Agost 2017

Dimarts 1

L’empresa d’embotits Casademont, adjudicada a un grup aragonès

El grup aragonès Costa és el nou propietari de l’empresa d’embotits Casademont

© Casademont - Grup Costa

El jutjat mercantil de Girona aprova la venda de l’empresa d’embotits Casademont al grup aragonès Costa per 21,9 milions d’euros. Casademont, una de les empreses líders del sector a Catalunya, arrossegava un deute d’uns 25 milions d’euros per les elevades inversions que no havia recuperat i va presentar concurs de creditors el 4 de juliol. Costa en mantindrà la plantilla, de més de 250 empleats, en els centres de treball a Bonmatí i Palol de Revardit.

Destacat descobriment arqueològic a França

El Ministeri de Cultura francès qualifica d’excepcional el jaciment arqueològic romà descobert a Sainte-Colombe, a 30 km al sud de Lió, a la riba del Roine. Els experts consideren la troballa, identificada en uns terrenys per edificar, com la més important de l’arqueologia francesa en mig segle. L’anomenada Petita Pompeia comprèn una àrea de 7.000 m2, on, entre d’altres, hi ha 19 mosaics en un excel·lent estat de conservació i diversos habitatges, alguns de gran sumptuositat. S’estima que el lloc va ser habitat durant uns 300 anys fins que, després de diversos incendis, va ser abandonat cap al segle III dC.

Dimecres 2

Tancament de la central nuclear de Garoña

El Govern espanyol anuncia el tancament definitiu de la central nuclear de Garoña (Burgos), la segona més antiga de l’Estat (1970), aturada des del 2012. Tot i que al febrer del 2017 el Consell de Seguretat Nuclear va autoritzar-ne la reobertura, el Govern justifica el tancament pels costos excessius de la posada en marxa i el baix rendiment de la instal·lació.

Signatura de l’acord del Ter

S’oficialitza a l’Auditori de Girona, amb la signatura del president de la Generalitat de Catalunya, l’acord del Ter, pel qual es preveu reduir progressivament el transvasament de l’aigua del riu a l’Àrea Metropolitana fins a un màxim del 30% del cabal fins el 2028. El 14 de juliol, es van acordar les mesures en una reunió de la Taula del Ter, organisme creat el 2016 per a consensuar mesures sostenibles al voltant del cabal del riu.

S’aprova el rescat públic del túnel de Sóller

Amb els vots a favor del PSIB, MÉS, Podem i el PI i en contra de Ciutadans i el PP, el Consell de Mallorca aprova el rescat del túnel de Sóller, que connecta Sóller amb Palma, i es compromet a garantir-ne la gratuïtat. El túnel es va acabar de construir el 1997 i el 2006 se’n va cedir la gestió a l’empresa Globalvia; malgrat les elevades subvencions que rep, el peatge és el més car de l’Estat espanyol. El rescat costa un total de 17,4 milions d’euros. Tanmateix, el 25 d’agost, el Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma acorda suspendre el rescat del túnel de Sóller, de manera que no pot ser gratuït a partir de l’1 de setembre com estava previst.

Dijous 3

El president del Brasil supera la moció per corrupció

El Congrés del Brasil rebutja la moció de l’oposició que demanava que el president del Brasil, Michael Temer, fos jutjat per corrupció. Tot i que els vots favorables superen els contraris (277 contra 263), és necessària una majoria de dos terços per processar un president. Temer està acusat d’acceptar suborns d’una gran companyia d’alimentació per valor d’uns 12 milions de dòlars.

Polònia, acusada de destruir un bosc mil·lenari

Ecologistes de Polònia acusen el Govern del país de no respectar l’ordre del 28 de juliol del Tribunal de Justícia Europeu d’aturar la tala massiva al bosc mil·lenari de Białowiez.a, al NE del país. El bosc és un enclavament natural únic, on viuen en llibertat els darrers bisons europeus, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Les tales van començar el 2016 i el Govern les va justificar per a combatre una plaga, però segons algunes fonts es tracta d’una maniobra del Govern per beneficiar el mercat local de la fusta i guanyar popularitat.

