Arxivística
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va elaborar un nou model de quadre de classificació de la documentació municipal, que substituïa el que existia des del 1989, per a adequar-lo a l’evolució dels temps i, sobretot, a la implantació de l’administració electrònica. Al novembre del 2015, el mateix organisme havia publicat la Guia de classificació de documents del sistema general de gestió de la documentació administrativa.

El nou arxiu municipal de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental) va obrir les portes al mes d’abril
© Arxiu Municipal de Sant Pere de Vilamajor
Pel que fa a noves instal·lacions d’arxius, cal esmentar que al desembre del 2015 es va inaugurar el nou emplaçament de l’arxiu municipal de Maçanet de la Selva (Selva), al local que fins llavors havia ocupat la biblioteca, de 140 m2; al març del 2016 es va inaugurar el nou edifici de l’arxiu municipal de Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), de 754 m2, que aplega la documentació fins llavors dispersa en diferents dependències municipals; al mes següent va obrir les portes el nou arxiu municipal de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental), i al setembre es va inaugurar el nou emplaçament de l’arxiu municipal de Teià (Maresme), a la masia de Can Llaurador.
Biblioteconomia
La nova norma internacional de catalogació, RDA (‘recursos, descripció i accés’), creada el 2010, va ser traduïda al català al gener del 2016 per Assumpció Estivill i publicada conjuntament pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes i la Biblioteca de Catalunya. A partir del desembre del 2016, aquesta nova norma de catalogació es va anar implantant a les biblioteques de Catalunya.
La Generalitat de Catalunya va posar en marxa, a l’octubre, DadesBib, un recurs informatiu consultable en línia de les estadístiques de les 399 biblioteques públiques de Catalunya que permet conèixer moltes dades sobre el funcionament d’aquestes unitats, com el nombre de treballadors (1.959), el fons total (quasi 15 milions d’exemplars), els usuaris registrats, la quantitat de préstecs efectuats i la despesa de funcionament, entre moltes d’altres.
Al mes de març van tenir lloc a la seu de l’Ateneu Barcelonès les catorzenes Jornades Catalanes d’Informació i Documentació, organitzades pel col·legi. S’hi van presentar una quarantena de comunicacions al voltant dels diferents tipus de biblioteques i sobre el paper dels bibliotecaris en la societat actual.
A Andalusia es va inaugurar, al gener, un catàleg col·lectiu de tot tipus de biblioteques d’aquesta comunitat: CASBA, que permet conèixer els fons de les biblioteques públiques, universitàries i especialitzades. A les Illes Balears ja fa molts anys que disposen d’una eina similar: el CABIB. En canvi, a Catalunya, encara existeixen dos catàlegs separats per al conjunt de les biblioteques públiques (Aladí, per a les de la demarcació de Barcelona, i Argus, per a la resta del país), tot i que hi ha previsions de millorar aquesta situació aviat.

A Manlleu (Osona) es va obrir la nova biblioteca, una fusió de les dues que ja existien, que té un total de 1.866 m2 i servei d’autopréstec
© Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA
El 2016 es van inaugurar diverses biblioteques públiques, tant de nova construcció com trasllats d’antigues ubicacions. A Anglès (Selva), després d’anys d’espera, es va inaugurar la nova Biblioteca Municipal Joaquim Bauxell, de 611 m2; a Deià (Mallorca), va obrir les portes la Biblioteca Pública Municipal Joan Graves; a Deltebre (Baix Ebre), també van poder inaugurar la nova Biblioteca Delta de l’Ebre; a Manlleu (Osona), es va obrir la nova biblioteca, fusió de les dues que ja existien, que té un total de 1.866 m2 i servei d’autopréstec, i a Reus (Baix Camp), una biblioteca de nova planta, la Pere Anguera, de 1.500 m2, situada a la zona de Mas Iglesias. D’altra banda, la Biblioteca Municipal de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) es va reformar i va passar a formar part del sistema de lectura pública. Així mateix, al setembre del 2016 la Diputació de Barcelona va posar en marxa un nou bibliobús, anomenat Montdon, que presta serveis a 11 municipis de poca població situats al Montseny, les Guilleries i el Lluçanès.
L’edifici de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, obra dels arquitectes Corea i Moran i que va ser inaugurat al desembre del 2014, va rebre un premi a la Biennal Internacional d’Arquitectura de Buenos Aires.
En l’àmbit de les biblioteques universitàries, al setembre es va inaugurar la nova biblioteca de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est, de la Universitat Politècnica de Catalunya, situada al Campus Diagonal-Besòs.
Documentació en general
Al setembre del 2016 va prendre possessió la nova junta directiva del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, amb Marga Losantos Viñolas com a presidenta. Al llarg de l’any hi van haver converses entre les dues principals organitzacions professionals espanyoles: la Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (FESABID ) i la Federació Espanyola d’Associacions d’Arxivers, Bibliotecaris, Museòlegs i Documentalistes (ANABAD), i en la trobada de la fira Liber a Barcelona, celebrada al mes d’octubre, s’hi va presentar públicament la voluntat d’ambdues entitats de confluir per sumar esforços.
Eugene Garfield (Nova York, 1925) va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona, a proposta de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, al mes de juny. Garfield va ser el creador de l’Institut per a la Informació Científica, a Filadèlfia (1960), des d’on es van començar a publicar els índexs de citacions d’abast internacional, eines que actualment es tenen molt en compte en els processos d’avaluació de l’impacte dels treballs científics.

