Divendres 1
Assassinen vuit treballadors de l’ONU a l’Afganistan
Vuit persones de l’oficina de l’ONU a la localitat de Mazare Sharif, al nord de l’Afganistan, moren durant una protesta contra la crema de l’Alcorà en una església nord-americana.
Les forces d’Alassane Ouattara ataquen el palau de Laurent Koudou Gbagbo
Les forces del president electe de Costa d’Ivori, Alassane Ouattara, ataquen el palau presidencial de l’expresident Laurent Koudou Gbagbo, que reté el poder des del novembre. A causa de la situació de violència, les tropes franceses evacuen cinc-cents estrangers a un camp militar. Dos dies després, les tropes franceses ocupen l’aeroport d’Abidjan per tal d’evacuar-ne els estrangers. El 6 d’abril, les tropes fidels a Gbagbo resisteixen un atac dels partidaris d’Ouattara, i l’11 les tropes d’Ouattara detenen Gbagbo i la seva família. L’ONU garanteix la protecció de l’exmandatari fins que sigui jutjat.
Els militars maten quatre manifestants a Damasc
Les forces de seguretat sirianes maten quatre manifestants antigovernamentals al barri de Duma, al sud de Damasc. Les víctimes formen part d’un grup de 2.000 persones que protesten contra el règim que dirigeix el president Baixar al-Assad. El 9 d’abril, l’exèrcit siri ataca els funerals en homenatge als opositors al règim. L’endemà, l’exèrcit treu els tancs al carrer per contenir les protestes. Arran d’això, hi moren cinc manifestants. El 12 d’abril, hi ha una repulsa internacional contra Síria, encapçalada pels Estats Units i la Unió Europea, i el 14 al-Assad nomena un nou Govern, dirigit per Adel Safar, per tal d’aturar les protestes, però no ho aconsegueix. El 19 d’abril, el règim sirià cedeix i deroga la llei d’emergència del 1963. Malgrat això, la policia dispara contra els manifestants a la ciutat d’Homs i mata trenta persones. El 22 d’abril, les forces de seguretat maten a trets de foc real més de cinquanta manifestants, i el 25, l’exèrcit assetja la ciutat de Darà amb bombardejos i arrestos massius.
El Banc d’Espanya intervé la CAM
El Banc d’Espanya rescata la caixa alacantina Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) amb una injecció del FROB de 2.800 milions d’euros. El consell d’administració de la caixa aprova el rescat després de la integració fallida amb Cajasur i les caixes de Cantàbria i Extremadura.
Dissabte 2
Rodríguez Zapatero anuncia que no es presentarà a la reelecció
El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anuncia que no es presentarà a la reelecció a les properes eleccions generals. Tanmateix, Rodríguez Zapatero afirma que esgotarà la legislatura i que vol dirigir el procés de primàries.
El reactor 2 de Fukushima filtra iode radioactiu al mar
Segons l’Agència per a la Seguretat Nuclear del Japó, el reactor número 2 de la central nuclear de Fukushima filtra iode radioactiu al mar. Malgrat aquest nou contratemps, l’agència afirma que la fuita no és perillosa per a la salut.
Lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2011
L’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura presidit pel president Artur Mas i amb la participació dels consellers del CoNCA, organisme que des del 2009 concedeix aquestes distincions, té lloc al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya. Entre els guardonats hi ha els artistes Joan Fontcuberta, Xavier Mariscal i Oriol Bohigas, l’escriptora Marta Pessarrodona, el cantant Miguel Poveda, l’actor Pere Arquillué, la Llibreria Quera de Barcelona i la revista Cavall Fort.
Diumenge 3
El soci de Merkel renuncia com a líder liberal
El líder del Partit Liberal Alemany, principal aliat d’Angela Merkel, Guido Westerwelle, anuncia que no es tornarà a presentar a la candidatura per presidir la seva formació en el pròxim congrés del mes de maig. L’actual ministre de Sanitat, Philipp Rösler, assumeix el control del partit liberal.