Descoberta una tècnica per a guarir una cardiopatia d’origen genètic

Un equip de científics dels Estats Units, Corea del Sud i la Xina publica en la revista Nature els resultats d’un estudi experimental en embrions humans que han aconseguit eliminar la mutació en un gen causant de la miocardiopatia hipertròfica. Aquesta tècnica també permet eliminar la malaltia en els fills dels portadors de la mutació. La cardiopatia hipertròfica causa la mort de persones aparentment sanes i es detecta en una de cada 500 persones. Tot i l’èxit en els resultats de l’experiment, els autors afirmen que la tècnica es troba encara en fase preliminar.

Divendres 4

Veneçuela inaugura l’Assemblea Constituent enmig de la controvèrsia

S’inaugura l’Assemblea Constituent de Veneçuela, que ha de redactar una nova constitució per al país. L’Assemblea va sorgir de les eleccions celebrades el 31 de juliol, enmig del boicot de l’oposició, grans desordres i molta confusió, i una participació del 41%, segons les autoritats. Tanmateix, els observadors internacionals no van validar les eleccions. Paral·lelament, l’oposició va celebrar un referèndum pel qual afirma que la majoria va votar en contra de l’Assemblea Constituent. El nou òrgan de 544 membres, que no reconeixen ni la Unió Europea ni els Estats Units, és ocupat gairebé exclusivament per persones afins al Govern, i té la potestat de legislar al marge de l’Assemblea Nacional, dominada per l’oposició, i també de dissoldre-la. El dia 6, un grup d’oficials intenta un cop d’estat contra Nicolás Maduro, però aquest és sufocat. El dia 19, l’Assemblea Constituent aprova assumir els poders del Parlament, decisió denunciada, entre d’altres, per l’Organització d’Estats Americans (OEA).

Comença el Campionat del Món d’atletisme

Entre els dies 4 i 13 d’agost se celebra a Londres el 16è Campionat del Món d’atletisme. La seu de les competicions és el London Stadium de Stratford, el mateix dels Jocs Olímpics de Londres. Els atletes dels Estats Units són els que s’emporten el major nombre de medalles (30, de les quals 10 són d’or). Segueixen Kenya (11, 5 d’or), Sud-àfrica (6, 3 d’or), la Xina (7, 2 d’or) i França (5, 3 d’or). Aquests campionats són els de la retirada de l’alta competició del llegendari velocista jamaicà Usain Bolt, malgrat que en aquesta ocasió només obté una medalla de bronze en els 100 m llisos.

Dissabte 5

Kagame guanya per tercera vegada les eleccions presidencials a Ruanda

Paul Kagame, president de Ruanda, revalida per tercer cop el càrrec en les eleccions celebrades el dia 4. La comissió electoral anuncia els primers resultats, que donen més del 90% dels vots a Kagame, i el declara vencedor. L’oposició denuncia irregularitats i intimidacions durant les votacions. Kagame va ser el vencedor de la guerra civil del 1994 entre hutus i tutsis, un dels pitjors genocidis del segle xx, i des d’aleshores controla el país. El 2015 va promoure una reforma de la Constitució que li permet ser candidat presidencial fins el 2034.

Diumenge 6

Estabilitzat l’incendi d’Artés

Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat l’incendi, un dels pitjors a Catalunya l’estiu del 2017, que es va declarar al migdia del dia 5 al municipi d’Artés. En total es calculen en poc més de 400 les hectàrees cremades. Unes 200 persones han hagut de ser evacuades. L’alcalde d’Artés, Ernest Clotet, va patir un accident mentre participava en les tasques d’extinció.

Dilluns 7

Google acomiada un enginyer per sexisme

La companyia d’internet Google acomiada James Damore, un enginyer informàtic que havia qüestionat en un memoràndum de circulació interna la política de diversitat i igualtat de l’empresa. Damore afirmava que el baix nombre de dones en posicions d’alta responsabilitat tècnica no és el resultat de la discriminació sinó de diferències biològiques. Sundar Pichai, màxim executiu de Google, afirma en un comunicat que el memoràndum viola el codi de conducta de la companyia i que difon estereotips inacceptables.

