Abril 2010

Dijous 1

Els Estats Units i la Xina acosten posicions

Una trucada telefònica de Barack Obama a Hu Jintao rebaixa considerablement la tensió que la posició xinesa havia provocat entre els Estats Units i la Xina davant la crisi nuclear amb l’Iran. Després d’una hora de conversa, Jintao confirma que assistirà a la cimera sobre la seguretat nuclear que se celebrarà a Washington a mitjan abril.

Les tropes espanyoles abandonen l’aeroport de Kabul

Les tropes espanyoles que gestionaven l’aeroport de Kabul abandonen la seva missió. Prenen el relleu a la zona les tropes gregues, que lideraran l’operació durant els propers sis mesos. Seixanta-sis militars i quatre guàrdies civils componien el contingent espanyol.

Les FARC entreguen les restes mortals d’un policia segrestat

La guerrilla colombiana de les Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) lliura a la seva família les restes mortals del policia Julián Ernesto Guevara, que va morir l’any 2006 després d’estar segrestat vuit anys. Les FARC van entregar el cos del militar a la zona rural de Guaviare. Dos dies més tard, l’exèrcit colombià mata el guerriller Juan Bautista Peña, Guacharaco, a causa d’enfrontaments a Guayabal de Toledo, al nord de Colòmbia.

Segresten un metge espanyol al Congo

El Govern de la República Democràtica del Congo informa del segrest del metge espanyol Mario Sarsa al nord-est del país africà, on era de vacances. El segrest ha estat perpetrat pels rebels de l’ètnia enyele durant un atac a la localitat de Mbandaka. El dia 13 de maig l’exèrcit congolès allibera Sarsa.

El presumpte cap del cas Pretòria, en llibertat sota fiança

El jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón decreta la llibertat sota fiança de 500.000 euros de Luis García, Luigi, exdiputat del PSC i presumpte cervell de la trama de corrupció urbanística a Catalunya, també coneguda com a cas Pretòria.

Divendres 2

Israel bombardeja Gaza i fereix dos nens

Israel bombardeja set vegades amb míssils la franja de Gaza, controlada per Hamàs, com a resposta al llançament d’un coet palestí contra territori hebreu divendres passat. A conseqüència del bombardeig, dos infants resulten ferits lleus. L’atac també destrueix una fàbrica de formatges, edificis i vehicles. L’endemà, el Front Popular de l’Alliberament de Palestina llança un nou projectil en territori hebreu, sense causar cap mort.

Rússia reforça els seus lligams amb Veneçuela

El primer ministre de Rússia, Vladímir Putin, viatja a Caracas per reforçar els seus lligams econòmics i militars amb Veneçuela. Putin també aprofita aquest viatge per tancar acords amb el president de Bolívia, Evo Morales, que té la intenció de comprar armament militar a Rússia.

La policia russa identifica una de les dues suïcides

Els investigadors del Comitè Antiterrorista de Rússia identifiquen una de les dues suïcides de l’atemptat al metro de Moscou. Es tracta de Djennet Abdurakhmànova, una txetxena de tan sols 17 anys d’edat, que va cometre la matança per venjar la mort del seu marit, un guerriller txetxè assassinat per les tropes russes. Tres dies més tard, un suïcida txetxè proveït d’explosius mata dos policies d’Ingúixia en un nou atac contra interessos russos.

Dissabte 3

Tropes alemanyes maten cinc soldats afganesos

Tropes alemanyes desplegades al nord de l’Afganistan maten, per error, cinc soldats afganesos. L’incident es produeix quan dos vehicles civils no identificats s’apropen a una unitat de soldats alemanys i no es detenen quan se’ls dóna l’ordre d’aturar-se. Els soldats alemanys disparen contra els vehicles i moren tots els ocupants.

Diumenge 4

Atemptat múltiple a Bagdad contra les ambaixades

Tres cotxes bomba esclaten al centre de Bagdad amb l’objectiu de destruir les ambaixades de diversos països, entre les quals hi ha les de l’Iran, Alemanya i Egipte. Els atemptats maten 41 persones i deixen més de 250 civils ferits.

