra més alta en trenta-dos anys, i el nombre d'aturats ja supera els quatre milions al conjunt de l'Estat, fet que es considera un rècord històric.

Una epidèmia de grip causa 16 morts a Mèxic

La capital mexicana i l'Estat de Mèxic viuen en estat d'alerta social per un brot de grip porcina (grip A) que causa la mort de 16 persones. Les autoritats decideixen suspendre les classes a les escoles públiques i privades i a la Universidad Nacional Autónoma de México per evitar que s'estengui el contagi.

Dissabte 25

Derrota de la dreta a Islàndia

El conservador Partit de la Independència perd les eleccions a Islàndia, en detriment de la coalició d'esquerres entre l'Aliança Socialdemòcrata, que lidera la primera ministra Johanna Sigurdardottir, i el Moviment d'Esquerra Verda, que han governat plegats els darrers dos mesos a l'illa àrtica i que obtenen la majoria ab- soluta.

Corea del Nord inicia el rearmament nuclear

Corea del Nord torna a desafiar la comunitat internacional i eleva la tensió a la regió en anunciar que reprèn el procés per a obtenir plutoni a la seva principal central nuclear. Així, el règim comunista torna a processar barres de combustible nuclear a la seva planta de Yongbyon, al nord de Pyongyang.

Diumenge 26

Correa s'imposa en els comicis de l'Equador

El president Rafael Correa guanya les eleccions generals de l'Equador en obtenir el 52% dels vots, gairebé 25 punts més que l'expresident opositor Lucio Gutiérrez, que n'assoleix només el 28%. Per la seva banda, el multimilionari de dreta Álvaro Noboa es queda amb l'11% dels comicis.

Els socialdemòcrates guanyen a Andorra

En les eleccions presidencials andorranes, el Partit Socialdemòcrata (PS) guanya les eleccions presidencials després d'aconseguir 14 dels 28 representants en joc. D'aquesta manera, Jaume Bartumeu es converteix en el nou cap del Govern andorrà, en substitució d'Albert Pintat, del Partit Liberal Andorrà (PLA).

Nadal venç per cinquena vegada al Godó

El tennista mallorquí Rafael Nadal s'imposa per cinquena vegada consecutiva en la final del Trofeu Comte de Godó, celebrat a les instal·lacions del Reial Club de Tennis de Barcelona. En la final derrota l'alacantí David Ferrer per un clar 6-2 i 7-5, en 1 h i 46 min de partit.

Dilluns 27

Carretero abandona ERC

L'exconseller de Governació, Joan Carretero, decideix abandonar Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per desavinences amb la direcció després que li obrin un expedient i el suspenguin de militància. J. Carretero registra Reagrupament, que inicia els tràmits per constituir-se en partit polític. Dos dies abans, el que havia estat candidat a presidir el partit republicà, Jaume Renyer, també decideix abandonar la formació.

La policia es querella contra Conde-Pumpido

Els quatre sindicats majoritaris de la policia espanyola (SUP, CEP, UFP i SPP) presenten una querella al Tribunal Suprem contra el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, arran de les declaracions que va fer el magistrat en què es queixava de la feina de la policia a l'hora d'actuar contra l'esquerra abertzale.

Astiazarán, reelegit en la Lliga de Futbol Professional

José Luis Astiazarán és proclamat de nou màxim mandatari de la Lliga de Futbol Professional espanyola (LFP), després d'encapçalar l'única candidatura que es va presentar als comicis. En aquestes eleccions, Astiazarán ha tingut el suport de 39 dels 42 clubs de futbol professional espanyol.

Dimarts 28

Un tribunal anglès exculpa els acusats del 7-J

Un tribunal anglès, que per segona vegada en vuit mesos jutjava tres acusats de col·laboració amb els suïcides dels atemptats del 7-J a Londres, exculpa per unanimitat les úniques persones dutes davant la justícia per aquella acció terrorista. Aquest veredicte arriba després de quatre anys d'investigació, 18.450 declaracions de testimonis i més de 37.000 proves.

Albània presenta la seva adhesió a la UE

El Govern d'Albània presenta formalment a Praga la seva candidatura a la Unió Europea, una acció que és qualificada pel primer ministre albanès, Sali Berisha, de moment històric. A partir d'ara, el país balcànic inicia un llarg procés per obtenir l'estatut de candidat, una fita que ha de ser validada pels 27 membres de la Unió Europea.

El Pakistan llança una ofensiva contra els talibans

A causa de la pressió dels Estats Units, el Govern del Pakistan llança una forta ofensiva contra els talibans en diversos fronts del nord-est del país. En aquest sentit, l'exèrcit pakistanès anuncia que ha iniciat la reconquesta de Buner, una zona situada a un centenar de quilòmetres d'Islamabad i que estava ocupava per combatents islamistes vinculats a al-Qaida.

Europa descarta les 65 hores setmanals

El Parlament Europeu obliga els governs de la Unió Europea a enterrar definitivament la polèmica directiva de les 65 hores de treball a la setmana. Malgrat aquest revés considerable, el Parlament remarca que es mantindrà vigent la setmana laboral de 48 hores.

Dimecres 29

La dreta europea es reuneix a Varsòvia

Els grans líders de la dreta europea, com Angela Merkel, Silvio Berlusconi o Nicolas Sarkozy, es reuneixen a Varsòvia per celebrar el congrés extraordinari del Partit Popular Europeu (PPE), amb l'objectiu d'aprovar un manifest electoral amb vista als comicis europeus del 7 de juny. L'eix principal del document és la lluita contra la crisi econòmica i contra el canvi climàtic i la seguretat i el paper d'Europa al món.

Catalunya confirma els primers sis casos de grip A

La consellera de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, confirma els primers sis casos de grip A de Catalunya. De les sis persones afectades, dues estan hospitalitzades a Girona i Campdevànol, mentre que la resta ja es troba a casa. D'altra banda, la consellera assegura que setanta persones estan en tractament preventiu amb antivirals.

Dijous 30

El Regne Unit abandona l'Iraq

Les tropes del Regne Unit abandonen l'Iraq i posen fi a les operacions militars al país àrab després de sis anys de la invasió angloamericana. Aquesta acció militar deixa la xifra de 179 morts entre els soldats britànics, i més de 100.000 efectius han passat en total per l'Iraq.

Acord entre Rússia i les repúbliques rebels georgianes

El president rus, Dmitri Medvédev, i els seus homòlegs de les repúbliques rebels georgianes d'Abkhàzia, Serguei Bagapx, i d'Ossètia Meridional, Eduard Kokoiti, escenifiquen al Kremlin la signatura de dos acords bilaterals per custodiar conjuntament les fronteres que han de garantir la seguretat de les dues regions secessionistes. L'OTAN i la Unió Europea acusen Rússia de violar els acords que van posar fi a la guerra de Geòrgia.

Atac contra la família reial holandesa

Cinc persones moren i dotze més resulten ferides en ser envestides per un vehicle llançat contra el públic que assisteix a la desfilada de la comitiva reial holandesa durant la tradicional Festa de la Reina a Apeldoorn, al sud d'Amsterdam. L'autor, de trenta-vuit anys, és un ciutadà holandès sense antecedents penals, que és traslladat a l'hospital amb ferides greus.