El centredreta guanya les eleccions legislatives a Andorra
La coalició de liberals i reformistes guanya còmodament les eleccions legislatives al Principat d’Andorra després d’obtenir el 55% dels vots. D’aquesta manera, els socialdemòcrates de Jaume Bartomeu abandonen el Govern després de dos anys al poder.
Es presenta la nova coalició basca Bildu
Eusko Alkartasuna i Alternatiba presenten la seva nova marca electoral, Bildu. L’esquerra abertzale il·legalitzada també forma part d’aquesta coalició, però no és present a l’acte per tal de no perjudicar el nou projecte. El 9 d’abril, una manifestació a Madrid demana la il·legalització d’Eusko Alkartasuna. El 18, Bildu presenta les seves candidatures per a les municipals i el 26 la Fiscalia de l’Estat impugna totes les llistes de Bildu en considerar que són un frau de llei.
Dilluns 4
Nursultan Nazarbàiev, reelegit com a president del Kazakhstan
El president del Kazakhstan, Nursultan Nazarbàiev, guanya per aclaparadora majoria les eleccions legislatives. Malgrat el resultat, l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) considera que els comicis no s’han ajustat als estàndards democràtics actuals.
Amedo declara que Felipe González va ordenar crear el GAL
L’expolicia José Amedo declara davant del fiscal que l’expresident del Govern espanyol, Felipe González, va ordenar crear el GAL, a la vegada que apunta que la guerra bruta contra ETA va ser una decisió política del Govern socialista per pressionar l’executiu francès.
El vaixell Virbac Paprec 3guanya la Barcelona World Race
El vaixell francès Virbac Paprec 3 guanya la Barcelona World Race després de completar la volta al món en noranta-tres dies. El vaixell és capitanejat pels francesos Jean-Pierre Dick i Loïck Peyron. En segon i tercer llocs, queden les embarcacions espanyoles Mapfre i Renault.
Dimarts 5
El Govern català elimina l’impost de successions
El Govern català aprova, gràcies al suport del PP, el projecte que eximeix de tributar per mitjà de l’impost de successions totes les herències entre parents directes o que, com a mínim, les deixa amb una quota cent vegades menor. El president Artur Mas afirma que preveu mesures similars amb la part de donacions d’aquest impost.
ERC denuncia a la UE el veto valencià a TV3
L’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, presenta una denúncia contra el veto que imposa el Govern autonòmic valencià perquè no es rebi el senyal de TV3 en aquesta comunitat davant la comissió de peticions del Parlament Europeu, el Defensor del Poble de la Unió Europea i la Comissió Europea.
Dimecres 6
Portugal demana el rescat financer a la Unió Europea
El primer ministre dimissionari lusità, José Sócrates, anuncia que Portugal demana ajuda financera a la Unió Europea per tal de superar la forta crisi que els afecta. A més a més, les agències de qualificació, els especuladors financers, la gran banca lusitana i els seus socis europeus assetgen el país.
Els rebels libis exporten el primer carregament de cru
Els rebels libis deixen salpar el primer petrolier des de la ciutat alliberada de Tubruq en direcció cap a Qatar, país que en comercialitzarà el cru. Es tracta d’un vaixell grec amb bandera de Libèria, amb capacitat per a un milió de barrils.
Dijous 7
Un nou terratrèmol afecta el Japó
El Japó viu el primer terratrèmol seriós després que l’11 de març passat n’hi hagués un de desastrós. Aquest cop, el sisme és de 7,5 graus en l’escala de Richter i obliga a evacuar les zones costaneres del país i la planta de Fukushima durant dues hores. D’altra banda, aquest nou sisme provoca diverses filtracions d’aigua radioactiva a la central nuclear d’Onagawa, al nord del país.