Un petrolier xinès s’encalla a la Gran Barrera d’Esculls

Un petrolier xinès carregat amb 950 tones de combustible queda encallat a la Gran Barrera d’Esculls d’Austràlia, amb el perill de partir-se en dos i provocar una gran catàstrofe natural a la zona. El mal estat del petrolier endarrereix les feines de rescat.

Evo Morales no obté el control total del poder regional

Darrer dia de campanya abans de les eleccions regionals de Bolívia

© ABI

En les eleccions regionals i municipals de Bolívia, el president, Evo Morales, tan sols aconsegueix guanyar en cinc de les nou governacions del país. El departament de Santa Cruz, motor econòmic del país, i la majoria de municipis principals queden en mans de l’oposició.

Dilluns 5

Els talibans intenten assaltar el consolat nord-americà de Peshawar

Els talibans pakistanesos intenten, sense èxit, assaltar el consolat nord-americà de Peshawar. En l’intent moren 5 persones de seguretat. Unes hores abans, un altre atemptat a la regió mata 38 persones reunides en una trobada del partit Awami.

Les autoritats xineses rescaten 115 miners a Shanxi

Les autoritats de rescat de la Xina rescaten amb vida els 115 miners que havien quedat atrapats en una mina de la regió de Shanxi. Els miners hi portaven vuit dies tancats. D’altra banda, a Virgínia, als Estats Units, sis miners moren a causa d’una explosió en una mina de carbó al sud de Charleston.

Un terratrèmol sacseja la costa oest de Mèxic

Un terratrèmol de 7,2 graus en l’escala de Richter sacseja la costa oest de Mèxic i dels Estats Units i causa la mort de dues persones. A més a més, el sisme destrueix diverses carreteres i edificis de la zona. Els efectes del terratrèmol arriben fins i tot a Las Vegas, ciutat situada a més de 460 km de l’epicentre.

Dimarts 6

Barack Obama limita l’ús d’armes atòmiques als Estats Units

L’Administració Obama presenta una nova estratègia nuclear i fa saber que el país nord-americà renuncia a utilitzar el seu arsenal contra països no nuclears. Amb aquesta iniciativa Obama espera que l’armament nuclear tingui cada vegada menys pes en l’estratègia bèl·lica dels Estats Units.

La Xina executa un ciutadà japonès

El Govern xinès ordena l’execució d’un ciutadà japonès acusat de tràfic de drogues. Aquesta és la primera vegada, des del 1972, que la justícia xinesa aplica la pena capital a un súbdit japonès des que es van restablir les relacions diplomàtiques entre els dos països orientals. Tres dies més tard, les autoritats xineses executen tres traficants japonesos, acusats també de tràfic de drogues.

La guerrilla maoista mata 75 persones a l’Índia

Un grup de guerrillers maoistes maten un total de 75 militars en una emboscada a l’estat indi de Chattisgarh, al centre del país. L’atac, perpetrat per un total de 700 guerrillers, és un dels més importants que s’han produït al país en els darrers anys.

La Fiscalia espanyola declara nul el judici contra Lluís Companys

El fiscal general de l’Estat, Cándido Conde-Pumpido, fa públic el seu decret sobre les resolucions dictades contra l’expresident Lluís Companys després de la Guerra Civil i declara nul el judici al mandatari català arran de la Llei de la memòria històrica.

Dimecres 7

Esclata una revolta popular al Kirguizistan

Una revolta popular a l’exrepública soviètica del Kirguizistan acaba amb desenes de morts i amb el control, per part de l’oposició, del nord del país. Les causes de la revolta són les actituds dictatorials del president, Kurmanbek Bakíev, que ha exercit una forta pressió sobre l’oposició i la premsa. Un dia després, Bakíev es nega a negociar amb els manifestants, que ja controlen quatre de les set províncies del país. El 15 de maig, la revolta es dóna per acabada, amb la marxa del país de Bakíev després de la mediació internacional.

