Abril 2013

Dilluns 1

Resolució judicial índia contra una multinacional farmacèutica

El medicament anticancerós Glivec podrà comercialitzar-se a l’Índia, després de la resolució judicial contra Novartis

© Novartis

El Tribunal Suprem de l’Índia rebutja la demanda de la farmacèutica multinacional suïssa Novartis contra el Govern indi per a protegir la patent del medicament anticancerós Glivec, i d’aquesta manera impedir que es comercialitzi com un medicament genèric. Segons el Tribunal, el medicament no és prou diferent del que s’utilitzava amb la mateixa finalitat i que ara substitueix el Glivec per a justificar-ne la patent.

Dimarts 2

L’ONU aprova el primer tractat sobre comerç d’armes de la història

L’Assemblea General de l’ONU aprova el primer Tractat sobre el Comerç d’Armes per 154 vots a favor, 3 en contra i 23 abstencions. El tractat, amb pocs mecanismes de verificació, pretén impedir l’accés a l’armament a grups o estats que violin els drets humans, a criminals o a terroristes. L’Iran, Corea del Nord i Síria hi voten en contra, i Rússia i la Xina s’hi abstenen.

Primera visita d’un secretari general de l’ONU a Andorra

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, es dirigeix al Parlament andorrà en la seva visita al país

© UN Photo / Rick Bajornas

Ban Ki-Moon, secretari general de les Nacions Unides, arriba a Andorra per commemorar el desè aniversari de l’ingrés del Principat en aquest organisme. En el primer viatge de la història d’un secretari general de l’ONU al Principat, Ban Ki-Moon s’entrevista amb el cap de Govern, Antoni Martí. De Catalunya, diu que l’ONU respecta els processos d’autodeterminació i demana que el contenciós amb Espanya es resolgui amb diàleg i mitjans pacífics.

Dimecres 3

Imputada la infanta Cristina en el "cas Nóos"

El jutge de Palma José Castro, que porta el "cas Nóos" de corrupció pel qual és processat el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, imputa la infanta Cristina de Borbó en el judici. Castro assenyala que veu prou indicis de complicitat amb el seu espòs. Tanmateix, el dia 7 de maig l’Audiència de Palma anul·la la mesura del jutge.

Acord institucional per a convertir Montjuïc en un espai museístic

La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el MNAC, el CaixaForum, la Fundació Mies van der Rohe i la Fira de Barcelona acorden que la muntanya de Montjuïc es converteixi en un espai d’equipaments culturals d’abast europeu. El projecte segueix el model de l’Illa dels Museus de Berlín o el barri dels Museus de Viena. El projecte de reordenació urbanística s’encarrega a l’arquitecte Josep Lluís Mateo.

Dijous 4

Nova escalada de tensió entre Corea del Nord i els Estats Units

Després d’una sèrie de gestos hostils i incidents protagonitzats per Corea del Nord, Corea del Sud i els Estats Units, aquests comencen a instal·lar un sistema antimíssils a l’illa de Guam, a uns 3.000 km de Corea del Nord. Pyongyang, per la seva banda, instal·la míssils a la costa est, enfocant cap als Estats Units. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, per la seva banda, adverteix que el règim comunista ha anat "massa lluny".

Aprovat el projecte de fusió de CaixaBank i el Banc de València

Els consells d’administració de les entitats CaixaBanc i Banc de València aproven el projecte de fusió per absorció mitjançant una operació d’intercanvi d’accions: una acció de CaixaBank per 479 del Banc de València. Aquesta diferència correspon al fet que, al final del 2012, CaixaBank es va adjudicar el nacionalitzat Banc de València per un euro.

Divendres 5

Brussel·les aprova la fusió de Penguin i Random House

La Comissió Europea aprova la fusió de les editores Penguin i Random House. La nova empresa, que haurà acabat el procés de fusió durant la segona meitat de l’any 2013, s’anomenarà Penguin Random House i serà l’editorial que més llibres publica. Bertelsmann, propietària de Random House, i el grup Pearson, de Penguin, controlaran la nova societat amb el 53% i el 47% de les participacions, respectivament.