L’OTAN ataca posicions dels rebels libis
L’aviació de l’OTAN ataca per equivocació posicions dels rebels al voltant del port petrolier de Brega. Diverses fonts hospitalàries informen que ha mort més d’una desena de persones. A més a més, aquest atac aixeca una profunda indignació entre els rebels. L’endemà, el secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen, expressa la seva aflicció per les morts causades en el bàndol rebel.
Un tiroteig causa dotze morts en una escola de Rio de Janeiro
Un jove de vint-i-tres anys dispara a boca de canó contra els alumnes de l’escola brasilera de Tasso da Silveira, a Rio de Janeiro. En l’acció violenta moren onze persones i en queden ferides vint-i-dues més. L’assassí, que se suïcida després del tiroteig, era un exalumne del centre.
Divendres 8
Jean-Louis Borloo abandona la formació de Nicolas Sarkozy
L’exministre francès Jean-Louis Borloo anuncia que abandona el partit polític que lidera Nicolas Sarkozy al·legant que hi discrepa pel que fa a l’estratègia política. A la vegada, Borloo afirma que crearà un nou partit centrista i que es presentarà a les properes eleccions presidencials del 2012.
Diligències contra Saura i Boada pel foc d’Horta de Sant Joan
La jutgessa de Gandesa que investiga l’incendi mortal d’Horta de Sant Joan anuncia als advocats de l’acusació l’obertura de diligències contra els aleshores responsables de la direcció d’Interior: el conseller Joan Saura i el secretari general Joan Boada, que els acusa de cometre un possible delicte d’obstrucció a la justícia.
Dissabte 9
Les tropes de Moammar al-Gaddafi ataquen Ajdabiya
Les tropes fidels al coronel Moammar al-Gaddafi ataquen la població d’Ajdabiya, atac que obliga els rebels a evacuar l’hospital de la ciutat. D’altra banda, Gaddafi aprofita l’ocasió per fer-se veure en una escola de Trípoli i visitar els seus soldats. L’11 d’abril, els rebels rebutgen l’alto el foc que proposa el Govern de Gaddafi, i el 14, les tropes governamentals ataquen la ciutat de Misrata i causen més de vint morts. El 25 d’abril, la coalició bombardeja un edifici del complex residencial de Gaddafi. L’endemà, l’exèrcit ataca el port de Misrata per posar fi al setge de la ciutat. El 28 d’abril, tropes de Gaddafi entren a Tunísia perseguint rebels.
Els militars maten dues persones al Caire
Un total de dues persones moren i més de quinze resulten ferides després que l’exèrcit carregui violentament contra prop de 2.000 manifestants que es troben concentrats a la simbòlica plaça Tahrir. Aquest acte demostra que la complicitat entre l’exèrcit i els manifestants s’ha trencat.
Diumenge 10
Ollanta Humala i Fujimori passen a la segona volta de les eleccions peruanes
Ollanta Humala i Keiko Fujimori es disputaran la presidència del Perú en la segona volta després de ser els candidats més votats a la primera volta. Humala aconsegueix el 30% dels vots, mentre que Fujimori n’obté el 23%.
La Fiscalia egípcia crida a declarar l’expresident Hosni Mubàrak
La Fiscalia egípcia fa un pas endavant i crida a declarar l’expresident Hosni Mubàrak per respondre a un presumpte delicte d’apropiació indeguda de fons públic i de les prop de tres-cents morts que va deixar la repressió policial de la revolta que va acabar destronant-lo el passat mes de febrer. El 12 d’abril, Mubàrak és hospitalitzat a causa d’una crisi cardíaca, i l’endemà, les autoritats egípcies detenen el clan Mubàrak acusat de corrupció, abús de poder i assassinat. Els fills de Mubàrak, Gamal i Alaa, ingressen a la presó del Caire.
Els islandesos rebutgen pagar els errors dels seus bancs
Els islandesos que voten en el referèndum fruit de la crisi financera es decanten, en un 60%, per rebutjar la devolució de 5.000 milions de dòlars al Regne Unit i als Països Baixos, principals afectats per la fallida del banc islandès Icesave.