Tailàndia declara la llei marcial a Bangkok

El primer ministre tailandès, Abhisit Vejjajiva, declara la llei marcial a Bangkok poc després que milers de manifestants antigovernamentals assaltessin el Parlament i en desallotgessin els diputats. Els manifestants, coneguts com a "camises vermelles", demanen la convocatòria d’eleccions. L’endemà, hi ha els primers enfrontaments a la capital, amb un total de 22 ferits. El dissabte, els enfrontaments són encara més violents i causen la mort de 15 persones i en fereixen més de 700. El dia 16 de maig, el primer ministre designa el cap de l’exèrcit, el general Anupong Paochinda, per restablir l’ordre a la capital.

Més de 200 morts a causa de les pluges al Brasil

Més de 200 persones moren sepultades a les faveles brasileres a causa de les fortes pluges que afecten el país. La gran quantitat d’aigua que ha caigut al país provoca inundacions i esllavissades de muntanyes. Una de les zones més afectades és Viçoso Jardim, una zona situada a 25 km de Rio de Janeiro.

Dijous 8

Obama i Medvédev signen una reducció nuclear

Els presidents dels Estats Units i Rússia, Barack Obama i Dmitri Medvédev, signen a Praga la reducció dels seus arsenals nuclears. Aquest tractat significa el retorn a la negociació entre les dues potències mundials.

Jaume Cabré, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, i Jaume Cabré en la roda de premsa que anuncia l’escriptor com a Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

© Omnium Cultural / R. Boadella

L’escriptor barceloní Jaume Cabré obté el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, un guardó que reconeix la seva àmplia trajectòria literària. El lliurament del premi té lloc el 14 de juny al Palau de la Música, en un acte organitzat per Òmnium Cultural.

Iberia i British Airways signen la seva fusió

Les companyies aèries Iberia i British Airways, després de dos anys de negociacions, signen un acord per a fusionar-se. L’empresa resultant s’anomenarà International Airlines Group i es convertirà en la tercera companyia aèria d’Europa i en la cinquena del món.

Europa llança un satèl·lit per a estudiar el gel polar

L’Agència Espacial Europea llança el Cryosat, un satèl·lit destinat a l’estudi de l’aigua dels pols terrestres

© European Spacial Agency (ESA)

L’Agència Espacial Europea posa en òrbita el satèl·lit Cryosat per estudiar el deteriorament del gel polar i millorar les prediccions sobre el canvi climàtic. Cryosat també estudiarà el gruix i l’extensió actuals dels glacials de l’Antàrtida i de Grenlàndia.

Divendres 9

El president Mahinda Rajapaksa obté la majoria absoluta a Sri Lanka

El partit Aliança per a la Llibertat del president Mahinda Rajapaksa obté la majoria absoluta en les eleccions legislatives celebrades a Sri Lanka. Per darrere queda el Partit Nacional Unit, de l’exprimer ministre Ranil Wickremasinghe. Aquestes són les primeres eleccions al país després de la fi de la guerra civil.

Lluís Pasqual torna a dirigir el Teatre Lliure

El patronat del Teatre Lliure ha designat novament el tarragoní Lluís Pasqual per dirigir la institució teatral per una aclaparadora majoria. Pasqual en va ser el director fins l’any 2003, que va deixar el càrrec per desavinences amb les administracions.

Dissabte 10

L’aviació pakistanesa mata 73 civils protalibans

L’aviació de l’exèrcit pakistanès bombardeja la ciutat de Saravilla i mata 73 civils, tots ells vinculats als talibans. Malgrat aquesta informació, polítics locals afirmen que la majoria de les víctimes eren civils innocents i que no tenien cap vinculació amb els insurgents.

