Abril 2012

Diumenge 1

L’opositora Aung San Suu Kyi entra al Parlament de Myanmar en unes eleccions parcials

La històrica líder opositora i premi Nobel de la pau, Aung San Suu Kyi, aconsegueix entrar en el Parlament birmà en les primeres eleccions en què participa el seu partit. L’opositora, i fins al desembre del 2011 il·legal, Lliga Nacional per la Democràcia es converteix en el partit més votat a tots els districtes del país on té representació i en segona força política del Parlament.

Els insurgents tuaregs ocupen la ciutat de Timbuctú

El Moviment Tuareg Nacional per a l’Alliberament d’Azawad (MNLA) ocupa la ciutat de Timbuctú, al centre de Mali. Els rebels planten la seva bandera als edificis governamentals i obren les portes de la presó. Els tuaregs ocupen també les ciutats de Gao i Taudeni. El dia 6 d’abril els tuaregs declaren la independència del nord del país. Dos dies després, el president malià, Amadou Toumani Touré, presenta la seva dimissió, i el dia 12 d’abril el president del Parlament, Dioncounda Traoré, esdevé president interí.

Leire Pajín, nova vicesecretària general dels socialistes valencians

El nou líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, nomena l’exministra de Sanitat Leire Pajín nova vicesecretària general de la formació després de rebre el suport del 65% dels delegats de la federació socialista.

El Ros Casares, nou campió d’Europa de bàsquet femení

El conjunt valencià del Ros Casares es va proclamar nou campió d’Europa de bàsquet femení després de superar en la final l’equip madrileny del Rivas Ecópolis per 65 a 52. La millor jugadora del campionat és Asjha Jones, del Rivas, que en la final fa 14 punts i captura un total de 7 rebots.

Dilluns 2

Les FARC comencen l’alliberament dels últims ostatges militars

La direcció de la guerrilla de les FARC comença l’alliberament dels darrers deu ostatges de l’exèrcit que resten sota el seu poder. L’alliberament té lloc a l’aeroport de Villavicencio, a cent quilòmetres de Bogotà.

Dimiteix el president hongarès per plagiar la seva tesi

El president hongarès, Pál Schmitt, presenta la seva dimissió després que una universitat del país li retiri el títol de doctor per plagiar la seva tesi. Schmitt es converteix en el primer president hongarès de la història postcomunista que abandona el càrrec. Un mes després el substitueix en el càrrec János Áder.

Trenta-un morts en un accident d’aviació a Sibèria

Un avió de passatgers amb 43 persones a bord s’estavella poc després d’enlairar-se de la ciutat de Tiumen, a la Sibèria russa. En l’accident perden la vida 31 persones i la resta pateixen ferides molt greus. Les causes de la tragèdia són desconegudes.

Luiz Inácio Lulada Silva guanya el Premi Internacional Catalunya

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, anuncia que l’expresident brasiler és distingit amb el XXIV Premi Internacional Catalunya, guardó anual atorgat per la Generalitat des del 1989. Mas recalca que Lula és l’artífex de convertir un país del Tercer Món en una potència emergent.

Dimarts 3

França acusa tretze islamistes de planejar segrestos

El fiscal de París, François Molins, acusa tretze dels disset detinguts en l’operació contra l’organització islamista Forsane Alizza de planejar el segrest d’un magistrat de Lió. A la vegada, els detinguts són imputats per associació de malfactors amb finalitats terroristes i tinença il·lícita d’armes.

El Govern espanyol acosta a Euskadi un pres d’ETA malalt

La direcció d’Institucions Penitenciàries del Govern espanyol autoritza el trasllat del pres etarra Aitzol Gogorza a la presó de Basauri, a Biscaia, a causa del seu greu estat de salut mental. Aquest és el primer acostament d’un pres d’ETA a Euskadi, gest que té el suport del Govern basc i el rebuig dels familiars de les víctimes de l’organització terrorista. El dia 6 d’abril, el Ministeri de l’Interior concedeix el tercer grau a un nou reclús d’ETA, en aquest cas és Joseba Andoni Díaz Urrutia.

