Bòsnia i Hercegovina 2011

La persecució contra els responsables de les matances a Bòsnia i Hercegovina durant la guerra dels Balcans va continuar. Va ser notícia la detenció a Sèrbia de Mladić, principal instigador de la mort de més de 8.000 musulmans a Srebrenica. El seu judici a la Haia al TPI, on la fiscalia li va imputar 11 càrrecs per genocidi, crims de guerra i lesa humanitat, va ser rebut amb alegria i esperança per la majoria de la població bosniana, que encara pateix les conseqüències de la guerra. Al novembre va ser detingut Goran Šarić, antic comandant serbobosnià, acusat d’haver ordenat la mort de deu civils el 1992 durant l’assetjament de Sarajevo, com també la captura de desenes de persones, especialment dones i nens.

Al juliol la justícia holandesa va donar a conèixer una sentència en què condemnava l’Estat holandès com a responsable de la mort de tres musulmans a Srebrenica a mans de les tropes serbobosnianes de Mladić i a pagar una indemnització milionària als familiars dels assassinats com a compensació. Les raons que van esgrimir els jutges per emetre aquesta sentència és que els Països Baixos donaven protecció a la població civil a Srebrenica seguint un mandat de l’ONU i, per tant, eren responsables de la seva seguretat. Aquesta va ser la primera demanda que van guanyar familiars de Srebenica a Holanda, i pot generar un precedent molt important davant altres casos semblants.

La situació política al país va ser molt greu davant la incapacitat dels seus representants polítics de formar govern. La complexa i rígida estructura política del país, sorgida arran dels acords de pau de Dayton del 1995, que obliga a totes les sensibilitats –musulmans, croates i serbis– a posar-se d’acord, va fer que, des de les darreres eleccions de l’octubre del 2010, el Govern no es pogués constituir. Aquesta situació va agreujar encara més la sensació de segregació ètnica que existeix al país i que aprofundeix la separació entre tots els pobles que coexisteixen a Bòsnia i Hercegovina, malgrat que la Unió Europea repetidament va comminar, sense èxit, tots els partits polítics a posar fi a aquesta situació.