Mor el president de Polònia, Lech Kaczyński, en un accident d’avió a Rússia

El president de Polònia, Lech Kaczyński, juntament amb 96 persones d’una delegació del país, moren en estavellar-se l’avió que els portava a l’aeroport rus de Smolensk. A causa de les males condicions meteorològiques, l’avió, en l’intent d’aterrar, s’enganxa als arbres i els pilots perden el control de l’aparell. A banda del president, a l’avió també viatgen la seva dona, el director del Banc Central polonès, el cap de l’exèrcit i altres càrrecs polítics i oficials del país, que assistien a un acte commemoratiu organitzat pel Govern de Moscou per la matança de més de 22.000 oficials polonesos a mans dels soldats russos al bosc de Katyn.

El bisbe d’Urgell és nomenat arquebisbe

El bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Enric Vives, és nomenat arquebisbe pel papa Benet XVI. A l’acte també participen els arquebisbes de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i el de Tarragona, Jaume Pujol.

Ielena Issinbàieva anuncia la seva retirada

L’atleta russa Ielena Issinbàieva, campiona olímpica i plusmarquista mundial de salt de perxa, anuncia la seva retirada temporal de l’alta competició. La saltadora russa comenta que es tracta d’un descans "absolutament necessari".

Diumenge 11

El centredreta guanya en la primera volta a Hongria

El partit de centredreta Fidesz guanya la primera volta en les eleccions legislatives hongareses en obtenir el 52,8% dels vots. En segon lloc queda el Partit Socialista, amb tan sols el 19,3%, mentre que la tercera força més votada és la ultradreta Jobbik, que n’aconsegueix el 16,7%. Quinze dies més tard, en la segona volta es confirma la tendència de la primera i el partit de centredreta Fidesz guanya amb molta diferència, després d’obtenir 263 diputats dels 386 que té el Parlament hongarès.

Phil Mickelson guanya el Masters d’Augusta de golf

Phil Mickelson guanya el Masters d’Augusta de golf després de controlar tots els seus rivals directes en la darrera jornada. Aquest és el tercer Masters de Mickelson, que ja l’havia guanyat els anys 2004 i 2006.

Dilluns 12

Assassinat un jutge rus actiu contra els neonazis

Eduard Txuvaixov, un dels jutges més destacats del Tribunal de Moscou, és assassinat quan sortia del seu apartament al centre de la capital moscovita. L’assassí li dispara al pit i quan és a terra li torna a disparar, tret que li costa la vida.

Un despreniment causa 9 morts en un tren a Itàlia

Com a mínim 9 persones moren i 28 més resulten ferides a causa d’una esllavissada de terra que fa descarrilar un tren al nord d’Itàlia. L’accident té lloc entre les localitats de Laces i Castelbello. El despreniment deixa el comboi regional al costat d’un precipici.

L’Audiència Nacional absolels acusats del diari Egunkaria

L’Audiència Nacional decideix absoldre els cinc directius del diari Egunkaria que van ser acusats de formar part de la banda terrorista ETA quan se’ls va tancar el mitjà de comunicació el 2003. Ara cal veure si l’Estat haurà d’indemnitzar l’editora amb uns 60 milions d’euros per danys i perjudicis.

Dimarts 13

Atacs de radicals islamistes en una ciutat cristiana de Filipines

Uns 25 militants del grup islamista Abu Sayyaf disfressats de policies i soldats causen 11 morts en una sèrie d’atacs coordinats a la ciutat filipina d’Isabela, una de les ciutats cristianes més importants de l’illa de Basilan.

Dimecres 14

Un fort terratrèmol a la Xina causa més de 930 morts

Un fort terratrèmol a prop de la ciutat xinesa de Jeiguu, a la prefectura autònoma de Yushu, causa almenys uns 930 morts, segons les xifres inicials facilitades pel Govern xinès. El sisme va registrar una magnitud de 7,1 graus en l’escala de Richter.

Un soldat espanyol, ferit a l’Afganistan per una mina antitancs

Un soldat espanyol resulta ferit a l’Afganistan en explotar un artefacte al pas del seu vehicle quan viatjava a prop de Mangan, a la província de Badghis. Els altres tres acompanyants surten iqesos de l’incident.