El jutge de Palma manté imputat l’arquitecte Calatrava en el "cas Palma Arena"

El jutge José Castro desestima la petició d’arxivament de la imputació de l’arquitecte Santiago Calatrava en el "cas Palma Arena". Calatrava demana l’arxivament després d’aportar documentació sobre l’avantprojecte de l’òpera de Palma que va portar a terme.

Dimecres 4

Comença el judici contra els colpistes turcs del 1980

Per primer cop en la història de la República Turca es jutja la junta militar que va protagonitzar el cop d’estat del 1980. Malgrat aquest pas, els dos supervivents de la junta no poden assistir al judici perquè estan hospitalitzats. Un dels dos acusats és l’expresident Kenan Evren, de 94 anys.

Un jubilat se suïcida al centre d’Atenes en protesta contra la crisi financera

Un farmacèutic jubilat de 77 anys se suïcida a la cèntrica plaça Syntagma d’Atenes i deixa una nota en la qual culpa la crisi financera de la seva mort. L’esdeveniment commociona la societat grega i això fa que en poques hores més de 1.500 persones es concentrin a la mateixa plaça per protestar contra els polítics.

Un atemptat suïcida a Mogadiscio causa deu morts

Un total de deu persones moren i una desena més resulten ferides després que una dona s’immoli enmig d’un acte organitzat pel Govern Federal de Transició al Teatre Nacional de Mogadiscio. Entre les víctimes hi ha els presidents de la Federació de Futbol i el del Comitè Olímpic del país.

El jutge acusa l’exgerent del PP valencià de finançament il·legal

El magistrat que instrueix el cas sobre el presumpte finançament il·legal del PP valencià, José Ceres, acusa l’exgerent de la formació, Cristóbal Páez, d’estar al corrent de la situació, ja que Páez va ser l’administrador general del partit durant les eleccions del 2008.

Dijous 5

Umberto Bossi dimiteix com a líder de la Lliga Nord

L’exministre de les Reformes per al Federalisme d’Itàlia, Umberto Bossi, dimiteix com a secretari federal de la independentista Lliga Nord, després de fer-se pública una investigació judicial per suposada apropiació indeguda i estafa per part del tresorer de la seva formació, Francesco Belsito, el qual va dimitir el dia 3 d’abril. El dia 9 d’abril, dimiteix com a parlamentari de la regió de la Llombardia el fill de Bossi, Renzo Bossi, i el 12 d’abril, el partit decideix expulsar la vicepresidenta del Senat italià, Rosi Mauro, molt pròxima a la família Bossi.

Detectada una gran fuita d’aigua contaminada a Fukushima

L’operadora japonesa Tepco, encarregada del funcionament de la central nuclear de Fukushima, confirma la filtració al mar de més de dotze tones d’aigua contaminada amb estronci radioactiu. La filtració procedeix d’una de les canonades que serveixen per a refredar els reactors de la central.

Moren vuit policies en un atac talibà a l’Afganistan

Un total de vuit policies perden la vida a causa d’un atac talibà en un pas de control a l’oest de l’Afganistan, a la zona de Renj, situada a la província de Farah. L’atac és reivindicat pel portaveu de la guerrilla talibana, Mohammad Yousef Ahmadi. El dia 15 d’abril, els talibans llancen atacs múltiples a Kàbul. Els blancs d’aquests atacs són diverses ambaixades, el quarter general de l’OTAN i el Parlament. Malgrat els durs atacs només resulten ferits cinc civils, però l’endemà un nou atac a Kàbul causa divuit morts. El dia 26 d’abril, un home disfressat de soldat afganès mata un soldat dels Estats Units a Kandahar.

Divendres 6

Sarajevo recorda els seus morts en el vintè aniversari de la guerra

Sarajevo commemora el vintè aniversari de l’inici de la guerra dels Balcans i organitza un acte a l’avinguda principal de la ciutat amb la col·locació de 11.541 cadires vermelles, que representen els morts que va provocar el conflicte armat a la ciutat bosniana.