Enguany es va obrir al públic el Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya per a donar a conèixer el treball dels investigadors i els grups de recerca de les universitats catalanes
© Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya
A l’octubre del 2016 es va obrir al públic el Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya, un recurs en línia que es va començar a preparar el 2013 i que permet conèixer els treballs dels grups de recerca de les onze universitats catalanes i de tots els seus investigadors, prop de 8.800. Per mitjà d’aquesta eina es pot tenir referència de 450.000 articles científics i tesis. El repositori de Tesis Doctorals en Xarxa (TDX), iniciat el 1999 pel conjunt de biblioteques de Catalunya i d’altres, va arribar el 2016 a les 25.000 tesis incorporades.
Dialnet, una base de dades bibliogràfica creada el 2001, elaborada per la Universitat de la Rioja amb la col·laboració de moltes altres universitats de l’Estat, va arribar el 2016 als cinc milions de documents indexats, en- tre articles publicats en 10.000 revistes, 52.000 tesis doctorals i 450.000 llibres, molts dels quals estan disponibles en línia. La producció que conté és d’arreu del món, però posen més èmfasi en el recull de la documentació generada a l’Estat espanyol.
El nombre de llibres electrònics que es publiquen anualment va augmentant lentament. A Espanya, segons les darreres dades disponibles, el 2015 es van assignar 73.233 números d’ISBN, 20.255 dels quals corresponien a llibres electrònics, xifra que representa un augment del 6% respecte a les dades de l’any anterior. Tanmateix, Amazon, l’empresa líder de venda per internet de llibres, i d’altres productes, va obrir al març del 2016 a Seattle, EUA, la seva primera llibreria física, i va anunciar que els propers mesos aquesta companyia obriria al Prat de Llobregat un important centre logístic de distribució per al sud d’Europa.
Fotografia a Catalunya (http://www. fotografiacatalunya.cat) és un portal que va ser creat al final del 2015 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de diverses institucions, que vol donar a conèixer la riquesa dels fons fotogràfics existents al país, tant en arxius i biblioteques com en museus. Inicialment es va inaugurar amb 1.600 fotografies antigues i modernes, de 600 fotògrafs. Aquest portal també ofereix informació dels centres que disposen de fotografies, i un recull de recursos documentals i educatius sobre la fotografia disponibles a Catalunya.
Entre els projectes de digitalització que es van dur a terme al llarg del 2016, cal esmentar l’endegat pel Port de Tarragona, que ha fet que estiguin disponibles a la xarxa els 36 volums dels llibres de duanes (1799-1836) del fons de la Junta Protectora de les Obres del Port de Tarragona, organisme que s’encarregava de la gestió portuària en aquesta ciutat. S’hi registren els arbitris o taxes que els vaixells pagaven per entrar al port de Tarragona i les diferents duanes de la seva demarcació (Sitges, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Salou i Cambrils).
En l’àmbit internacional, l’empresa Thomson Reuters, que era propietària, entre altres productes, de les bases de dades incloses a Web of Science, va vendre aquesta eina per 3.550 milions de dòlars a diversos grups inversors. En aquest portal s’inclouen recursos molt importants per a la recerca científica i els estudis bibliomètrics, com el Science Citation Index i el Journal Citation Reports.