Dimarts 8

El president de Sud-àfrica supera una moció de confiança

Jacob Zuma, president de Sud-àfrica des del 2009, supera per 198 contra 177 vots una moció de confiança que intentava forçar la seva dimissió per una sèrie d’afers de corrupció, entre els quals cal esmentar les relacions que mantenia amb la rica família Gupta, acusada de subornar-lo per sortir afavorida en les seves decisions. És la vuitena moció de confiança a la qual el president Zuma se sotmet, i la que ha guanyat per un marge més alt. En aquesta ocasió el vot era secret i, d’acord amb el resultat, almenys 26 dels vots en contra són del seu partit, el Congrés Nacional Africà (ANC).

Dimecres 9

La UEFA decideix no sancionar xiulades als himnes

La UEFA publica un nou reglament en el qual s’elimina del codi disciplinari la prohibició de xiular els himnes dels estats i l’himne de la competició europea durant els partits. S’aixeca, per tant, la sanció a diversos clubs europeus, entre els quals hi havia el FC Barcelona, per haver xiulat l’himne de la Lliga de Campions com a acte de protesta per la multa a l’exhibició d’estelades a la final de la competició europea el 2015. El mateix dia, l’Audiència Nacional espanyola exigeix a Santiago Espot el pagament de la multa de 14.000 euros per haver promogut la xiulada. Aquestes decisions són precedides per la d’un jutge que el 28 de juliol va sentenciar que l’exhibició d’estelades no era delicte, sinó una expressió de llibertat ideològica, amb referència a la denúncia presentada en ocasió de la final de Copa del 2016.

Dijous 10

Dos detinguts als Països Baixos pel cas dels ous contaminats a Europa

Una operació policial belga i neerlandesa deté als Països Baixos dos sospitosos relacionats amb el cas dels ous contaminats amb fipronil, que afecta una vintena d’estats europeus. Des de mitjan juliol, les inspeccions alimentàries en diversos països europeus han detectat aquesta substància en milions d’ous, les partides dels quals han estat retirades. El fipronil és un pesticida prohibit que s’utilitza contra les puces i les paparres i consumir-lo continuadament pot causar danys en diversos òrgans, com el fetge o els ronyons. Des de les primeres identificacions, les sospites recauen sobre Bèlgica i els Països Baixos, principals productors de la Unió Europea. Ambdós països tarden setmanes a assumir possibles responsabilitats i iniciar investigacions. El 18 d’agost es localitzen a Catalunya 50 kg d’ous en pols contaminats, procedents dels Països Baixos, però que no passen a la cadena alimentària.

Divendres 11

Destrosses a Eivissa i Formentera per un temporal

Un gran temporal a Eivissa i Formentera durant el vespre provoca danys i situacions d’alt risc per a la navegació. Vents de més de 70 km/h, aiguats de 40 a 70 l/m2 provoquen rierades, inundacions d’establiments, i la paralització de l’aeroport des Codolar. Es registren uns 3.000 llamps en el mateix interval de temps. La zona més afectada és Sant Josep amb 92 l/m2 registrats. A la vila d’Eivissa cauen entre 34 i 46 l/m2 de manera torrencial.

Dissabte 12

Violència ultradretana als Estats Units

A Charlottesville, capital de l’estat de Virgínia, grups antifeixistes i ultradretans i neonazis, entre els quals hi ha el Ku Klux Klan, provoquen 1 mort i 19 ferits en atacar manifestants antifeixistes pels plans de l’Ajuntament de retirar una estàtua del general confederat Robert E. Lee, un dels símbols de l’Amèrica supremacista blanca. L’Ajuntament prohibeix la manifestació que sota el lema "Unim la dreta" convoca l’extrema dreta. La resposta del president Trump, que en una sèrie de piulades no condemna la violència de l’extrema dreta ni el nazisme, desencadena una polèmica. Posteriorment, el dia 14, Trump condemna el racisme i el nazisme, però diversos empresaris que formen part de consells assessors del president dimiteixen per la disconformitat amb la resposta presidencial, que consideren poc contundent. El dia 16, el mateix Trump dissol els consells assessors.