Detenen a França dos presumptes membres d’ETA
La policia francesa deté a la localitat de Vallière els dos presumptes membres de la banda terrorista ETA Oier Gómez i Itziar Moreno, que estan acusats, entre altres delictes, de ferir un policia francès en un control. El 12 d’abril, la Guàrdia Civil troba 850 quilos de nitrat d’amoni en un habitatge de Legorreta. En l’operació són detinguts els germans Aitor i Igor Esnaola. El 13 d’abril, l’etarra Antonio Troitiño queda lliure després de vint-i-quatre anys a la presó.
El referèndum independentista arriba al 18% de participació a Barcelona
La ciutat de Barcelona és l’epicentre de la sisena tanda del referèndum independentista, que arriba a la capital de Catalunya al 18% de participació. En total, el “sí” guanya amb el 92% dels vots, mentre que el “no” només se’n queda amb el 8%.
Enrique González Macho, nou president de l’Acadèmia de Cinema espanyola
El propietari dels Cinemes Renoir i de la distribuïdora Alta Films, Enrique González Macho, es converteix en el nou president de l’Acadèmia de Cinema espanyola, en substitució del director Álex de la Iglesia.
Dilluns 11
Un atemptat al metro de Minsk causa onze morts
Un total d’onze persones moren i més de cinquanta resulten ferides a causa d’una explosió al metro de Minsk, capital de Bielorússia. La bomba està col·locada a una estació molt propera a la residència oficial del president bielorús Aleksandr Lukaixenko.
Entra en vigor la llei que prohibeix el burca a França
© Fototeca.cat
El Ministeri de l’Interior francès envia una circular als prefectes per establir que entra en vigor la llei que prohibeix el burca a tot l’Estat gal. Aquesta llei preveu multes de cent cinquanta euros per a les practicants de la versió més ortodoxa de la religió musulmana i, fins i tot, les pot portar a comissaria. Dos dies més tard, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, carrega contra la polèmica llei.
Desallotgen un grup d’independentistes acampats davant del Parlament
La Guàrdia Urbana de Barcelona desallotja un grup d’independentistes que estan acampats davant del Parlament de Catalunya. Entre els components del grup hi ha els diputats de Solidaritat Uriel Bertran, Alfons López Tena i Toni Strubell, que són els únics que no són desallotjats. El 13 d’abril, el Parlament de Catalunya, malgrat aquest acte de Solidaritat, ajorna el debat sobiranista i dóna prioritat a un consens pel pacte fiscal.
Dimarts 12
Milers d’estudiants es manifesten contra el règim a Algèria i també a Swazilàndia
Milers d’estudiants algerians surten als carrers d’Alger per protestar contra el règim del país i contra la desvalorització dels diplomes d’ensenyament superior i el malestar a la universitat. Els manifestants tenen intenció d’arribar a la presidència de la República, però les forces de seguretat n’impedeixen l’intent. Per la seva banda, també els estudiants es manifesten al petit país africà de Swazilàndia, per tal de demanar canvis en el minúscul regne africà amb monarquia absolutista.
El MNAC amplia la seva col·lecció amb dos importants retaules gòtics
El Museu Nacional d’Art de Catalunya amplia la seva col·lecció particular amb l’adquisició de dos nous retaules gòtics, gràcies al fet que el Ministeri de Cultura inverteix 1.250.000 euros, utilitzats per a la compra de les dues obres. Les obres són els retaules de Sant Miquel i Sant Pere, de Jaume Cirera i Bernat Despuig, que formava part de l’altar major de l’església de Sant Miquel de la Seu d’Urgell, i el de Sant Miquel Arcàngel, de Joan Mates, que originàriament era al santuari de Santa Maria de Penafel (Santa Margarida i els Monjos).