Pescanova presenta concurs de creditors

Davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el consell d’administració al·lega que ha pres la mesura pel bloqueig de les negociacions amb els creditors. La multinacional gallega té en plantilla uns 1.500 treballadors a Galícia i 10.000 a tot el món, i indirectament té un gran pes en el sector. El 30 de juny la Xunta de Galícia acorda aportar 3,8 milions d’euros dels 55 que l’empresa necessita per continuar funcionant.

Dissabte 6

Nou brot de grip aviària a la Xina

Nou persones moren i setze resten hospitalitzades a causa d’un rebrot del virus de la grip aviària H7N9. El rebrot es concentra a Xangai i la seva àrea circumdant. Entre les mesures adoptades per les autoritats hi ha el sacrifici de milers de caps d’aviram, el tancament de granges i la prohibició de comerciar amb aquesta carn de manera temporal. L’OMS, però, considera que no hi ha perill de pandèmia perquè el virus no es propaga de persona a persona.

Bloqueig polític a Portugal per les retallades

El Tribunal Constitucional anul·la les retallades a funcionaris i pensionistes aprovades pel Govern, ja que les ha considerat il·legals. Un mes després, el primer ministre Passos Coelho proposa un pla que preveu acomiadar 30.000 treballadors públics i augmentar la jornada laboral dels funcionaris de 35 hores a 40. El soci de govern del Partido Socialdemócrata, els democratacristians, critiquen les exigències de la UE i l’FMI que consideren poc realistes, i s’oposen a aquestes mesures.

Diumenge 7

Greus enfrontaments entre coptes i musulmans a Egipte

Almenys 1 mort i 35 ferits és el resultat dels enfrontaments entre coptes i musulmans al Caire. Els incidents s’han produït al final del funeral per quatre cristians morts el dia anterior en els enfrontaments amb musulmans, a la localitat d’Al Khusus, propera al Caire. El funeral havia congregat milers de cristians coptes i s’hi havien cridat consignes contra els Germans Musulmans i el president Mursí.

Homenatge a Manuel Carrasco i Formiguera a Burgos

Homenatge a Manuel Carrasco i Formiguera a Burgos

© Òmnium Cultural

Òmnium Cultural commemora el 75è aniversari de l’afusellament del dirigent històric d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Manuel Carrasco i Formiguera. L’acte té lloc a Burgos, on va ser executat pels franquistes l’any 1938, i s’hi reivindica el sobiranisme d’un dels fundadors i vertebradors d’Unió Democràtica de Catalunya.

Dilluns 8

Mor Margaret Thatcher

La que fou primera ministra conservadora de la Gran Bretanya del 1979 al 1990, Margaret Hilda Thatcher, mor a Londres a 88 anys. Thatcher va ser, amb Ronald Reagan, la principal responsable d’un gir radical en la política i en l’economia mundials determinant en la fi de l’URSS i de la guerra freda. A la polèmica sobre el seu llegat, s’hi afegeix la que suscita l’elevat cost dels funerals d’Estat que li dedica el Govern del primer ministre conservador David Cameron, i que se celebren el dia 18.

S’exhumen les restes mortals de Pablo Neruda

Les restes mortals del poeta xilè, que oficialment va morir de càncer dotze dies després del cop d’estat de Pinochet, són exhumades per tal de procedir al seu examen forense. La mesura, dictada per un tribunal, respon a una demanda del Partit Comunista Xilè, que vol confirmar si és cert que Neruda va ser assassinat, com sosté qui va ser el seu xofer. El Servei Mèdic Legal i experts internacionals són els encarregats de dur a terme l’anàlisi. Al mes de juliol s’envien les restes a la Universitat de Carolina del Nord (EUA) i a la de Múrcia (Espanya), per comprovar si contenen toxines. Al setembre, alguns pèrits descarten que el càncer fos la causa de mort i apunten a una parada cardiorespiratòria.

Dimarts 9

La Comissió Europea adverteix Espanya d’incomplir directives

La Comissió Europea fa públic un informe sobre l’evolució de les mesures anticrisi en diversos estats europeus, en el qual qualifica d’insuficients i excessivament lentes les reformes del Govern espanyol per a corregir els desequilibris macro-econòmics. En cas d’incompliment reiterat de les directrius, es podrien aplicar sancions per valor de fins al 0,1% del PIB.