Diumenge 13

Atemptat terrorista a Burkina Faso

Moren 19 persones i 25 són ferides quan diversos terroristes obren foc contra un restaurant turc i un hotel de la capital de Burkina Faso, Ouagadougou. Després de l’atemptat, segresten una quarantena de clients, però els terroristes són abatuts per la policia. Al gener del 2016, Al-Qaida del Magrib Islàmic va fer un atemptat de característiques similars amb 30 morts a la mateixa zona, i se sospita que són els responsables de l’atac del 2017.

Mor un jove italià apallissat en una discoteca a Lloret de Mar

Mor a l’Hospital Josep Trueta el jove italià que va ser apallissat el dia anterior en una discoteca a Lloret de Mar (la Selva). Els Mossos d’Esquadra van ser avisats el dia anterior per una baralla en el local, i, quan hi van arribar, van trobar el jove malferit. Els tres presumptes agressors, de nacionalitat russa i residència a França, són localitzats i detinguts poc després. El dia 15, el jutge decreta presó provisional sense fiança per a un dels tres. Els altres dos queden en llibertat amb càrrecs, un d’ells sense cap restricció i a l’altre se li prohibeix sortir de l’espai Schengen.

Dilluns 14

Prop d’un miler de víctimes a Sierra Leone per esllavissades

Moren prop de 400 persones i més de 600 desapareixen després de les grans esllavissades que tenen lloc a Freetown, la capital de Sierra Leone, provocades per pluges torrencials. La continuació de les esllavissades, els dies següents, i la mala organització dificulta les tasques de rescat i identificació, que esdevenen caòtiques.

Dimarts 15

Air Berlin es declara en fallida

Air Berlin, la segona aerolínia d’Alemanya, es declara insolvent davant dels tribunals. El mateix dia, el Govern alemany anuncia un crèdit per a mantenir les operacions de l’aerolínia mentre Lufthansa negocia la compra de part de la companyia.

Dimecres 16

Vaga indefinida en museus i centres culturals de Barcelona

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), part de l’Arxiu Històric de Barcelona i altres centres culturals de la capital tanquen per la vaga indefinida dels treballadors de Ciut’art, l’empresa adjudicatària dels serveis d’atenció al públic, a la qual els treballadors retreuen unes condicions de treball que els situen en la precarietat. Altres centres similars, com ara les fundacions Miró i Tàpies i el CCCB, també s’afegeixen el mateix dia a la vaga per reivindicacions sobre el conveni. El 6 de setembre es manté la vaga indefinida perquè no s’ha arribat a un acord amb la Inspecció de Treball.

Dijous 17

Presó per al líder opositor de Hong Kong

Joshua Wong, el líder més destacat de l’anomenada Revolta dels Paraigües de Hong Kong, és condemnat a sis mesos de presó i a la inhabilitació durant cinc anys en l’exercici de càrrecs públics. Dos altres líders del moviment reben sentències similars. Wong va ser jutjat i sentenciat a treballs comunitaris el 2016, però arran d’un recurs del Govern autònom, que considerava la condemna massa benigna, s’ha repetit el judici. El moviment prodemocràcia de la Revolta dels Paraigües (2014) va ser protagonitzat per estudiants i va ser reprimit amb gran duresa.

