Al llarg dels primers mesos de l’any, el rei Abdul·là, de 90 anys, va enfortir les posicions de poder i influència dels seus fills per preparar el traspàs de poder als successors de la família reial. Tant el rei com el príncep hereu, Salman, de 78 anys, tenen una salut precària. El següent en la línia de successió és el vicepríncep hereu Mokrin, de 69 anys, nomenat al març. El rei i els seus germans Salman i Mokrin són fills del rei Abd al-Aziz al-Saüd, creador del regne d’Aràbia Saudita. En aquest context de canvi, el Govern saudita va confirmar, al febrer, que les dones podrien votar i presentar-se a les eleccions municipals del 2015.
Al final de març, el president dels Estats Units, Barack Obama, va visitar el país per tractar de les discrepàncies entre tots dos països pel que fa als dossiers iranià i sirià. Riad havia criticat sobretot la política d’obertura de Washington cap a l’Iran i l’actitud no intervencionista dels Estats Units a Síria, on la guerra hauria provocat centenars de milers de morts des de març del 2011. A mesura que la situació de Síria i l’Iraq es va complicar, els dos països van deixar de banda les seves diferències per participar, al setembre, en una campanya militar contra les posicions de l’EI (Estat Islàmic) arran dels acords presos a la cimera de Jiddah entre els Estats Units, la mateixa Aràbia Saudita i nou països àrabs més per coordinar la lluita contra l’EI.
A l’octubre, el clergue xiïta Nimr al-Nimr va ser sentenciat a mort per haver desobeït el Govern i alçar-se en armes contra les forces de seguretat. Al-Nimr va donar suport a les massives manifestacions que es van produir a la Província Oriental l’any 2011 en el marc de la Primavera Àrab. Aquesta província és rica en petroli i és on es concentra la minoria xiïta del país, la qual es considera marginada per la família sunnita que el governa.