Dimecres 13
Berlusconi aconsegueix blindar-se enfront un procés per corrupció
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, aconsegueix blindar-se davant un possible procés per corrupció després que el Parlament transalpí aprovi una llei que facilita la prescripció de delictes. Aquesta reforma redueix el temps màxim per dictar sentència.
Javier Gómez Navarro abandona la presidència de les Cambres de Comerç
L’empresari Javier Gómez Navarro presenta per sorpresa la seva renúncia a la presidència del Consell Superior de Cambres de Comerç, dimissió que es produeix en un moment delicat després que el Govern central elimini la quota obligatòria a les empreses. Gómez Navarro no en nomena cap successor.
Dijous 14
Muhàmmad VI indulta presos polítics al Marroc
El rei Muhàmmad VI concedeix l’indult a noranta-sis presos polítics, entre els quals hi ha dirigents islamistes rellevants, i redueix la pena a noranta-quatre més. Mai abans el monarca havia amnistiat d’un sol cop tants reus de consciència al país magribí.
Manifestació a Barcelona contra les retallades a la sanitat catalana
Milers de treballadors del sector sanitari de Catalunya es manifesten pels carrers de Barcelona per demanar al Govern català que aturi les retallades que té previstes a la sanitat catalana. El president Artur Mas n’admet la tensió i demana als metges i les infermeres suport per “fer el que cal fer”. El proppassat dia 1, la Unió Catalana d’Hospitals ja va fer pública la seva preocupació pels efectes que pot tenir la retallada en la prestació dels serveis sanitaris i en el funcionament dels centres. Segons l’entitat, els hospitals no podran assumir les retallades de pressupost exigides pel departament aplicant només mesures de gestió.
Divendres 15
Islamistes pro al-Qaida maten un cooperant italià a Gaza
El grup Monoteisme i Terra Santa, islamistes pro al-Qaida, segresten i maten el cooperant italià Vittorio Arrigoni a la franja de Gaza. L’organització Hamàs promet arrestar els responsables de l’assassinat i deté dos sospitosos.
Condemnat a vint-i-quatre anys de presó un heroi nacional croat
El Tribunal Penal Internacional per a l’antiga Iugoslàvia condemna a vint-i-quatre anys de presó per crims contra els serbis el general Ante Gotovina, considerat un heroi nacional croat. A la vegada, els magistrats també imposen una pena de divuit anys de presó al també general Mladen Marcak. El Govern croat anuncia que recorrerà la sentència.
CDC fa costat a Daniel Osàcar davant el jutge del cas Millet
El secretari general adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya, Oriol Pujol, i el portaveu del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, acompanyen Daniel Osàcar, l’extresorer de CDC, davant el jutge del cas Millet. Aquest fet demostra que la cúpula nacionalista fa costat en tot moment a Osàcar en aquest cas.
Dissabte 16
Acord entre les caixes d’estalvi i la Generalitat de Catalunya
La Federació Catalana de Caixes d’Estalvis i la Generalitat de Catalunya arriben a un acord de col·laboració que conclou que aquest any les caixes destinaran 30 milions d’euros a projectes d’obra social. D’aquests 30 milions, La Caixa n’aporta 27, Unnim, 1,05, mentre que Catalunya Caixa hi destina 814.000 euros.
Multitudinària manifestació a València a favor de les emissions de TV3
Milers de persones es manifesten pels carrers de València per demanar que retornin les emissions de TV3 al País Valencià. L’acte, organitzat per Acció Cultural del País Valencià, conclou amb una actuació del cantant català Lluís Llach.
Diumenge 17
Tensió entre França i Itàlia pels immigrants
França suspèn temporalment durant unes quantes hores l’entrada de trens al seu territori de trens provinents d’Itàlia a través de la localitat de Mentone, amb la finalitat de frenar l’entrada d’immigrants. L’endemà, la Unió Europea aprova que França tanqui la frontera amb Itàlia. El 26 d’abril, els màxims mandataris dels dos països, Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi, es troben a Roma i reclamen una revisió del tractat de Schengen.