Atemptat terrorista a Barcelona

Dispositiu policial i sanitari després de l'atemptat a la Rambla de Barcelona

© jikatu

A les cinc de la tarda, una furgoneta envesteix els vianants de l’espai central de la Rambla de Barcelona des de la plaça de Catalunya. En arribar al pla de la Boqueria, el conductor abandona el vehicle i fuig en un cotxe robat després d’assassinar-ne el conductor, però el dia 21 és mort pels Mossos d’Esquadra a Subirats (Baix Penedès). Hores després, l’Estat Islàmic (EI) reivindicà l’autoria de l’atemptat. A la una de la matinada de l’endemà (18 d’agost), els Mossos d’Esquadra abaten en un tiroteig cinc presumptes terroristes quan intentaven un nou atropellament mortal a Cambrils (Baix Camp). Abans de ser abatuts, un d’ells apunyala mortalment una dona. El dia 19, L’EI torna a reivindicar-ne els atemptats. Fins el dia 27 es comptabilitzen 16 víctimes mortals, de 8 nacionalitats diferents. El nombre de ferits hospitalitzats, alguns dels quals moren després, és de 126 i pertanyen a 35 nacionalitats. Els atemptats són precedits, el dia 16, per una explosió en una casa d’Alcanar (Montsià), on es descobreix una gran quantitat de material explosiu i tres cadàvers. En les investigacions posteriors s’arriba a la conclusió que aquest material explosiu l’havien acumulat els terroristes. La cèl·lula terrorista estava dirigida per Abdelbaki es-Satty, imam de Ripoll des del 2015 durant sis mesos, amb antecedents penals. Abdelbaki es-Satty va establir connexions amb gihadistes a Bèlgica uns quants mesos abans de l’atemptat, i va captar joves de famílies musulmanes a Ripoll, un dels quals és Younes Abouyaaqoub, autor de l’atropellament a Barcelona. La cèl·lula resultant, composta de 12 integrants, va planificar un atemptat de grans proporcions al centre de Barcelona, però l’explosió el dia 16 a Alcanar (en la qual morí l’imam) comportà que el grup adoptés els atemptats per atropellament. A dos dels detinguts se’ls imposà presó incondicional pocs dies després dels atemptats i al setembre també a un tercer, acusat de complicitat en l’atemptat.

Alliberat un dirigent independentista basc

Rafael Díez Usabiaga, històric dirigent independentista basc, és rebut per centenars de persones quan surt de la presó de Dueso (Santoña, Cantàbria). És el darrer dels dirigents (entre els quals hi havia Arnaldo Otegi) alliberat després de complir condemna (des del 2011) per impulsar la nova esquerra abertzale després de la il·legalització de Batasuna i del trencament de la treva d’ETA amb l’atemptat a Barajas. El mateix dia se celebra un acte de rebuda a Lasarte.

Divendres 18

El president dels Estats Units destitueix un dels seus principals aliats

El president Donald Trump destitueix Steve Bannon, al qual havia nomenat com un dels màxims responsables del Consell de Seguretat Nacional. Bannon, cap de l’agència de notícies Breitbart.com, és considerat sovint com un dels artífexs de la victòria de Trump en les eleccions presidencials del 2016, però la seva agenda, d’extrema dreta (és sovint qualificat de racista, d’antisemita i d’anar ferotgement en contra de la globalització), l’ha convertit en un soci incòmode per a Trump. Molts dels membres del seu equip, especialment el cap de gabinet, John Kelly, s’oposen als seus punts de vista. Steve Bannon és el darrer de la llarga llista de dimissions o destitucions a la Casa Blanca: el cap de comunicacions, Anthony Scaramucci (31 de juliol); el cap de gabinet, Reince Priebus (28 de juliol); el secretari de premsa, Sean Spicer (21 de juliol), i l’assessor nacional de seguretat, Michael Flynn (14 de febrer).

Dissabte 19

Atemptat a Sibèria

Un home apunyala vuit persones al carrer a la ciutat siberiana de Surgut, a uns 1.200 km al nord-est de Moscou. Dues de les víctimes resten en estat crític i l’atacant és mort per la policia. L’Estat Islàmic reivindica l’atemptat, però la policia ni confirma ni desmenteix el vincle.

Diumenge 20

La màxima autoritat de l’Església a les Filipines condemna la campanya antidroga del president Duterte

El cardenal de Manila, Luis Tagle, condemna la campanya antidroga del president Rodrigo Duterte, iniciada en prendre possessió del càrrec, en la qual han mort més de 3.500 persones a mans de les forces de l’ordre. La majoria de les morts són execucions extrajudicials i indiscriminades, i els observadors i grups de defensa dels drets humans asseguren que moltes víctimes són innocents.

Dilluns 21

Eclipsi solar visible a gran part del món

Eclipsi solar total a l’estat d’Oregon (EUA)

© NASA / Dominic Hart

Entre les 15.47 i les 21.04 hores del temps universal coordinat (UTC) té lloc un dels eclipsis solars més visibles de les darreres dècades. El fenomen és total en 14 estats dels Estats Units (el primer que cobreix el continent en 99 anys) i parcial a l’Amèrica Central, l’Amèrica del Sud, l’oest d’Europa, el nord d’Àfrica i part de Rússia.

Terratrèmol al sud d’Itàlia

Un terratrèmol de magnitud 4 sacseja l’illa italiana d’Ischia, a la mar Adriàtica. Hi ha 2 víctimes mortals i uns 2.600 desallotjats.