El Consell de Garanties Estatutàries censura la reforma laboral del PP

El Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucionals per unanimitat almenys dos articles del Reial Decret Llei de la reforma laboral impulsada pel Govern central del PP. Els dos articles fan referència a les condicions de treball i als apartats sobre la negociació col·lectiva. El dia 18 d’abril, un jutge del jutjat social número 30 de Madrid porta la reforma laboral al Tribunal Constitucional, ja que posa en dubte que respecti els drets fonamentals dels treballadors.

Dissabte 7

Joyce Banda, nova presidenta de Malawi

La vicepresidenta Joyce Banda jura el càrrec com a nova presidenta de Malawi després de la mort de l’anterior president Bingu wa Mutharika. Joyce Banda es converteix així en la primera dona que arriba al poder al país africà.

Reunió històrica entre el Govern de Myanmar i els rebels

El president de Myanmar, Thein Sein, es reuneix per primera vegada amb representants dels rebels karen de la Unió Nacional Karen, després de l’alto el foc al qual van arribar al gener les dues parts. La Unió Nacional Karen és l’organització principal d’aquesta ètnia que lluita pel seu reconeixement.

Diumenge 8

Trobada històrica entre els màxims dirigents de l’Índia i el Pakistan

El president del Pakistan, Asif Ali Zardari, viatja per primera vegada en set anys a l’Índia, on és rebut pel primer ministre, Manmohan Singh. Aquesta visita, que es pot considerar històrica, serveix per a refredar les males relacions entre ambdós països.

Israel declara persona non gratal’escriptor Günter Grass

El Govern israelià declara l’escriptor alemany Günter Grass persona non grata pel poema Was gesagt werden muss (’El que cal dir’) que publicà i que descriu Israel com una amenaça per a la pau mundial. L’executiu prohibeix a l’escriptor alemany visitar el país pel que qualifica d’intent d’exacerbar l’odi contra els jueus i l’Estat d’Israel.

Atemptat contra una església protestant a Nigèria

Un atemptat suïcida en una església protestant de la ciutat nigeriana de Kaduna causa la mort de trenta-vuit persones. Els terroristes utilitzen un vehicle per a portar la bomba i després intenten entrar al recinte sagrat, encara que no ho aconsegueixen. El dia 29 d’abril, un nou atemptat mata vint universitaris durant una missa cristiana a l’aire lliure.

Dilluns 9

Ossètia del Sud elegeix el nou president

Els ciutadans de la regió russa d’Ossètia del Sud elegeixen com a nou president Leonid Tibílov, excap del KGB, que obté el 54% dels vots. El seu principal rival, el defensor dels drets humans David Sanakóiev, aconsegueix el 42% dels vots.

El fill de la infanta Elena es dispara un tret al peu

El fill de la infanta Elena, Felip de Marichalar, és operat en un hospital de Madrid de les ferides en el peu dret després que se li dispari accidentalment una escopeta de perdigons de calibre 36. El dia 14 d’abril, Jaime de Marichalar declara davant la Guàrdia Civil per l’accident del seu fill.

Dimarts 10

Es posa en marxa el pla d’alto el foc a Síria decretat per Kofi Annan

Es comença a aplicar el pla de Kofi Annan, que estableix primer de tot el cessament del foc entre l’exèrcit sirià i els insurgents. Malgrat aquest pas, Annan critica els últims atacs perpetrats pels militars sirians contra els insurgents a diverses localitats i a la frontera amb Turquia. El dia 14 d’abril, les forces sirianes trenquen l’alto el foc i maten 16 persones a Homs i Alep. El dia 21 d’abril, l’ONU autoritza el desplegament de 330 observadors militars no armats al país per controlar l’alto el foc.

Santorum es retira de les primàries republicanes als Estats Units

L’ultraconservador Rick Santorum decideix retirar-se de les primàries republicanes als Estats Units, una decisió que pren després de l’ingrés a l’hospital de la seva filla Bella, nascuda amb una anomalia genètica. La renuncia deixa el camí lliure a Mitt Romney.