El jutge arxiva la querella de Jordi Pujol contra el diari El Mundo

Segons la interlocutòria del jutge, els articles que dos periodistes van publicar al diari madrileny El Mundo una setmana abans de les eleccions catalanes del 25 de novembre de 2012 no ho van ser amb la intenció de calumniar, tot i que les acusacions que s’hi feien no han pogut ser demostrades ni l’origen de les informacions, identificat.

Dimecres 10

Teresa Forcades i Arcadi Oliveres presenten Procés Constituent

La monja benedictina Teresa Forcades, coneguda pels seus posicionaments contra les empreses farmacèutiques i contra les desigualtats socials, i el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, anuncien la formació d’una candidatura popular i unitària a les pròximes eleccions al Parlament. També fan públic un manifest per a la convocatòria d’un procés constituent a Catalunya que permeti al poble català decidir democràticament i pacífica el model d’estat i de país.

Dijous 11

Diputats catalans defensen al Parlament Europeu la immersió lingüística

Els eurodiputats Ramon Tremosa, de CiU; Raül Romeva, d’ICV, i Ana Miranda (en representació d’ERC), demanen que es respecti la normativa europea que vetlla per la diversitat lingüística en resposta a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del dia 9, segons la qual si un sol alumne ho demana, tota una classe, sistema educatiu o centre escolar hauria d’impartir l’ensenyament en castellà.

Divendres 12

Dimiteix el primer ministre palestí

Salam Fayad, primer ministre de l’Autoritat Nacional Palestina, presenta la dimissió al president Mahmud Abbas. Fayad, que va ser designat l’any 2007, té el vistiplau de la comunitat internacional, però des de la Primavera Àrab la seva autoritat ha estat sotmesa a una forta contestació.

Dissabte 13

El papa Francesc crea un consell assessor per a reformar la cúria

Responent als suggeriments expressats durant les congregacions generals prèvies al conclave, el papa Francesc crea un consell assessor de vuit cardenals per a estudiar un projecte de revisió de la constitució apostòlica Pastor bonus, promulgada per Joan Pau II el 1988, que regula la composició i el funcionament dels òrgans de direcció de l’Església catòlica.

Diumenge 14

Restituïda, al Tibidabo, la inscripció del monument a la República

Coincidint amb el 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià l’any 1931, es restitueix la dedicatòria original al monument que, amb aquest motiu, va fer l’escultor Àngel Tarrach, i que durant el franquisme va ser substuïda per un homenatge a una emissora de ràdio.

Clausura de la 31a edició del Saló del Còmic

El Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que aquest any ha estat dedicat al Far West, tanca la 31a edició amb una assistència de 106.000 visitants, pràcticament idèntica a la de l’any anterior, cosa que és valorada molt positivament pels organitzadors, especialment en el context de crisi actual.

Dilluns 15

Resultat molt ajustat en les eleccions de Veneçuela

Nicolás Maduro, hereu polític d’Hugo Chávez, es proclama vencedor de les eleccions presidencials de Veneçuela pel 50,8% contra el 49% i una diferència de 265.000 vots respecte al seu rival, l’opositor Henrique Capriles, el qual impugna el resultat pel que considera irregularitats en els comicis. En les setmanes següents tenen lloc incidents entre els partidaris del Govern i els de l’oposició.

Tres morts en un atemptat a la marató de Bòston

Dues bombes col·locades a la meta de la marató de Bòston provoquen tres morts i centenars de ferits. Els presumptes autors, que fugen, resulten ser dos germans d’origen txetxè. Un d’ells mor en el decurs d’un tiroteig i l’altre és capturat i ferit greument en ser descobert el dia 20.

Dimarts 16

Terratrèmol catastròfic a l’Iran i el Pakistan

Amb una intensitat de 7,8 graus en l’escala de Richter, a l’est de l’Iran té lloc el terratrèmol més greu dels últims quaranta anys, a la zona fronterera amb el Pakistan. Les autoritats anuncien centenars de morts i milers de persones sense casa. El sisme es percep des del golf Pèrsic fins a Nova Delhi.

