L'any 2012, el petit regne budista es va veure reconegut per les Nacions Unides, que van discutir formalment com incloure un índex de felicitat bruta (una aposta bhutanesa) entre els factors que mesuren la riquesa d'un estat. Cal recordar que Bhutan és un dels estats més pobres del món (classificat el 141 de 187 en el rànquing de desenvolupament) i on creix la taxa d'atur, l'alcoholisme (la primera causa de mort) i la incidència de la sida, a mesura que el país surt del seu tradicional aïllament.
En matèria de relacions internacionals, Bhutan va tenir un pes creixent a l'agenda índia, que des de l'acord bilateral del 2007 gestiona la seva política exterior i l'hi facilita el trànsit a la democràcia, de la qual la monarquia és la principal defensora. L'Índia també és el principal consumidor d'energia hidroelèctrica, l'or blau de l'economia bhutanesa i un recurs estratègic a l'Àsia del sud.
Cal ressenyar, al juny, la consternació nacional per l'incendi del temple de Wangdue Phodrang, de més de 400 anys d'antiguitat i situat en un territori esquerp, que va impossibilitar l'accés dels bombers.