La Guàrdia Civil deté deu persones vinculades a ETA

Agents de la Guàrdia Civil detenen deu persones vinculades a les estructures de suport de la banda terrorista ETA. Entre els detinguts hi ha advocats, un pintor, Erramun Landa, i fins i tot un antic jugador de futbol de la Real Sociedad, Iker Sarriegui. Dos dies més tard, la policia francesa deté el responsable de l’aparell de suport als presos d’ETA, David Pla Martín.

Dijous 15

Triple atemptat terrorista a Myanmar

Un total de nou persones moren i gairebé un centenar resulta ferit a causa del triple atemptat terrorista que té lloc a Yangon, l’antiga capital de Birmània.

Un núvol de cendra volcànica provoca el caos aeri a Europa

La cendra del volcà islandès Eyjafjallajökull provoca el caos a Europa a causa del tancament de l’espai aeri durant uns quants dies

© Henrik Thorburn

L’erupció del volcà Eyjafjallajökull, a Islàndia, i el consegüent núvol de cendra provoquen un caos aeri sense precedents a tot Europa. El desplaçament del núvol de cendra volcànica cap al continent obliga la majoria dels països europeus a tancar el seu espai aeri per a evitar qualsevol problema o accident dels avions, perquè la cendra és molt abrasiva i pot danyar els fusellatges i els motors. La situació s’allarga durant uns quants dies fins que el núvol s’esvaeix. El 22 d’abril, la Unió Europea restableix l’espai aeri i tots els aeroports europeus obren les pistes al trànsit.

Enric Marín, nou president de la CCMA

L’equip de Govern català imposa la figura d’Enric Marín com a nou president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) després de la dimissió del seu antecessor, Albert Sáez. L’oposició del Govern català no es valora favorablement.

Divendres 16

Alliberats a Mali els dos italians segrestats per al-Qaida

Els dos ciutadans italians segrestats a Mauritània el passat 18 de desembre són alliberats a Mali en perfecte estat. Els dos alliberats són Sergio Cicala i la seva esposa, Philomene Pwelgna Kabouré, d’origen africà.

Moren quatre militars espanyols a Haití

Un total de quatre militars espanyols moren a Haití després d’estavellar-se el seu helicòpter a l’àrea de Fond Verrettes, al sud-est del país. Els tripulants morts formaven part del vaixell Castilla, que es troba a la zona des del passat mes de gener.

Dissabte 17

Andrés Neuman i Francesc Serés guanyen els premis de la Crítica

L’escriptor argentí Andrés Neuman, per El viajero del siglo, i Francesc Serés, per Contes russos, guanyen els premis de la Crítica de narrativa, en castellà i català, respectivament. D’altra banda, Francisco Ferrer Lerín i Carles Miralles obtenen la distinció a la millor obra de poesia publicada el 2009.

Diumenge 18

Enderrocament d’habitatges afectats pel temporal del Xynthia a França

El Govern de Nicolas Sarkozy ordena l’enderrocament de 1.510 habitatges afectats per la catàstrofe provocada pel temporal Xynthia i, a la vegada, vol eradicar la construcció de les zones amb més risc d’inundació. Aquesta decisió crea indignació i còlera entre els afectats dels departaments atlàntics de Vendée i Charente-Marítim.

Inauguració de la L10 del metro

El president de la Generalitat, J. Montilla, i el conseller de Política Territorial i Obres públiques, J. Nadal, inauguren les tres primeres estacions de la L 10 del metro, el ramal badaloní de la L9 i l’estació del Bon Pastor, on connecten les dues línies.

Rafael Nadal guanya el Masters 1000 de Montecarlo

El mallorquí Rafael Nadal guanya el Masters 1000 de Montecarlo després de vèncer el madrileny Fernando Verdasco en la final per un clar 6-0 i 6-1. Aquest és el primer títol del tennista després d’onze mesos sense guanyar cap final.