El Parlament Europeu aprova una normativa sobre les primes als banquers

El Parlament Europeu aprova una normativa que limita els sous als alts càrrecs de la banca, i introdueix sancions per als honoraris considerats excessius, nous requisits de capital i mecanismes de transparència per a evitar que els bancs provoquin o agreugin crisis i també rescats. El pas següent és que el Consell de Ministres aprovi la directiva perquè entri en vigor l’1 de gener de 2014.

Isabel Pantoja, condemnada a presó per blanqueig de diners

La folklòrica andalusa és condemnada a dos anys de presó per un jutjat de Màlaga en un procés que va començar al març del 2006 amb el "cas Malaia". Julián Muñoz, exalcalde de Marbella, juntament amb la seva exparella, Isabel Pantoja, ha estat condemnat a quatre anys de presó i set més d’inhabilitació, per blanqueig de capitals i suborn. Pantoja, en no tenir antecedents i ser condemnada només a dos anys, no haurà d’ingressar a la presó, però haurà de pagar una multa de més d’un milió d’euros, tot i que tant la fiscalia com els advocats recorren la sentència.

Dimecres 17

El Sabadell obté el Banco Gallego

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) adjudica el Banco Gallego al Banc Sabadell perquè considera que és l’entitat que ha presentat una oferta millor. És la tercera compra en un any i mig del Banc Sabadell, que des del desembre del 2011 ha absorbit Caixa Penedès i la Caixa d’Estalvis del Mediterrani.

Els estudiants ocupen el rectorat de la UAB

Durant la jornada de protesta contra les retallades i els acomiadaments de personal administratiu i docent convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, desenes d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ocupen el rectorat per reivindicar la universitat pública i en contra de l’augment de les taxes universitàries i les retallades. Al cap d’un mes, quan el rector autoritza els Mossos d’Esquadra a desallotjar-los, els estudiants abandonen voluntàriament l’edifici.

Isona Passola, nova presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català

Isona Passola, nova presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, amb Jordi Rediu, l’altre candidat

© Acadèmia del Cinema Català

La realitzadora i productora Isona Passola és elegida nova presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català en substitució de Joel Joan, que n’ha estat el primer president. Passola ha obtingut 91 vots contra els 31 de la candidatura encapçalada per Jordi Rediu.

Dijous 18

Detingut al Pakistan l’exdictador Pervaiz Musharraf

La policia arresta l’antic dictador del Pakistan entre el 1999 i el 2008, Pervaiz Musharraf, que, al març va tornar de l’exili per presentar-se a les eleccions generals del maig al front del seu partit, bé que a mitjan abril la seva candidatura va ser rebutjada. Els jutges li imposen arrest domiciliari per diverses acusacions, entre les quals hi ha la destitució il·lícita dels jutges del Tribunal Suprem i la declaració de l’estat d’emergència del 2007.

Primers municipis catalans a pagar els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya

Onze municipis catalans (Arenys de Munt, Campdevànol, Llinars del Vallès, Premià de Dalt, Ripoll, Sant Jaume de Llierca, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Marçà, Viladamat, Gallifa i Alella) són els primers a pagar els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya, un organisme creat l’any 2008 per a recaptar i gestionar els impostos cedits a la Generalitat. Aquests municipis volen protestar d’aquesta manera contra el dèficit fiscal i mostrar que es pot exercir la sobirania fiscal. Tres empresaris també han liquidat l’IVA i l’IRPF a les oficines de l’organisme.

Divendres 19

Acord històric entre Sèrbia i Kosovo

Amb la mediació de la màxima representant d’exteriors de la Unió Europea, Catherine Ashton, els primers ministres kosovar, Hashim Thaçi, i serbi, Ivica Dačić, acorden iniciar contactes. El pacte estableix una autonomia per a les comunitats sèrbies del nord de Kosovo, i, a canvi, Belgrad accepta l’autoritat de Pristina. L’acord, pendent de ser ratificat pels respectius parlaments, és vital perquè ambdós països iniciïn negociacions amb la UE, tot i que alguns estats membres com Espanya es neguin a reconèixer Kosovo. El dia abans, l’eurodiputada del PSC, Maria Badia, havia votat a favor de la petició del Parlament Europeu que aquests estats membres reconeguéssin Kosovo, petició contra la qual el PSOE va votar en contra.