Barcelona celebra la Fira de la Terra i es reclama el tancament de les nuclears
Centenars de persones es concentren a l’Arc de Triomf de Barcelona, coincidint amb la celebració de la Fira de la Terra, per reclamar el tancament de les centrals nuclears. Els organitzadors pengen una pancarta gegant al monument amb l’històric eslògan: “Nuclear? No, gràcies”.
Dilluns 18
Hongria aprova una Constitució conservadora
El Parlament hongarès aprova amb el suport dels diputats de centredreta del primer ministre Viktor Orbán una nova Constitució molt més conservadora que la que hi havia fins el moment. L’anterior Carta Magna va ser reformada a l’octubre del 1989.
Foment del Treball s’apunta al pacte fiscal amb l’Estat
La patronal catalana Foment del Treball dóna suport al Govern català i demana públicament el pacte fiscal amb l’Estat per evitar “l’asfíxia financera” de Catalunya. El president de la institució, Joaquim Gay de Montellà, planteja als empresaris que és necessari revisar el sistema actual.
El Celler de Can Roca, segon restaurant del món
© The Pellegrino World's 50 Best Restaurants 2011 / William Reed Business Media Ltd
El restaurant gironí El Celler de Can Roca és escollit el segon del món en el principal rànquing del planeta, el de la revista britànica Restaurant, que corona com el millor el Noma de Copenhaguen per segon any consecutiu.
Dimarts 19
Fidel Castro tanca el congrés comunista cubà
El líder de la Revolució Cubana, Fidel Castro, apareix per sorpresa en el VI Congrés del Partit Comunista de Cuba i es converteix en el protagonista en els actes de cloenda. Castro aprofita l’ocasió per confirmar la seva renúncia a la direcció del partit, que ocupa des del 1965.
El Congrés espanyol avala la pròrroga de la missió a Líbia
Els grups del Congrés dels Diputats, excepte Esquerra Unida, atorguen un sí crític a ampliar la presència de l’exèrcit espanyol a la guerra de Líbia dos mesos més. La ministre de Defensa, Carme Chacón, argumenta que és necessari ampliar la missió perquè no s’han acomplert els objectius marcats.
Un incendi crema part de la cripta de la Sagrada Família
Un persona pertorbada cala foc a la sagristia de la cripta de la Sagrada Família i el fum obliga a evacuar més de 1.500 persones que visiten el temple. L’incendi crema part del mobiliari, portes, llibres i casulles, sense que ningú resulti ferit.
Dimecres 20
Ultimàtum dels Estats Units a Israel per rellançar el procés de pau
Un grup de diplomàtics dels Estats Units presenten un ultimàtum al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, perquè rellanci el procés de pau amb Palestina, amb l’amenaça que en la propera assemblea general de l’ONU reconeixeran un Estat palestí.
La Vall d’Hebron denuncia que les retallades afectaran la cirurgia cardíaca i del càncer
Metges de l’Hospital de la Vall d’Hebron denuncien que les retallades que ha adoptat la direcció del centre hospitalari no només afectaran les llistes d’espera de malalties lleus, sinó també les de la cirurgia cardíaca, del càncer de mama i de pacients que es troben en programes de diàlisi.
Dijous 21
França crea una prima anual per als treballadors
El Govern francès, presidit per Nicolas Sarkozy, crea una prima anual per als treballadors i totes les empreses de més de cinquanta empleats que augmentin els seus dividends estan obligades a pagar-la. La quantitat, la pactaran entre l’empresari i els assalariats.
FIAT apuja la seva participació a Chrysler
El fabricant automobilístic italià FIAT anuncia un acord amb Chrysler i amb alguns dels seus principals accionistes per adquirir un altre 16% de la propietat del constructor nord-americà, fet que apujarà la seva quota al 46%.
Divendres 22
El Japó inverteix 33.000 milions per restaurar el país
El Govern japonès aprova un pressupost extra sense precedents per a la reconstrucció del país després del sisme del passat mes de març. El primer ministre, Naoto Kan, anuncia que aquest pressupost puja a 33.000 milions d’euros.