El Power Electronics València guanya l’Eurocopa

El Power Electronics València guanya l’Eurocopa de bàsquet després de vèncer en la final l’equip alemany de l’Alba de Berlín per 67 a 44. El tercer lloc és per al Bizkaia Bilbao, després de superar el Panellínios grec per 76 a 67.

Dilluns 19

Reformes constitucionals al Pakistan

El president pakistanès, Asif Ali Zardari, signa les reformes constitucionals que converteixen el seu càrrec en honorífic. D’aquesta manera, el país recupera l’esperit de la Constitució del 1973, la que hi havia hagut abans de les dues darreres dictadures.

Moren dos dels líders d’al-Qaida a l’Iraq

Dos dels màxims responsables d’al-Qaida a l’Iraq, Abu Omar al-Baghdadi i Abu Ayyub al-Masri, moren a conseqüència d’una operació conjunta de les forces iraquianes i nord-americanes. En l’atac, un helicòpter nord-americà també queda destrossat i causa la mort a un soldat dels Estats Units.

Multa de més de 12 milions d’euros a Toyota

El fabricant japonès Toyota accepta la multa que les autoritats dels Estats Units li ha imposat per ocultar un defecte en els seus vehicles i haurà de pagar més de 12 milions d’euros.

Eugènia Balcells i Mercè Arànega, premis nacionals d’arts visuals i de teatre

L’actriu Mercè Arànega rep el Premi Nacional de teatre

© Generalitat de Catalunya / Jordi Bedmar

Eugènia Balcells i Mercè Arànega són premiades pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts amb els premis nacionals d’arts visuals i de teatre, respectivament. Balcells obté el guardó per la seva trajectòria, mentre que Arànega guanya el premi per la seva interpretació en l’obra Mort de Dama.

Dimarts 20

Condemnat a 25 anys de presó l’últim dictador argentí

Condemnen a 25 anys de presó el general Reynaldo Bignone, últim president de la dictadura militar argentina, acusat dels crims de Campo de Mayo, la que va ser la principal guarnició de l’exèrcit durant la dictadura. Al final del seu mandat, Bignone va ordenar destruir els arxius de la repressió per a eliminar-ne totes les proves.

Soldats de l’OTAN maten quatre civils a l’Afganistan

Soldats de l’OTAN maten a trets tres joves i un policia de permís que es trobaven en un cotxe en un control a la província afganesa de Jost. Segons l’OTAN, els ocupants del vehicle no van fer cas de l’ordre d’alto dels soldats i aquests es van veure obligats a disparar.

Isidre Fainé, nou president de la CECA

El consell d’administració de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi (CECA) elegeix Isidre Fainé nou president de l’organització. Fainé, actual president de La Caixa, substitueix en el càrrec Juan Ramon Quintás.

Dimecres 21

Acord perquè Rússia conservi la seva base naval a Ucraïna

El president rus, Dmitri Medvédev, i el d’Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, acorden prolongar l’ús de la flota russa a la base naval de Sebastopol per 25 anys més. A la vegada, Medvédev promet rebaixar el 30% el preu del gas que Rússia subministra a Ucraïna. Una setmana més tard, l’acord arriba al Parlament ucraïnès, on la sessió acaba amb una dura baralla entre l’oposició antirussa i els partidaris de l’entesa.

Queda en llibertat un suposat membre d’ETA

L’Audiència Nacional deixa en llibertat Xabier Atristain, àlies Golfo, que França va extradir el 7 d’abril i que estava acusat de formar part d’un comando legal d’ETA amb explosius. La seva posada en llibertat es produeix arran d’un recurs de la defensa que la Fiscalia recolza.

La Generalitat catalana lliura la Creu de Sant Jordi

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, és l’encarregat d’entregar la Creu de Sant Jordi a 32 personalitats i 13 entitats. Entre les personalitats, cal destacar el president de La Caixa, Isidre Fainé, el cap de la Casa Reial, Alberto Aza, o els exfiscals Carlos Jiménez Villarejo i José María de Mena Álvarez, entre d’altres.

