Bangladesh 2013

El país va continuar jutjant figures rellevants durant la guerra civil que va seguir a la independència (1971), durant la qual es van cometre crims contra la humanitat i que va causar tres milions de morts i centenars de milers d’abusos sexuals. Així, al gener, es va condemnar a mort en rebel·lia el clergue Abul Kalam Azad; al juliol, el nou líder de la Jamaat-i-Islami (JiI), Ghulam Azam, va ser detingut amb relació als crims comesos durant la guerra, una detenció que va provocar protestes al carrer que es van saldar amb dues víctimes mortals.

A l’abril, el col·lapse d’un edifici convertit en manufactura precària va causar la mort de 1.100 treballadors, atrapats al seu interior. Les imatges de la tragèdia van evidenciar les penoses condicions de treball al país, la segona manufactura del món després de la Xina, contra les quals milers de treballadors es van manifestar a Dacca, reclamant la pujada del salari mínim i que es donessin facilitats per a sindicar-se i defensar els seus drets. Al maig, algunes de les grans cadenes europees de distribució de moda van signar un compromís per a millorar la seguretat de la seva producció, i al juny, els EUA van suspendre els seus acords preferencials amb el país com a mesura simbòlica de pressió per afavorir les reformes necessàries. També al novembre, l’ONU va instar el Govern a millorar les condicions de treball.

En política interna, la primera ministra, Sheikh Hasina, de la Lliga Awami, va vetar una llei promoguda al Parlament pels islamistes que convertia en delicte la crítiques a l’islam. També a l’abril, i a causa de la mort del seu predecessor, el Parlament va elegir un nou president del país, Abdul Hamid. Finalment, al novembre, la negativa del Govern a deixar el poder en mans d’un govern provisional en vista de les eleccions legislatives de gener del 2014, va donar lloc a enfrontaments entre l’oposició del BNP i les forces de l’ordre. Al desembre, Abdul Kader Mullah, l’antic líder del JiI, va ser el primer responsable executat pels delictes comesos el 1971. Centenars de persones van assistir al seu enterrament, on malgrat les intenses mesures de seguretat, es van registrar dues morts. La tensió va anar en augment a mesura que s’apropaven les eleccions, previstes per al gener del 2014.