El Govern balear posa fi a la immersió lingüística

Amb l’aprovació del decret de trilingüisme, el Govern balear obliga a fer classes en català, castellà i anglès en iguals proporcions a partir del curs 2013-14. El Govern popular de Josep Ramon Bauzà acaba així amb la immersió en català que s’aplicava a les Illes des del 1983. El decret, aprovat gràcies a la majoria absoluta Popular, és motiu de dures crítiques de sindicats i del món educatiu i cultural de les Illes.

Dissabte 20

Centenars de morts en un terratrèmol a la Xina

Un terratrèmol de 7 graus en l’escala de Richter, a la província occidental de Sichuan, provoca diversos centenars de morts i més de 10.000 ferits. El sisme, que ha tingut rèpliques d’intensitat menor, s’ha percebut a més de 150 km de distància. El 2008 hi va haver a la regió un dels terratrèmols més greus dels darrers anys, amb gairebé 100.000 morts.

El Govern espanyol impugna el Consell Assessor per a la Transició Nacional

El Govern espanyol afegeix així el Consell Assessor al recurs que va presentar al Tribunal Constitucional contra la Declaració de Sobirania del Parlament, ja que considera l’organisme una aplicació pràctica de la Declaració.

Diumenge 21

Giorgio Napolitano, reelegit president d’Itàlia

Giorgio Napolitano, primer president italià a repetir mandat, supera àmpliament en el Parlament (739 vots) el nombre de vots requerits (504) per a ocupar el càrrec. El president italià va acceptar presentar-se a un segon mandat, malgrat els seus 87 anys, per la impossibilitat de trobar un candidat amb possibilitats de victòria.

Es clausura l’Assemblea d’Iniciativa-Verds a Viladecans

Els dies 19, 20 i 21 d’abril se celebra a Viladecans l’Assemblea Nacional d’ICV, en què s’elegeixen els càrrecs del partit i s’aprova el programa, dins del qual hi ha el dret a decidir i la lluita contra la política de retallades, per una àmplia majoria. Joan Herrera i Dolors Camats havien estat elegits tres dies abans amb el 96,8% dels vots de militants i simpatitzants en eleccions primàries per a ocupar conjuntament la presidència d’ICV, bo i confirmant així el seu lideratge.

Dilluns 22

Més de 200 morts per enfrontaments entre musulmans radicals i l’exèrcit a Nigèria

Boko Haram, l’organització que vol implantar un estat fonamentalista islàmic al nord de Nigèria, ha protagonitzat aquest enfrontament amb unitats de l’exèrcit a la ciutat de Baga, en el qual moren desenes de civils. Des del 2009, aquest conflicte ha causat més de 3.000 morts.

La meitat dels interns de la presó de Guantánamo, en vaga de fam

La vaga va començar el 6 de febrer en protesta, segons els interns, per la profanació d’uns exemplars de l’Alcorà i és ja la més llarga i més seguida de les que s’han produït en aquest centre de detenció per a presumptes terroristes. Al final de mes, la secunden un centenar dels 166 presos i alguns ja reben aliments a la força. El president Obama torna a considerar públicament el tancament del centre, una de les promeses del seu primer mandat.

Dimarts 23

França aprova el matrimoni homosexual

Després que el Senat francès legalitzés el matrimoni homosexual el dia 9 d’abril, l’Assemblea Nacional ratifica el text amb el vot de 331 diputats a favor i 225 en contra. En dos mesos la llei ha d’entrar en vigor, però abans els partits de dreta la volen portar al Consell Constitucional. Des que es van iniciar els tràmits per a aprovar-la l’any 2012, la llei ha estat objecte de manifestacions multitudinàries en contra que s’allarguen després que s’aprovés.