Dimarts 22

El president Trump anuncia ajut militar a l’Afganistan

El president Donald Trump es compromet a reforçar el Govern de l’Afganistan amb el desplegament de tropes per a combatre el terrorisme, especialment dels talibans. En la seva al·locució, el president dels Estats Units critica durament el Pakistan com un santuari dels talibans, i justifica aquest canvi de política dels Estats Units per a evitar que la desfeta del Govern d’Aixraf Gani creï un buit de poder que afavoriria les organitzacions terroristes.

Sense acord per al conflicte d’examinadors de trànsit

Acaba sense èxit la reunió entre l’Associació d’Examinadors de Trànsit (Asextra) i la Direcció General de Trànsit per posar fi a la vaga començada el 2 de juny per a reivindicar l’increment salarial de 250 euros que la DGT havia promès el 2015, i que ara nega. L’única decisió que es pren és canviar la vaga indefinida per aturades parcials d’acord amb uns serveis mínims, a partir del setembre. El 13 de desembre els portaveus d’Asextra anuncien que desconvoquen la vaga després de reunir-se amb tots els grups parlamentaris excepte el PP. Tanmateix, no és clar que hagin aconseguit les millores salarials, i a Catalunya la vaga es manté. Els sis mesos de vaga han tingut com a conseqüència la suspensió d’uns 193.000 exàmens teòrics i pràctics.

Dimecres 23

Els Estats Units restringeixen els visats a Rússia

El Govern nord-americà restringeix indefinidament els visats per a ciutadans russos que viatgen als Estats Units. A partir d’aquesta data només es poden aconseguir a l’ambaixada de Moscou. És la resposta dels Estats Units a la petició de Rússia el mes anterior de retallar el personal diplomàtic nord-americà de 755 persones i deixar-lo en 455.

Les eleccions parlamentàries a Angola posen fi a la trajectòria política del president Dos Santos després de trenta-vuit anys

Angola celebra eleccions parlamentàries. D’acord amb les fonts oficials, que situen la participació en un 76%, el partit en el poder, el Moviment per a l’Alliberament d’Angola (MPLA), liderat per João Lourenço, obté una victòria clara (61,1%), per davant de la UNITA (26,7%), el partit successor de l’organització guerrillera del mateix nom que es va enfrontar al Govern en una guerra civil de vint-i-un anys, ara liderada per Isaías Samakuva. En el sistema polític d’Angola, el president és elegit pel Parlament, i el resultat dona una majoria còmoda a l’MPLA (150 escons de 220 ) perquè Lourenço, anterior ministre de Defensa, el 26 de setembre succeeixi sense problemes el president José Eduardo dos Santos, el segon mandatari amb més anys en el poder del món i que ara es retira.

El Manchester City compra el Girona

City Football Group, empresa propietària del Manchester City i quatre equips de diferents països, adquireix el 88,6% de les accions del Girona FC. Pere Guardiola, germà de l’entrenador Pep Guardiola i propietari de la societat Girona Football Club, vinculat al City Football Club, es queda amb la meitat d’aquest percentatge. La resta es reparteix entre petits accionistes. El tracte inclou el traspàs de cinc futbolistes del Manchester City al Girona i el compromís que el Girona esdevingui planter del City.

Dijous 24

El Govern del Brasil suprimeix una gran reserva natural per a permetre l’explotació minera

El president del Brasil, Michel Temer, aprova per decret permetre l’explotació minera a la Reserva Nacional del Coure i Associats (Renca). La reserva està situada als estats de Pará i Amapá i té una superfície d’uns 46.000 km2, equivalent a la de Dinamarca, i és rica en jaciments d’or i altres minerals. Tot i que el Govern es compromet a mantenir nou zones protegides al seu interior, l’oposició i els conservacionistes brasilers i internacionals afirmen que es tracta de la destrucció més greu de l’Amazònia en cinquanta anys. Tanmateix, el 30 d’agost, un jutge federal suspèn l’ordre del president, i argumenta que l’eliminació de Renca ha de ser debatuda prèviament al Parlament.

