Angola 2017

El fins a l’agost ministre de Defensa d’Angola, João Lourenço, es va convertir en president del país en ser el cap del Moviment Popular per l’Alliberament d’Angola (MPLA), clar vencedor de les eleccions legislatives

© Jim Mattis / US Department of Defense

João Lourenço va substituir en la presidència José Eduardo dos Santos, un dels estadistes africans que duia més temps en el poder, 38 anys (des del 1979). Lourenço, de 63 anys, va ser el cap de llista del Moviment Popular per a l’Alliberament d’Angola (MPLA), clar vencedor de les eleccions legislatives celebrades a l’agost, en les quals va obtenir 150 dels 220 escons del Parlament. Segons la Constitució, el cap de llista del partit més votat es converteix en president. En la consulta, la Unió Nacional per a la Independència Total d’Angola (UNITA) va repetir com a primera força opositora, amb 51 parlamentaris. Convergència Àmplia de Salvació d’Angola – Coalició Electoral (CASA-CE) va aconseguir 16 escons, el Partit de Renovació Social, 2 escons, mentre que el Front Nacional per l’Alliberament d’Angola (FNLA), 1. Lourenço, un general retirat respectat pels antics militants de l’MPLA, haurà de fer equilibris per a governar, ja que Dos Santos continua sent el president del partit, amb capacitat de vetar decisions, i dos dels seus fills, Isabel i José Filomeno dos Santos, tenen molt poder. Isabel, la dona més rica de l’Àfrica, és presidenta de Sonangol, la companyia estatal de petroli, mentre que José Filomeno, conegut com Zenú, dirigeix el Fons Sobirà d’Angola, encarregat de gestionar part dels diners procedents de l’explotació d’hidrocarburs. En la investidura, a principis de setembre, Lourenço va prometre que reactivaria l’economia, depenent de les exportacions de petroli i diamants, i lluitaria contra la pobresa.

La baixada del preu del petroli en el mercat mundial va frenar el creixement econòmic del país (el 2%, l’any 2017), i va obligar a reduir les despeses socials, que ja han disminuït un 50% des del 2014. Malgrat produir dos milions de barrils al dia de petroli, Angola presenta un dels pitjors paràmetres socials, que situen el país en el lloc 149è de 188 de l’índex de desenvolupament humà (IDH).