OPA d’International Airlines Group (IAG) sobre Vueling

Més del 80% dels accionistes de la companyia de baix cost, que representen quasi el 45% del capital social, accepten l’oferta pública d’adquisició d’IAG, resultant de la fusió d’Iberia amb British Airways. Al desembre del 2012, IAG havia presentat una OPA sobre el 100% de Vueling, que va ser rebutjada perquè es considerava que el preu per acció era massa baix.

Dimecres 23

Centenars de morts per l’ensorrament d’una fàbrica tèxtil a Dacca

Un edifici de nou plantes, on treballaven centenars de persones en la confecció tèxtil a la capital de Bangladesh, s’ensorra i provoca centenars de víctimes mortals. Una setmana més tard les autoritats xifren el morts en més de 400, mentre que els desapareguts són almenys 150 i el nombre de rescatats amb vida, molts d’ells ferits, supera els 2.400. S’acusa diverses multinacionals del sector de les condicions extremament precàries en què es troben aquestes instal·lacions i que afavoreixen catàstrofes com aquesta. El dia 29 és detingut el propietari de l’edifici i al maig les multinacionals signen un acord per a millorar la seguretat dels treballadors.

Dijous 25

Sèrbia es disculpa per la matança de Srebrenica

En una entrevista a la televisió pública bosniana, el president de Sèrbia, Tomislav Nikolić, es diculpa per la mort de 8.000 musulmans assassinats per les milícies serbobosnianes encapçalades pel general Ratko Mladić a la ciutat de Srebrenica durant la guerra de Bòsnia (1995). Tot i que és la primera disculpa d’un alt càrrec serbi de la matança, Nikolić es nega a qualificar aquests crims com a genocidi.

L’Estat espanyol supera els sis milions d’aturats

L’Enquesta de Població Activa que fa públic l’Institut d’Estadística espanyol posa en relleu la gravetat de la crisi amb unes xifres de desocupació mai no vistes en dècades: més de 6,2 milions de persones no tenen feina, xifra que equival al 27,2 % de la població activa. Andalusia, amb el 36%, és la comunitat autònoma amb l’atur més elevat, mentre que el País Basc la que presenta un percentatge més baix (16,2%). Catalunya, el País Valencia i les Illes Balears presenten una desocupació del 24,5%, el 29,1% i el 28,5%, respectivament.

Detingut a Granollers un presumpte ciberdelinqüent

Sven Olaf Kamphuis, ciberactivista líder del grup neerlandès Stophaus, és detingut a Granollers per la policia espanyola. Kamphuis està acusat d’un important ciberatac pel qual es va produir una massiva denegació de servei a internet al març, acció que va produir un acusat alentiment de la xarxa a escala internacional.

Divendres 26

Una quarantena de morts en l’incendi d’un psiquiàtric a Rússia

Almenys 38 persones, gairebé el total dels interns, moren en l’incendi d’un hospital per a persones amb trastorns psiquiàtrics a prop de Moscou. El foc probablement es va originar per un curtcircuit. Els accidents en edificis públics tenen una elevada freqüencia a Rússia a causa de les seves condicions, sovint deficients.

Vistiplau de la Comissió Europea i l’FMI a les reformes espanyoles

La Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional avalen el Programa d’Estabilitat 2013-16 i el Pla Nacional de Reformes del Govern espanyol. Entre les mesures del Programa hi ha l’elevació del dèficit per al 2013 al 6,3% del PIB, enfront del 4,5% inicial. El Govern català qualifica de "decebedor" l’objectiu de dèficit (1,2%) que l’Estat imposa a les comunitats autònomes. D’altra banda, el dia 30, el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, i el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, tanquen un acord per a facilitar la inversió d’Alemanya en petites i mitjanes empreses espanyoles.

El Parlament de Catalunya aprova una Comissió sobre el dret a decidir

La comissió sobre el dret a decidir es constitueix per tal de preparar la consulta sobre l’Estat propi. Hi voten a favor CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, i posteriorment s’hi afegeix el PSC. En queden al marge el PP i C’s, que condemnen la iniciativa com a il·legal i amenacen de dur-la als tribunals.