La Xina suspèn Bo Xilai del seu càrrec al Partit Comunista

El comitè central del Partit Comunista Xinès anuncia que aparta dels seus càrrecs al politburó el carismàtic Bo Xilai, acusat de corrupció. A la vegada, la seva dona, Gu Kailai, és posada a disposició de la justícia acusada de l’assassinat d’un empresari britànic.

El poble tarragoní de Rasquera vota a favor de la plantació de marihuana

Els veïns del poble tarragoní de Rasquera voten majoritàriament a favor (56%) de la plantació de marihuana que proposa el seu alcalde, Bernat Pellisa, per a poder solucionar els problemes econòmics de la localitat. La participació en el referèndum és del 68%. El dia 13 d’abril, el Govern central decideix frenar la plantació de marihuana.

Dimecres 11

L’oposició russa abandona la Duma durant el discurs de Putin

El discurs del primer ministre i president electe rus, Vladímir Putin, acaba en escàndol quan l’oposició Rússia Justa abandona la Duma. Aquest partit planta així per primera vegada el dirigent rus, en protesta per la seva negativa a interessar-se per les denúncies de frau en les eleccions locals d’Astracan.

Un fort sisme sacseja la ciutat indonèsia de Banda Aceh

Un terratrèmol de magnitud de 8,6 graus en l’escala de Richter sacseja la ciutat indonèsia de Banda Aceh durant cinc minuts. Poc després es produeix una rèplica de 8,3 graus durant quatre minuts més. Malgrat la forta magnitud, no es registren víctimes. Les autoritats activen l’alerta de tsunami a la zona.

Mas defensa les retallades en un ple extraordinari

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, defensa les retallades que està portant a terme el seu executiu dient que si els números no quadren "hi ha perill de ser intervinguts per l’Estat". L’oposició acusa CiU d’estar llimant l’estat del benestar i la cohesió social amb aquestes polítiques.

Dijous 12

El PP torna a vetar l’accés d’ERC a la comissió de secrets oficials del Congrés

El Partit Popular impedeix de nou l’entrada d’ERC a la reduïda comissió que reuneix els diputats amb accés a secrets oficials i amb capacitat per a controlar les despeses reservades i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI).

Arxivada la causa contra un dels empresaris implicats en el "cas Pretòria"

El jutge Pablo Ruz decideix arxivar la causa contra l’empresari Lluís Casamitjana, imputat en el "cas Pretòria", ja que considera que no apareix degudament justificada la seva perpetració del delicte. Casamitjana va ser acusat de blanqueig de diners i associació il·lícita.

Divendres 13

Els Estats Units suspenen l’ajut alimentari a Corea del Nord

El Govern dels Estats Units decideix suspendre l’ajut alimentari després del nou desafiament nuclear que volen portar a terme els mandataris de Corea del Nord. Els nord-americans apunten que la clara violació de les resolucions de les Nacions Unides fa impossible continuar amb el programa de tramesa d’aliments.

Cop d’estat militar a Guinea-Bissau

Un grup de militars perpetren un nou cop d’estat a Guinea-Bissau i segresten el primer ministre, Carlos Gomes, i el president interí, Raimundo Pereira. L’acció militar té com a objectiu evitar que Gomes guanyi les eleccions que han de tenir lloc a mitjan maig.

Dissabte 14

L’Iran es reuneix amb el Consell de Seguretat per pactar el programa nuclear

Després de quinze mesos, els representants de l’Iran es reuneixen a Istanbul amb els cinc membres del Consell de Seguretat, més Alemanya i la representant de la política exterior de la Unió Europea, per pactar el seu programa nuclear. Tot i que no s’arriba a cap acord, es fixa una nova ronda de negociacions a Bagdad el 23 de maig.

El rei Joan Carles I és operat per un accident de cacera a Botswana

El rei Joan Carles I és operat del maluc a Madrid arran d’una caiguda que pateix a Botswana mentre practicava una cacera d’elefants. El príncep Felip assumeix l’agenda del monarca, però no les seves funcions. La notícia de la cacera reial dóna lloc a nombroses crítiques. El dia 18 d’abril, el rei Joan Carles demana disculpes públicament i admet que ha comès un greu error i que no tornarà a succeir.