Dijous 22

Explosions a Bangkok

Un total de tres persones moren i gairebé un centenar més resulten ferides per la detonació de diversos explosius al centre de Bangkok. Són cinc explosions que esclaten a prop d’una de les estacions més cèntriques del tren elevat que travessa la capital tailandesa.

Dimissió del primer ministre belga

El primer ministre belga, Yves Leterme, presenta la seva dimissió al rei Albert II, fet que representa la fi del Govern belga. Aquesta vegada, la disputa lingüística entre flamencs i valons és la causa que força la dimissió del Govern de Leterme. Aquesta és la cinquena vegada, en dos anys i mig, que el primer ministre presenta la dimissió.

Benet XVI destitueix un bisbe irlandès que va amagar abusos sexuals

El papa Benet XVI accepta la renúncia de James Moriarty, que va ser bisbe auxiliar de Dublín entre els anys 1991 i 2002. Moriarty presenta la seva dimissió després de reconèixer que a la seva diòcesi es van cometre abusos sexuals. Un dia més tard, el bisbe belga Roger Vangheluwe també dimiteix i admet haver abusat sexualment d’un jove.

Divendres 23

Atemptats contra els xiïtes a Bagdad

Cinquanta-dues persones moren a causa d’una onada d’atemptats contra els xiïtes de Bagdad. En només dues hores es produeixen diversos atacs amb cotxes bomba i explosius davant de tres mesquites xiïtes, plenes de gent a causa de l’oració del divendres, i en dos mercats als barris de majoria xiïta.

Segrestats un turista francès i el seu xofer al Níger

Un turista francès i el seu xofer algerià són segrestats al nord del Níger, molt a prop de la ciutat de Tiguidan Tessoun. L’exèrcit nigerí els busca des que es va saber la notícia i encara no saben quins són els responsables del segrest, tot i que no es descarta que sigui alguna cèqula d’al-Qaida.

França multa per primera vegada una musulmana per conduir amb nicab

Un gendarme de Nantes, a la costa atlàntica francesa, es converteix en el primer agent que posa una multa a una musulmana per conduir amb nicab. La sanció, de tan sols 22 euros, agita encara més el debat sobre la prohibició del burca a França.

Destitueixen la direcció d’una presó de dones de Madrid

La direcció de la presó de dones de Madrid-1, a la localitat madrilenya d’Alcalà d’Henares, és destituïda en ple acusada d’encobrir el fet que diversos funcionaris de presons haguessin mantingut relacions sexuals amb internes del centre. Entre els destituïts hi ha el que fins ara ha estat el director de la presó, José Luis Cuevas.

Xavier Bosch, Arturo Pérez-Reverte i Eduard Punset triomfen per Sant Jordi

Els escriptors Xavier Bosch, per la seva obra Se sabrà tot, Arturo Pérez-Reverte, pel seu llibre El asedio, i Eduard Punset, pel volum El viaje al poder de la mente, són els grans triomfadors de la diada de Sant Jordi.

Dissabte 24

L’esquerra abertzalefa un pas contra la violència d’ETA

Un sector important de l’esquerra abertzale es reuneix a Pamplona i fa un pas important contra la violència de la banda terrorista ETA. Per primera vegada es planteja la via política com a instrument per propiciar un canvi a Euskadi. L’acte reuneix desenes de militants d’aquest partit.

Diumenge 25

Heinz Fischer, reelegit president d’Àustria

El president austríac, Heinz Fischer, guanya de nou el mandat per sis anys en unes eleccions en què rep el 80% dels vots. Els seus adversaris eren Barbara Rosenkranz, del Partit de la Llibertat, i Rudolf Gehring, del Partit Cristià.

El cardenal Tarcisio Bertone presideix la beatificació de Josep Tous

El secretari d’estat del Vaticà, Tarcisio Bertone, presideix a Santa Maria del Mar la beatificació de Josep Tous. A l’acte hi assisteixen molts polítics catalans, com el president de la Generalitat, José Montilla, i membres de l’Església catalana.

