Afganistan 2013

El conreu de cascall, que aporta una part important d’ingressos a l’economia del país, va continuar creixent a l’Afganistan

© Nacions Unides

Després d’onze anys de presència de la coalició de l’OTAN, a mitjan juny, la Força Internacional d’Assistència i Seguretat a l’Afganistan (ISAF) va transferir la responsabilitat a un cinquè i últim grup de províncies, ciutats i districtes del país, alguns molt marcats per la insurrecció, com Kandahar, bastió dels talibans, i Khost i Paktika, santuaris dels rebels vora la frontera pakistanesa, al sud-est del país. Es va tancar així la darrera etapa del procés de transició que va començar al març del 2011. La ISAF tindrà a partir d’ara un paper de suport i de formació dels 350.000 membres de les forces de seguretat afganeses, ja que les tropes de l’OTAN es retiraran del país al final del 2014.

L’economia del país va continuar nodrint-se del negoci de les drogues. Segons l’Oficina de l’ONU contra les Drogues i el Crim (UNODC), la superfície conreada de cascall va augmentar, malgrat els esforços d’eradicació realitzats per la comunitat internacional i les autoritats afganeses. L’Afganistan produeix el 90% de l’opi mundial, droga de la qual es treu l’heroïna, principalment al sud, incloent-hi la província controlada pels talibans de Helmand, d’on s’extreu la meitat de la producció. El mercat clandestí de l’opi proporciona als talibans almenys 100 milions de dòlars per any.

La cursa per a succeir Hamid Karzai l’abril del 2014 a les eleccions presidencials es va presentar molt oberta en el moment del tancament de les nominacions, al principi d’octubre. D’entre els candidats potencials, alguns dels més ben posicionats van ser figures prominents els anys de la guerra civil abans de la presa del poder pels talibans l’any 1996. El candidat més polèmic va ser Abd al-Rassul Sayyaf –el qual havia convidat Ossama bin Laden a l’Afganistan l’any 1996–, i que va presentar com a candidat a la vicepresidència un altre “senyor de la guerra”, Ismaïl Khan, el qual ha demanat el rearmament de les antigues milícies per lluitar contra els talibans a partir del 2014. L’altra figura polèmica va ser Abdul Rashid Dostum, també “senyor de la guerra”, que va proposar per a la vicepresidència Aixraf Ghani, exministre de Finances.