
El Bhutan és el país amb el millor saldo ambiental del món, ja que els seus boscos absorbeixen tres vegades més CO2 que el que produeix el país
© BlackPeakTravel.com
El 2015 es va anunciar que el Bhutan és un dels nou països que han assolit un dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni fixats per les Nacions Unides en reduir la mortalitat materna el 75%, tenint en compte que el nivell de mortalitat inicial era elevat, en un país on la renda disponible és baixa (uns 2.000 dòlars anuals) i afloren els problemes d’atur i d’addiccions, que minven l’esperança de vida.
El jove rei Jigme Khesar Namgyel Wangchuk, tal com ja va fer el seu pare, va seguir empenyent des de dalt la transició cap a la democràcia, amb la voluntat de tutelar el procés de modernització. Així, va renunciar formalment a la poligàmia --que li reconeix la llei-- i, al mes d’abril, la diputada Dorji Choden va esdevenir la primera dona a ocupar una cartera ministerial (la d’Infraestructures), en un context en què el nombre de dones al Parlament és particularment baix (el 8%, 6 diputades de 72 diputats).
En matèria de relacions internacionals, el Bhutan va seguir vinculat amb l’Índia, país que gestiona la seva agenda de defensa i amb el qual té una relació simbiòtica gràcies a l’energia hidroelèctrica, que produeix abundantment i que li exporta a canvi de manufactures i productes industrials. I a l’Índia va ser on, al mes de gener, John Kerry es va entrevistar amb el primer ministre del país, Tshering Tobgay.
Amb relació al medi ambient, en el marc de la COP21 de París es va anunciar que el Bhutan és el país amb el millor saldo ambiental del món, ja que els seus boscos absorbeixen tres vegades més CO2 que el que produeix el país.