ERC homenatja Víctor Torres i Heribert Barrera

Coincidint amb el dia de la República, Esquerra Republicana de Catalunya celebra un acte d’homenatge a Barcelona a dos històrics dirigents de la formació: Heribert Barrera i Víctor Torres. L’acte té lloc en el marc de les celebracions de commemoració del 80è aniversari d’ERC.

Diumenge 15

Conclou la VI Cimera de les Amèriques sense cap declaració final

Fotografia oficial de tots els caps d’estat assistents a la VI Cimera de les Amèriques

© Cumbres de las Américas

Finalitza la VI Cimera de les Amèriques, celebrada a la ciutat de Cartagena d’Índies (Colòmbia), sense cap conclusió en dos temes clau: la incorporació de Cuba i les reclamacions argentines de les illes Malvines o Falkland. El que sí que queda palès en la cimera és l’antagonisme encapçalat per Veneçuela i els Estats Units.

El Khimki rus guanya l’Eurocopa de bàsquet

El club rus del Khimki guanya l’Eurocopa de bàsquet després de vèncer en la final el València per 77 a 68. La final es decideix en els darrers dos minuts, quan el partit està empatat a 66 punts. El millor jugador de la final és el base croat de l’equip rus Zoran Planinić, que acaba amb 19 punts.

Dilluns 16

Argentina anuncia l’expropiació d’YPF

La presidenta de l’Argentina, Cristina Fernández, anuncia l’expropiació del 51% de les accions de Repsol a YPF després de declarar els hidrocarburs d’interès públic. El dia 25 d’abril, el Senat argentí avala l’expropiació de la companyia petroliera.

Comença a Noruega el judici contra Anders Breivik

L’acusat Anders Breivik es presenta per primer cop davant el Tribunal d’Oslo per ser jutjat per la matança de l’estiu del 2011 a Noruega. Breivik, que reconeix els fets, es declara alhora innocent i no dóna cap mostra de penediment. L’endemà un membre del tribunal és expulsat del judici per demanar per internet la pena capital per a l’acusat.

Dimarts 17

Mali nomena el nou primer ministre

Cheick Modibo Diarra, president de Microsoft a Àfrica, és nomenat nou primer ministre interí del nou Govern civil a Mali, un govern totalment tutelat pels militars colpistes. Diarra ja va ser candidat a la presidència del país en les darreres eleccions.

Els Estats Units decideixen retirar el Discovery

El Govern dels Estats Units decideix retirar el transbordador Discovery, després de més de 28 anys de servei i 39 missions acomplertes. Ara, el Discovery quedarà exposat al Museu de l’Aire i l’Espai. La NASA tanca així el programa dels transbordadors.

Dimecres 18

Rússia i la Xina inicien els exercicis navals conjunts més grans de la seva història

Les flotes de Rússia i la Xina inicien els exercicis navals conjunts de més abast de la seva història. Ho fan a l’oceà Pacífic, amb unes maniobres que inquieten el Japó i Corea del Sud. Aquestes maniobres navals tenen una durada màxima d’una setmana.

Dijous 19

L’Índia llança un míssil capaç d’arribar a Pequín i a Europa oriental

L’Índia llança amb èxit el seu primer míssil de llarg abast capaç de portar caps nuclears i arribar a qualsevol destí d’Àsia, com ara Pequín, o d’Europa oriental. El coet és llançat a les vuit del matí i triga vint minuts a arribar a un lloc pròxim a Indonèsia, a l’oceà Índic.

L’Eurocambra aprova la cessió als Estats Units de dades dels passatgers

El Parlament Europeu aprova per una àmplia majoria la cessió de les dades personals dels passatgers aeris europeus a les autoritats dels Estats Units en el marc de la lluita antiterrorista, malgrat que això no respecta la legislació europea sobre protecció de dades personals.

Carme Riera, escollida nova acadèmica de la RAE

Carme Riera, catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i novel·lista, és elegida nova membre de l’acadèmia de la RAE. Ocuparà la cadira n i es converteix en la sisena dona de l’entitat. Riera supera en la votació l’altra candidata, la poetessa malaguenya María Victoria Atencia.