Referèndum sobre la independència a 212municipis

Reus, un dels 212 municipis que ofereixen la consulta sobre la independència de Catalunya

© Reus Decideix

Més de 260.000 persones es pronuncien sobre la independència de Catalunya en els 212 municipis que ofereixen la consulta popular sobiranista. Entre les ciutats més importants hi ha Lleida, Reus o Girona. Aquesta és la tercera onada de consultes i els organitzadors admeten que la participació arriba només al 20%.

Fernando Verdasco guanya el trofeu Comte de Godó

El madrileny Fernando Verdasco succeeix el mallorquí Rafael Nadal com a vigent campió del trofeu de tennis Comte de Godó després de guanyar a la final el suec Robin Söderling per 6-3, 4-6 i 6-3. Aquest és el cinquè títol de Verdasco en la seva carrera tennística.

Dilluns 26

Silvio Berlusconi i Vladímir Putin signen un pacte de cooperació en energia nuclear

Els primers ministres d’Itàlia i Rússia, Silvio Berlusconi i Vladímir Putin, signen un acord de cooperació en energia nuclear. Gràcies a la signatura, Rússia està disposada a contribuir amb diners i tecnologia a la construcció de futures centrals a Itàlia. A la vegada, el país transalpí es compromet a col·laborar a la nova central de tercera generació de Kaliningrad.

Els Estats Units envien a França l’exgeneral panameny Manuel Antonio Noriega

La justícia dels Estats Units extradeix a França l’exgeneral panameny Manuel Antonio Noriega, perquè afronti davant la justícia francesa les acusacions de blanqueig de diners procedents del narcotràfic. Noriega portava vint anys empresonat als Estats Units.

Inauguració del Pen World Voices Festival de Nova York

Del 26 d’abril al 2 de maig se celebra a Nova York la sisena edició del Festival Internacional de Literatura Pen World Voices, que en més de 50 actes acull 150 escriptors de 40 països. Enguany compta amb la participació dels escriptors catalans Quim Monzó i Ernest Farrés.

Dimarts 27

Rússia i Noruega fixen la seva frontera marítima a la mar de Barentsz

Els ministres d’Afers Estrangers de Noruega i de Rússia, Jonas Gahr Store i Serguei Lavrov, signen a Oslo la fixació de la seva frontera marítima a la mar de Barentsz, i posen fi així a una disputa que feia més de quaranta anys que durava. D’aquesta manera, els dos països podran buscar petroli i gas en 175.000 km2 de fons marí sense problemes.

Anul·lat l’indult a Jorge Rafael Videla i al seu ministre d’Economia

El Tribunal Suprem de l’Argentina ratifica la inconstitucionalitat de l’indult atorgat per l’expresident Carlos Menem al dictador Jorge Rafael Videla i anul·la, també, el perdó al ministre d’Economia del règim militar, el funcionari civil José Alfredo Martínez de Hoz, que podrà ser jutjat.

Dimecres 28

Assassinats a Mèxic dos activistes de drets humans

Dos activistes de drets humans, la mexicana Alberta Cariño Trujillo i el finlandès Jyri Antero Jaakkola, són assassinats a Oaxaca, al sud del país, en ser tirotejat el comboi amb el qual anaven a visitar una comunitat indígena de la zona. Els atacants aprofiten l’ocasió per segrestar dos periodistes i una tercera persona.

Dijous 29

Una gran taca de petroli s’acosta a la costa de Louisiana

Una gran taca de petroli arriba a la costa de Louisiana a causa del vessament que s’ha produït al golf de Mèxic. L’incident va començar el dia 20, amb una explosió en una plataforma petroliera de la companyia BP que va causar la mort d’onze treballadors. Per culpa de l’explosió, la plataforma perd una mitjana de 5.000 barrils diaris.

Divendres 30

La justícia francesa condemna Charles Pasqua a un any de presó

La justícia francesa condemna l’exministre de l’Interior, Charles Pasqua, a un any de presó acusat de desviament de fons públics. Pasqua ja havia estat absolt de dos casos més de corrupció mentre era ministre.