
Les greus inundacions del maig van suposar una pèrdua de més de 300 milions d’euros a Croàcia
© International federation od Medical Student's Associations
La corrupció va continuar sent una de les principals preocupacions de la societat croata. Així, al maig, el primer ministre, Zoran Milanović, va destituir el ministre de Finances, Slavko Linić, que les autoritats judicials estaven investigant. Aquesta va ser la sisena destitució d’un membre del Govern de coalició de centreesquerra des que es va formar al final del 2011. A banda d’això, el Tribunal Suprem va confirmar la condemna de presó de l’exprimer ministre Ivo Sanader, acusat de diversos casos de corrupció durant l’època que fou viceministre d’Afers Estrangers (1994) i primer ministre (2008). Finalment, a l’octubre, va ser detingut Milan Bandić, alcalde de Zagreb durant catorze anys i altres càrrecs municipals, acusats de tràfic d’influències.
Les eleccions europees del mes de maig, marcades per una elevada abstenció, que va superar el 75%, van ser guanyades pel principal partit de l’oposició (HDZ), amb el 41% dels vots emesos. Aquesta victòria de l’oposició va ser interpretada com un vot de càstig contra el Govern de Milanović.
L’entrada de Croàcia dins la Unió Europea a la meitat del 2013 no ha suposat el revulsiu que tant el Govern com molts analistes preveien. La falta de competitivitat de les empreses, de crèdit bancari i d’iniciativa política a l’hora d’impulsar reformes i una taxa d’atur del 17% –que supera el 40% en els joves– va fer que l’economia croata continués en recessió. Des de la Comissió Europea es va tornar a demanar al Govern croat que iniciés una sèrie de reformes per a reduir el deute i el dèficit públics.
Al maig hi va haver unes greus inundacions, que van afectar gran part de les infraestructures públiques i de transport, i que van suposar una important pèrdua del teixit agrícola, que es va xifrar en més de 300 milions d’euros.
A escala internacional, al mes d’abril, el Govern croat, juntament amb altres 17 països, va ratificar el Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA) impulsat per les Nacions Unides.