Divendres 25

Avalots per la condemna d’un guru a l’Índia

Vint-i-nou morts és el resultat dels avalots a Chandigarh (Panjab) quan un jutge ha declarat culpable de dues violacions comeses el 2002 el guru Gurmeet Ram Rahim Singh, cap de la secta Dera Sacha Sauda, amb milions de membres. Prop de 200.000 seguidors del guru, dels quals uns 2.500 van ser detinguts per la policia, van viatjar al Panjab des de l’estat veí de Haryana, on la secta té la seu central. Rahim Singh està acusat també d’assassinat i de cometre abusos sobre els seus deixebles.

L’ex-primera ministra de Tailàndia fuig del país abans de ser declarada culpable

Dos dies abans que el tribunal que la jutja dicti una condemna de cinc anys de presó en absència, l’ex-primera ministra de Tailàndia, Yingluck Shinawatra (2011-14), no compareix perquè al·lega malaltia i fuig a Dubai. Després d’haver estat acusada d’un frau milionari a través d’un pla de subsidis per a l’arròs, va ser derogada en un cop d’estat. La junta militar que des d’aleshores governa el país va instar a processar-la.

Dissabte 26

Manifestacions a Catalunya contra el terrorisme

Sota el lema "No tinc por" tenen lloc a Catalunya nombroses manifestacions de rebuig als atemptats terroristes dels dies 17 i 18 d’agost a Barcelona i a Cambrils. Amb prop de mig milió de manifestants, la de Barcelona és la més multitudinària, i s’estén des dels Jardinets de Gràcia fins a la plaça de Catalunya. Hi tenen una participació destacada les forces de seguretat, especialment els Mossos d’Esquadra i els sanitaris que van atendre les víctimes. En l’acte central, l’actriu Rosa Maria Sardà i Míriam Hatibi, de la Fundació Ibn Battuta, fan discursos a favor de la tolerància, el respecte i la convivència entre cultures i religions. Dos violoncel·listes interpreten El cant dels ocells. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el rei Felip VI, que també prenen part a la manifestació, són escridassats pels negocis armamentístics d’Espanya, sobretot amb règims com l’Aràbia Saudita.

Diumenge 27

Grans destrosses pel pas de l’huracà Harvey

Entre els dies 17 d’agost i 3 de setembre té lloc el pas de l’huracà Harvey al quadrant sud-est de l’Amèrica del Nord i l’Amèrica Central. Afecta estats del sud-est dels Estats Units (molt especialment Texas), la península del Yucatán i Mèxic, i diversos estats centreamericans (Surinam, Guyana, Nicaragua, Hondures). A Houston (Texas), prop de 1.000 persones han de ser rescatades a causa de les inundacions, que neguen parts de la ciutat. En total, s’estima que la xifra de morts al conjunt de territoris afectats és de més de 80 persones i els danys, de 70 mil milions de dòlars.

Dilluns 28

Un infermer alemany, acusat de múltiples assassinats

L’infermer alemany Niels Högel és acusat de ser l’autor d’almenys 84 assassinats de pacients entre els anys 2000 i 2005. Högel ja va ser condemnat al febrer del 2015 a cadena perpètua per la mort de 2 pacients, i al juny del 2016 se’l va identificar com l’autor de la mort de 33 pacients en centres on treballava, als quals administrava sobredosis de medicaments. Segons les investigacions, el nombre de pacients morts per Högel amb aquestes pràctiques podria arribar als 200.

Dimarts 29

Un míssil de Corea del Nord sobrevola el Japó

Corea del Nord dispara un míssil que sobrevola l’illa japonesa de Hokkaido fins a caure al NE de l’oceà Pacífic, a més de 1.000 km del Japó. És la darrera d’una sèrie de proves amb míssils del règim de Pyongyang, i el primer que creua el Japó, cosa que ha creat una gran alarma en aquest país i als Estats Units d’Amèrica. Corea del Nord defensa que el míssil és una resposta a l’augment de maniobres militars dels Estats Units i Corea del Sud a la regió, però fins i tot el seu aliat, la Xina, l’adverteix dels riscos de l’operació. L’incident va associat amb l’escalada verbal dels caps d’estat respectius, Donald Trump i Kim Jong-un, en relació amb l’armament nuclear, que té com a moments de més tensió les amenaces del president Trump de destruir Corea del Nord (12 d’agost) i de Kim Jong-un sobre l’illa i la base militar nord-americana de Guam (30 d’agost).