Divendres 20

Gran mobilització a Corea del Nord per protestar contra Corea del Sud

El règim estalinista de Corea del Nord organitza una gran mobilització per protestar contra Corea del Sud i contra el seu president per haver criticat l’expresident Kim Il-sung. A la vegada, el Govern nord-coreà anuncia que continua amb el seu programa de llançament de coets.

Un accident aeri causa 127 morts al Pakistan

Un avió de la companyia Bhoja Air s’estavella al Pakistan i moren els 127 passatgers i tota la tripulació de l’aparell. Aquest avió inaugurava la línia que uneix les ciutats de Karatxi i Islamabad.

CaixaBank compra el 19% de BPI per 93 milions d’euros

CaixaBank comunica la compra del 19% de les accions del banc portuguès BPI per uns 93 milions d’euros i passa així a controlar el 49% de l’entitat bancària. La caixa catalana compra les accions al banc brasiler Itaú, segons informa la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Lliurament de les Creus de Sant Jordi

Al Palau de la Generalitat, el president de Catalunya, Artur Mas, fa entrega de les Creus de Sant Jordi del 2012. Entre les 25 personalitats i 15 entitats guardonades hi ha Lluís Bassat, Eduard Castellet, Paco Morán, Isona Passola, Jaume Plensa, la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, la Fundació Conservatori del Liceu i la Fundació Festa Major de Gràcia.

Dissabte 21

El Govern holandès dimiteix i es convoquen eleccions anticipades

La coalició de govern holandesa liberal-democratacristiana dimiteix en ple quan el populista Partit de la Llibertat, que li presta suport extern, vota en contra del pressupost d’austeritat per a complir amb l’objectiu de dèficit pactat amb la Unió Europea. Tot seguit, el primer ministre, Mark Rutte, convoca eleccions anticipades.

S’inicia un conflicte bèl·lic entre el Sudan i el Sudan del Sud

Els exèrcits del Sudan i del Sudan del Sud inicien un conflicte armat per a controlar el jaciment petrolífer situat a la regió de Heglig, al centre geogràfic de la frontera comuna entre ambdós països però en territori internacionalment reconegut del Sudan. Poc després, a instàncies de les Nacions Unides, les tropes del Sudan del Sud es retiren. El dia 23 d’abril, l’aviació sudanesa bombardeja la frontera sud. El dia 25 d’abril, després que el president del Sudan del Sud, Salva Kiir, acusi el Sudan del Sud d’haver declarat una guerra, les Nacions Unides i la Unió Africana insten ambdues parts a un alto el foc i iniciar negociacions.

Llibertat amb càrrecs per als detinguts del 29 de març a Barcelona

Els quatre detinguts pels disturbis a Barcelona el dia de la vaga general del 29 de març queden en llibertat amb càrrecs, dos d’ells després de pagar una fiança de 6.000 euros. Malgrat aquesta mesura, el fiscal demanava presó provisional per a tres d’ells.

Manifestació a Barcelona contra les retallades en educació

Milers de persones participen a Barcelona en una manifestació convocada pels sindicats en contra de les retallades en educació dutes a terme pels governs català i espanyol, una manifestació en la qual participen alguns líders del PSC, ERC i ICV.

Diumenge 22

Hollande guanya la primera volta de les presidencials franceses

El candidat socialista François Hollande guanya la primera volta de les eleccions presidencials franceses amb el 28,5% dels vots per davant del seu màxim contrincant, l’actual president Nicolas Sarkozy, que obté el 27%. En tercera posició, queda la representant del Front Nacional, Marine Le Pen, que aconsegueix el 18% dels vots. La participació és del 80% de l’electorat.

Nadal trenca el malefici i guanya Djoković en la final de Montecarlo

El tennista mallorquí Rafael Nadal guanya la final del Masters de Montecarlo després de superar Novak Djoković per 6-3 i 6-1, la primera victòria contra el serbi després de set derrotes consecutives. Aquest és el seu vuitè títol consecutiu a Mònaco.

