Brunei 2013

L’actualitat política de l’any 2013 al Soldanat de Brunei va estar marcada per la celebració de les dues cimeres de l’Associació de les Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) i la Cimera de l’Àsia Oriental. L’absència del president nord-americà, Barack Obama, i el president rus, Vladímir Putin, va permetre a la Xina assumir un paper predominant en el transcurs de les reunions, en les quals els líders regionals es van avenir a continuar desenvolupant el codi de conducta per a les disputes marítimes acordat l’any anterior a la cimera de Phnom Penh. D’altra banda, també va ressonar amb força la proposta de la Xina de fer avançar l’organització cap a un model més cohesionat, que permetés una major circulació de béns, serveis i inversions entre els països membres.

En clau interna, la presidència anual de l’ASEAN no va induir a cap gest d’obertura del règim absolutista de Brunei. Així, a l’octubre, el soldà Hassanal Bolkiah va anunciar un enduriment de la llei islàmica, o xaria, que incorporava la lapidació per adulteri a partir de l’abril del 2014.

Finalment, l’economia de Brunei va mantenir, l’any 2013, una taxa de creixement modesta però estable de l’1,8%. Al seu torn, la lleugera depreciació del dòlar de Brunei va aconseguir moderar la inflació del país, que passà de l’1,8% l’any 2012 al 0,3%. El règim va centrar els seus esforços a diversificar la seva economia més enllà de l’explotació i l’exportació d’hidrocarburs.