L’ONU obre un banc d’urani al Kazakhstan

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), organisme de l’ONU, inaugura a Öskemen (Kazakhstan) el primer banc d’urani. La funció d’aquest banc és l’emmagatzematge i el subministrament d’urani amb un nivell baix d’enriquiment, apte per als usos civils però no per a la fabricació d’armes nuclears. L’objectiu final de la instal·lació és la dissuasió del desenvolupament de la tecnologia per a construir aquestes armes. Actualment trenta estats del món disposen de plantes nuclears, però només catorze produeixen combustible. El banc emmagatzema fins a 90 tones mètriques d’urani comprat als productors i el revèn a preu de mercat. Per aprovar el projecte, iniciat pel volts del 2010, ha calgut l’acord dels Estats Units d’Amèrica, la Xina, Rússia i la Unió Europea.

Dimecres 30

Rajoy torna a comparèixer al Congrés pel cas Gürtel

Un mes després (26 de juliol) de declarar a l’Audiència Nacional, on nega tenir coneixement de la doble comptabilitat del PP, el president del Govern espanyol compareix al Congrés dels Diputats per respondre sobre el cas Gürtel. Com en les vegades anteriors, evita donar explicacions sobre el presumpte finançament il·legal del PP i parla genèricament de les reformes anticorrupció, que contraposa a les crides a Ciutadans i PSOE a combatre l’independentisme català i el terrorisme. El darrer cop que Mariano Rajoy va comparèixer al Congrés dels Diputats va ser a l’agost del 2013, amb unes explicacions similars, i només va reconèixer que s’havia equivocat en confiar la tresoreria a Luis Bárcenas, investigat pel cas.

Comença el Festival de Cinema de Venècia

Entre el 30 d’agost i el 9 de setembre, té lloc la 74a edició del Festival de Cinema de Venècia, un dels més prestigiosos del món. Vint-i-un films competeixen en la selecció oficial i entre els guardons sobresurten el Lleó d’Or a la millor pel·lícula (The Shape of Water, de Guillermo del Toro) i a la trajectòria a Jane Fonda i Robert Redford. El Gran Premi del Jurat és per a Foxtrot, de Samuel Maoz, i la Copa Volpi al millor actor i a la millor actriu és per a Kamel El Basha, per L’insulte i per a Charlotte Rampling, per Hannah, respectivament.

Diada castellera de Sant Fèlix

Vilafranca del Penedès celebra la diada de Sant Fèlix, que enguany destaca pels nombrosos castells de gamma extra aconseguits pels participants; els Verds (Castellers de Vilafranca), la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa aixequen fins a dotze castells de gamma extra. Els Verds igualen la millor marca de la colla, en què destaca el tres de deu i la torre de vuit neta, la Vella de Valls aixeca la millor actuació de la temporada, amb quatre de nou net, mentre que la Joves de Valls carrega la torre de vuit i descarrega la torre de nou, que també descarreguen els Minyons de Terrassa.

Dijous 31

Laude de compliment obligatori en el conflicte de l’aeroport de Barcelona

Tres dies després que comenci una vaga indefinida dels treballadors de seguretat de l’aeroport del Prat contra l’empresa de serveis Eulen, l’àrbitre designat pel Ministeri de Foment dicta un laude de compliment obligat, en el qual es fixa un complement de 200 euros i anul·la les sancions als treballadors, entre altres mesures. Les vagues, en protesta per les condicions salarials, van començar al mes de juliol i han comportat una gran quantitat de retards en els vols, anul·lacions, cues i col·lapses intermitents de l’aeroport. AENA, l’empresa publicoprivada que subcontracta a Eulen i Prosegur la seguretat de l’aeroport, es desentén de la negociació i fins al dia 3 d’agost no accepta obrir una negociació per a evitar una vaga total i indefinida, sense èxit. El 4 de setembre, l’assemblea de treballadors d’Eulen vota una nova vaga per al 8 d’octubre, però l’endemà la desconvoquen per la bona marxa de les negociacions.