Dissabte 27

Es constitueix el nou Govern italià

Després de dos mesos es constitueix el nou Govern d’Itàlia, sorgit de les eleccions del febrer que van donar un Parlament molt dividit. La formació de govern, a més, es va veure entorpida per la dimissió del líder del partit més votat, el socialdemòcrata Giuseppe Bersani. El nou primer ministre, el també socialdemòcrata Enrico Letta, accedeix al càrrec al capdavant d’un executiu de socialistes, conservadors del Popolo della Libertà i centristes.

Diumenge 28

La centredreta guanya les eleccions a Islàndia

Els resultats de les eleccions del dia 27 confirmen la tornada al poder del Partit de la Independència i del Partit Progressiu, cadascun dels quals amb prop del 25% dels vots. Els dos partits governaven quan es va produir el col·lapse bancari l’any 2008. L’electorat ha castigat, aparentment, la duresa de les mesures d’austeritat dels socialdemòcrates contra la crisi.

Nadal guanya el vuitè Godó

El tennista mallorquí Rafael Nadal s’emportà per vuitè cop el trofeu Comte de Godó en derrotar (6-4 i 6-3) el murcià Nicolás Almagro. Nadal no ha perdut cap partit del torneig des del 2004.

Dilluns 29

L’advocat de l’Estat, contra la Declaració de Sobirania

L’advocat de l’Estat presenta un recurs d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional contra la Declaració de Sobirania que el Parlament de Catalunya va aprovar al mes de gener. La impugnació es basa en el fet que, per a l’organisme, "la sobirania", segons la Constitució, "només resideix en el poble espanyol en el seu conjunt" i per això demana que la declaració sigui declarada inconstitucional, suspesa i anul·lada.

Dimiteix el conseller delegat del Banco Santander

Alfredo Sáenz, conseller delegat i vicepresident del Banco Santander, presenta la renúncia voluntària dels càrrecs al consell d’administració de l’entitat. Sáenz va ser indultat al novembre del 2011 pel Govern en funcions de José Luis Rodríguez Zapatero d’un delicte d’acusació i denúncia falses, però el Tribunal Suprem va anul·lar l’indult al febrer del 2013.

Suspès l’empresonament dels condemnats pel "cas Pallerols"

Els condemnats pel "cas Pallerols" no hauran d’ingressar a la presó, segons dictamina la interlocutòria que accepta el recurs del ministeri fiscal i les defenses, i contra la decisió que va prendre en el seu moment l’Audiència de Barcelona, que el 6 de març va ordenar l’ingrés a la presó de l’empresari andorrà Fidel Pallerols i dels antics alts càrrecs d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Lluís i Vicenç Gavaldà, perquè complissin les condemnes per finançament irregular del partit. La raó adduïda és la tramitació de l’indult en curs i que les penes són inferiors als dos anys, i s’ha deixat de banda l’exemplaritat que es buscava amb l’ingrés a la presó.

Dimarts 30

Abdica la reina Beatriu dels Països Baixos

A l’edat de 75 anys, la reina Beatriu d’Holanda fa efectiva l’abdicació en el seu fill Guillem Alexandre, que ja va anunciar al mes de gener, malgrat la gran popularitat de què gaudeix. Després de trenta-tres anys de regnat pren aquesta decisió "per donar pas a les generacions més joves". El mateix dia el seu fill Guillem Alexandre accedeix al tron dels Països Baixos.

Conveni de reciprocitat per a TV3 i Canal 9

La Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana signen un conveni de reciprocitat perquè TV3 es vegi al País Valencià i Canal 9, a Catalunya. L’acord, que teòricament posa fi a les prohibicions del Govern valencià contra la cadena catalana, està pendent de la concessió de freqüències i de les condicions imposades per la Generalitat Valenciana com ara que a TV3 se substitueixi el terme País Valencià per Comunitat Valenciana.

Imputats nou dels suposats donants del PP dels "Papers de Bárcenas"

Després que el 26 d’abril la policia confirmés l’atribució dels documents reproduïts pel diari El País a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, el jutge Pablo Ruz imputa nou dels empresaris que hi apareixen com a donants del PP. Aquestes imputacions estrenyen el setge sobre importants noms de l’empresariat de la construcció de Madrid.