Cambodja 2009

El temple budista de Preah Vihear va continuar essent un focus de tensió entre Cambodja i Tailàndia

© Helicopters Camboia

L'any 2009 la polèmica al voltant dels judicis als responsables de les tortures comeses pels khmers rojos va captar bona part de l'atenció internacional. Des del seu inici al mes de febrer, el judici al cap dels torturadors del grup, Kang Keng Lev, es va veure esquitxat per acusacions de suborn als jutges cambodjans i per problemes a l'hora de pagar els sous del personal cambodjà, fets que van portar les Nacions Unides a establir un mecanisme intern per controlar la corrupció del mateix tribunal. Això va fer minvar la paciència del seu president, que també va denunciar pressions de les autoritats cambodjanes i que poc després, davant la negativa d'altres membres del tribunal a ampliar les investigacions a altres responsables, va renunciar el seu càrrec. Paradoxalment, aquesta dimissió i la creixent pressió pública van forçar el tribunal a fer extensiva la seva investigació a altres autoritats del règim dels khmers rojos a mitjan setembre.

L'àmbit polític també va estar marcat per l'anunci de fusió dels dos principals partits de l'oposició, el Partit Sam Rainsy (PSR) i el Partit dels Drets Humans, en una nova formació anomenada Moviment Democràtic pel Canvi. Al llarg de l'any, a més, nou polítics, periodistes i activistes van ser demandats per alts càrrecs del Govern en una iniciativa defensiva de l'executiu que va rebre les crítiques de diverses organitzacions no governamentals i d'alguns països, entre d'altres, els Estats Units.

Pel que fa a les relacions de Cambodja amb els seus veïns, l'any 2009 va augmentar la tensió entre les autoritats cambodjanes i tailandeses per la disputa fronterera que ambdós països mantenen al voltant del temple budista de Preah Vihear, agreujada d'ençà que va ser declarat Patrimoni de la Humanitat, l'any 2008. Després de mesos d'enfrontaments que van causar la mort d'una desena de soldats de totes dues parts, al mes d'octubre Tailàndia va portar el contenciós a la reunió que la UNESCO va fer a Espanya per demanar la retirada de la declaració de Patrimoni de la Humanitat. Tot i les tensions entre ambdós països, el primer ministre tailandès, Abhisit Vejjajiva, va viatjar a Cambodja al mes de juny. Durant aquesta visita, els dos governs van intentar transmetre una imatge de cordialitat i van tractar qüestions com ara el comerç transfronterer, les infraestructures o el crim internacional. En el capítol de les catàstrofes naturals, el tifó Ketsana va causar la mort a 14 persones i en va afectar unes 50.000 al mes de setembre.