Un atac aeri dels Estats Units causa vint-i-un morts al Pakistan
Vint-i-una persones moren en un atac amb míssils llançats per avions no tripulats dels Estats Units a la regió tribal pakistanesa del Waziristan del Nord. L’atac dels avions espia té lloc en una zona conflictiva i de difícil accés, fronterera amb l’Afganistan.
Dissabte 23
Revifa el conflicte a la frontera entre Tailàndia i Cambodja
Les tropes cambodjanes i tailandeses s’enfronten a la zona fronterera en disputa entre els dos països i causen un total d’onze soldats morts (cinc de tailandesos i sis de cambodjans) i d’una trentena de ferits.
Acte solidari amb el Japó a la Sagrada Família
La façana del Naixement de la Sagrada Família es converteix en l’escenari on se celebra l’homenatge que Catalunya fa al Japó en solidaritat per les víctimes del terratrèmol i accident de Fukushima. L’acte, impulsat pel Govern català, escenifica l’estreta relació que existeix entre ambdós. El president de la Generalitat, Artur Mas, i l’ambaixador nipó, Fumiaki Takahashi, presideixen l’acte.
El Sabadell de waterpolo femení guanya la Copa d’Europa
Un club català guanya la Copa d’Europa de waterpolo. La fita l’aconsegueix el Club Natació Sabadell femení, que venç en la final l’octocampió europeu italià de l’Orizzonte Catània per un clar 13 a 8.
Diumenge 24
Nou incident entre jueus i palestins a la tomba de Josep
Un grup de jueus intenta entrar a la tomba de Josep i l’incident acaba amb la mort d’un israelià i tres més acaben ferits, un d’ells de gravetat. L’acte violent té lloc a Nablus, en una zona sota control exclusiu de l’Autoritat Nacional Palestina.
Manuel Chaves congela els traspassos a la Generalitat
El ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, congela els traspassos pendents a la Generalitat de Catalunya i comunica que no tirarà endavant cap de les transferències abans de les eleccions autonòmiques i municipals del 22 de maig.
Dilluns 25
Cinc-cents presos talibans fugen per un túnel de la presó de Kandahar
Cinc-cents presos talibans s’escapen de la presó de Kandahar a través d’un túnel de més de 300 m que va ser excavat durant més de cinc mesos. Després de la fugida, les autoritats posen en marxa un dispositiu de recerca per localitzar els presos fugats. L’endemà, les forces de seguretat detenen gairebé un centenar de fugitius.
Dimarts 26
La crisi política belga compleix un any
La crisi política a Bèlgica, causada per les desavinences entre francòfons i flamencs, compleix un any, justament en la vigília de l’enèsima ronda d’entrevistes i negociacions entre les principals forces polítiques. Fins el moment, mitja dotzena d’intents de formar govern han fracassat.
Rússia i Ucraïna recorden junts el drama de Txernòbil
En el 25è aniversari de l’accident nuclear, el president rus, Dmitri Medvédev, i el seu homòleg ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, assisteixen als actes commemoratius de la catàstrofe. El president rus aprofita l’ocasió per exigir nous estàndards internacionals vinculants per a l’ús de reactors nuclears.
Dimecres 27
Obama relleva el republicà Gates al capdavant de Defensa
El president dels Estats Units, Barack Obama, decideix prescindir dels serveis del republicà Robert Gates com a secretari de Defensa. En el seu lloc, hi col·loca Leon Panetta, actual director de la CIA. Panetta és rellevat a la CIA pel general David Petraeus.
Reconciliació entre al-Fatah i Hamàs
Després d’anys de negociacions fracassades, les dues principals forces polítiques palestines, al-Fatah i Hamàs, arriben a un acord per formar un govern d’unitat transitori, fins a la convocatòria d’eleccions, posant fi així a la divisió entre Cisjordània i Gaza. El 4 de maig, els caps de les dues principals forces polítiques palestines, Mahmud Abbàs, per al-Fatah, i Khàlid Mixal, per Hamàs, escenifiquen, al Caire, la seva reconciliació.
