Bèlgica 2012

El primer ministre belga, Elio Di Rupo, va anunciar mesures d'austeritat al país per assegurar el compliment de l'objectiu de dèficit europeu

© Consell d'Europa

Tot just començar l'any, la Comissió Europea va advertir el Govern belga, encapçalat per Elio Di Rupo, de la necessitat de noves retallades per valor del 0,5% del PIB per assegurar el compliment de l'objectiu del 3% del dèficit imposat pel pacte fiscal. Al mateix temps, es van publicar les dades que confirmaven que l'economia del país havia entrat en recessió l'últim trimestre del 2011. Tanmateix, el Govern va anunciar mesures d'austeritat, que es van trobar amb la resposta d'una societat civil poc acostumada a les protestes, i els sindicats van anunciar la convocatòria d'una vaga general el 30 de gener, la primera en divuit anys. En un país on els serveis mínims només afecten hospitals, presons i escoles, la vaga general va aconseguir paralitzar totalment tots els serveis públics i privats.

Les polítiques d'austeritat, com en altres països europeus, no afecten les grans fortunes, i des del segon trimestre de l'any el país es va veure beneficiat per una allau de migracions de grans fortunes franceses que fugien de les mesures fiscals anunciades pel nou primer ministre francès, François Hollande.

Amb un PIB que el segon trimestre va tornar a donar valors negatius, el Govern va anunciar una nova injecció de capital públic, per al 7 de novembre, en favor del grup financer Dexia (que ja portava absorbits 74.000 milions d'euros en capital públic).

Les eleccions locals del 14 d'octubre van confirmar l'ascens del nacionalisme flamenc i el seu predomini a Flandes, on va aconseguir l'alcaldia d'Anvers amb 10 punts de diferència, desbancant així l'anterior govern socialista.