Dilluns 23

L’exprimer ministre islandès és condemnat a mitges per la crisi econòmica al seu país

El tribunal especial que jutja l’exprimer ministre islandès, Geir Haarde, l’absol de tres dels quatre càrrecs que se li imputen i només el declara culpa-ble de no haver discutit més la situació greu amb els seus ministres. Malgrat tot, se l’absol dels tres càrrecs més greus i que comportaven un ingrés a la presó.

Jonas Jonasson, Eduardo Mendoza i Rafael Nadal, triomfadors de la diada de Sant Jordi

Celebració de la diada de Sant Jordi a la plaça del Mercadal de Reus

© Ajuntament de Reus

Els escriptors Jonas Jonasson, Eduardo Mendoza i Rafael Nadal són els grans triomfadors de la diada de Sant Jordi a Catalunya. Altres escriptors que triomfen durant la diada són el president Jordi Pujol, per les seves memòries, i el cuiner Ferran Adrià.

Dimarts 24

L’exprimera ministra ucraïnesa inicia una vaga de fam

L’exprimera ministra ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, inicia una vaga de fam a la presó per protestar contra la repressió política que viu al centre penitenciari. Timoixenko és traslladada a una clínica de la capital ucraïnesa a causa de problemes de salut. El dia 26 d’abril, el president alemany, Joachim Gauck, cancel·la la seva visita a Ucraïna pel cas Timoixenko.

Presó per a un exconseller andalús pel frau dels ERO

La fiscalia anticorrupció envia a la presó l’exconseller d’Ocupació de la Junta d’Andalusia, Antonio Fernández, acusat de ser el responsable de les irregularitats comeses en la gestió dels ERO a la comunitat. El fiscal també demana una fiança de 890 milions d’euros per a fer front a la possible responsabilitat civil.

Dimecres 25

El Papa crea una comissió per a investigar el "cas Vatileaks"

El papa Benet XVI designa una comissió de cardenals per a investigar la filtració de documents sensibles, un cas conegut amb el nom de "Vatileaks" i destapat en el seu moment per l’arquebisbe Carlo Maria Vigano. La comissió la formen l’espanyol Julián Herranz, l’eslovac Jozef Tomko i l’italià Salvatore di Giorgi.

L’expresident d’Anesvad és condemnat a sis anys de presó

L’Audiència Nacional de Biscaia condemna l’expresident d’Anesvad, José Luis Gamarra, a sis anys de presó, acusat d’un delicte continuat d’apropiació indeguda de diners. A més, Gamarra ha d’indemnitzar aquesta ONG amb 3.263 euros.

Dijous 26

El Tribunal Especial Internacional condemna Charles Taylor per crims a Sierra Leone

El Tribunal Especial Internacional per a Sierra Leone de les Nacions Unides de la Haia declara l’expresident de Libèria, Charles Taylor, culpable d’onze crims de guerra i contra la humanitat durant la guerra civil que va tenir lloc a Sierra Leone del 1991 al 2001. La condemna es dicta al mes següent.

Moren dos militars espanyols mentre fan un vol d’instrucció a Alcalà d’Henares

Un instructor de 35 anys i un alferes de quart curs de l’acadèmia militar de San Javier, a Múrcia, moren en estavellar-se l’avió que piloten a Alcalà d’Henares. Uns testimonis asseguren que l’avioneta volava a baixa altura quan es produeix l’accident.

Divendres 27

El Govern romanès dimiteix

El govern conservador romanès, dirigit per Mihai Răzvan Ungureanu, dimiteix en bloc després de no superar una moció de censura plantejada per l’oposició al Parlament. D’aquesta manera, el nou primer ministre és el socialdemòcrata Victor Ponta, nomenat com a candidat de consens per totes les forces polítiques.

Els Estats Units i el Japó acorden la retirada de soldats nord-americans d’Okinawa

Els governs del Japó i dels Estats Units anuncien un acord per a retirar 9.000 soldats nord-americans de l’arxipèlag nipó d’Okinawa, al sud del Japó. Gràcies a aquest acord, les bases dels Estats Units a les illes de Guam i Hawaii es redistribuiran. Resta pendent, tanmateix, la qüestió de la controvertida base aèria de Futenma, a l’illa d’Okinawa.