Un jurista de Harvard, primer ministre tibetà
© Lobsang Wangyal / TID
El nou primer ministre del Govern tibetà a l’exili és Lobsang Sangay, un professor universitari de la Universitat de Harvard, als Estats Units. Sangay surt elegit amb el 55% dels vots dels 83.000 tibetans que viuen fora del Tibet. Tenzin Namgyal queda segon, amb el 37%.
El PSC vota contra el PSOE al Senat per demanar el fons de competitivitat
Els senadors del PSC voten en contra del PSOE per tal de demanar l’avançament del fons de competitivitat. A la vegada, el màxim responsable del PSC al Parlament de Catalunya, Joaquim Nadal, insta a exigir davant el jutge els 1.450 milions d’euros que ha de pagar el Govern central a Catalunya.
Lliurament de les Creu de Sant Jordi
El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, fa entrega de la Creu de Sant Jordi a vint-i-nou personalitats i quinze entitats en un acte celebrat al Saló de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Entre els guardonats hi ha Josep Antoni Duran i Lleida, Carles Alfred Gasòliba, Eduard Punset, Casa América Catalunya, el Centre Excursionista de Terrassa i el Club Deportiu Terrassa Hockey.
Dijous 28
Un suïcida causa setze morts en un atemptat a Marràqueix
Un jove suïcida fa detonar un artefacte en un concorregut establiment turístic de la plaça Djemà-el-Fna, de Marràqueix, i causa la mort de setze persones i genera el pànic entre la gent que hi ha a la zona. Grups locals de drets humans acusen els islamistes de voler fer avortar les reformes polítiques al país amb accions com aquesta.
La Caixa aprova la seva conversió en banc
L’assemblea general de La Caixa aprova per unanimitat la bancarització de l’entitat d’estalvi. Els cent seixanta consellers generals donen el seu vistiplau al traspàs del negoci bancari de La Caixa a Criteria CaixaCorp, que passarà a ser un grup bancari i es denominarà CaixaBank, mentre que Criteria traslladarà part de les seves participacions industrials a una nova entitat que dependrà de La Caixa.
ETA comunica el final de l’impost revolucionari
La banda terrorista ETA comunica per carta als empresaris del País Basc que dóna per finalitzada la utilització de l’impost revolucionari. El president de la patronal navarresa, José Antonio Sarría, autentifica la missiva dels terroristes.
Xoc entre dos trens a l’estació barcelonina del Clot
Un accident entre dos trens a l’estació barcelonina del Clot provoca divuit ferits, tots lleus, i deixa en mal estat la línia R-1. Les causes de l’incident apunten que el maquinista falla en calcular la distància entre els dos trens.
Divendres 29
Casament entre Guillem d’Anglaterra i Kate Middleton
El fill de Carles d’Anglaterra i Lady Di, el príncep Guillem, es casa amb Kate Middleton, que es converteix en la nova duquessa de Cambridge. La jove parella celebra la unió a l’abadia de Westminster, a Londres, davant de 1.900 convidats.
Dissabte 30
La Conferència per l’Estat Propi aplega més de 1.500 persones
El Palau de Congressos de la Fira de Barcelona és el lloc escollit per celebrar la Conferència per l’Estat Propi, un acte que aplega més de 1.500 persones i que pretén començar un procés que ha de culminar amb un referèndum vinculant per la independència l’any 2014.
La Generalitat Valenciana llança dues emissions de bons
La Generalitat Valenciana llança dues emissions de deute per 600 milions d’euros, que es poden ampliar fins a 900, amb terminis fixats de dotze a vint-i-quatre mesos. La rendibilitat del producte és del 4,25% en l’emissió a un any i del 4,75% en el cas de dos anys.