Un dissident xinès cec s’escapa del seu arrest domiciliari

Un dels dissidents xinesos més destacats, l’advocat cec Chen Guangcheng, s’escapa de l’arrest domiciliari on era confinat des del final del 2010. El lletrat confirma per internet la fugida i demana al primer ministre xinès, Wen Jiabao, que deixi de perseguir la seva família. L’endemà, els Estats Units anuncien que el dissident es troba sota la seva protecció.

Dissabte 28

L’Aràbia Saudita tanca l’ambaixada a Egipte

El Govern de l’Aràbia Saudita tanca la seva ambaixada i els consolats a Egipte després que centenars de ciutadans es manifestin davant els citats edificis arran de la detenció d’un advocat egipci, Ahmad al-Jizawí, que va criticar dies enrere el rei saudita.

Catherine Ashton inaugura una oficina de la Unió Europea a Myanmar

La responsable de la política exterior de la Unió Europea, Catherine Ashton, inaugura l’oficina que la UE obre a la ciutat birmana de Rangun. Ashton aprofita el viatge per a entrevistar-se amb la líder opositora, Aung San Suu Kyi.

L’Estat espanyol suspèn temporalment el tractat de Schengen

En vista de la propera reunió del Banc Central Europeu a Barcelona els primers dies de maig, el Ministeri de l’Interior espanyol decideix suspendre temporalment el tractat de Schengen, cosa que li permet fer escorcolls selectius als diferents punts fronterers amb França per a evitar l’entrada de persones que vulguin boicotejar la trobada econòmica.

Diumenge 29

Les FARC segresten un periodista francès

Les FARC segresten el periodista francès Roméo Langlois després d’un combat entre l’exèrcit i la guerrilla colombiana. Langlois cobria per al canal France 24 la batalla entre les forces armades i els guerrillers. En el combat, moren tres soldats i un policia.

Desenes de milers de persones es manifesten a tot l’Estat espanyol contra les retallades

Desenes de milers de persones es manifesten per les principals ciutats de l’Estat espanyol en contra de les retallades que està duent a terme l’executiu de Mariano Rajoy. La manifestació està organitzada per la Plataforma en Defensa de l’Estat del Benestar i dels Serveis Públics.

El Barça de futbol sala guanya la Copa d’Europa

L’equip del FC Barcelona de futbol sala guanya la Copa d’Europa

© FC Barcelona

El FC Barcelona de futbol sala es proclama campió d’Europa per primer cop en la seva història després de vèncer en la final, disputada a Lleida, el conjunt rus del Dinamo de Moscou per 3 gols a 1. Els golejadors blaugrana són Wilde, Lin i Torras.

Dilluns 30

Israel comença a construir un mur que el separa del Líban

Les autoritats israelianes comencen a construir un mur de separació entre la localitat libanesa de Kfar Kila i el poble israelià de Metula. Israel justifica aquesta mesura dient que és per a protegir la població hebrea de possibles atacs perpetrats des del país veí.

Un naufragi a l’Índia causa cent morts

Un total de cent persones perden la vida i més d’un centenar desapareixen a causa d’un naufragi d’un ferri al riu Brahmaputra. Les causes de l’accident són un fort temporal i l’excés de pes que té el vaixell.

Miguel del Arco i Blanca Portillo triomfen als premis Max

Els directors de teatre Miguel del Arco i Blanca Portillo són els grans triomfadors dels premis Max de teatre després d’aconseguir cinc estatuetes cadascun per les seves obres Veraneantes i La avería.

El Celler de Can Roca continua com a segon millor restaurant del món

El Celler de Can Roca, dels germans Roca, continua com a segon millor restaurant del món en el rànquing anual que publica la revista britànica Restaurant, per darrere del danès Noma, del cuiner René Redzepi. En tercer lloc hi ha el restaurant donostiarra Mugaritz, del cuiner Andoni Luis Adúriz.