Desembre 2012

Dissabte 1

Investit el nou president de Mèxic

El president sortint, Felipe Calderón, cedeix el càrrec a Enrique Peña Nieto, vencedor de les eleccions de l'1 de juliol. Amb Peña Nieto, el Partido Revolucionario Institucional recupera el poder, del qual va gaudir durant més de setanta anys fins el 2000. Durant la investidura, alguns manifestants han protestat i han provocat alguns aldarulls per a exigir més igualtat en la campanya electoral.

El Govern espanyol no actualitzarà les pensions el 2012

Incomplint la promesa del gener d'incrementar un 1% les pensions, el Govern espanyol anuncia que finalment no ho durà terme (malgrat l'augment de l'IPC del 2,9%), per manca de recursos. Tot i això assegura que el 2013 les revalorarà entre un 1% i un 2%. També aprova la modificació de la llei del fons de reserva per a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions.

Diumenge 2

Els jutges egipcis contra la Constitució de Morsi

Els magistrats egipcis acorden boicotejar el projecte de Constitució de Mohamed Morsi i no donar suport al referèndum del 15 de desembre amb què el president el vol aprovar. El mateix dia, el Tribunal Constitucional anuncia que posposa les demandes per a invalidar l'Assemblea Constituent. Just el dia abans, però, el Comitè Constitucional, en el qual predominen els Germans Musulmans, havia enllestit el text davant les pressions de milers de manifestats contraris als poders excepcionals que Morsi s'ha atorgat, i del procés constituent que, segons ells, acabarà sotmetent Egipte a la llei islàmica.

Dilluns 3

Ofensiva de l'exèrcit colombià contra les FARC

L'exèrcit colombià mata almenys 20 guerrillers de les Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) en un camp prop de la frontera amb l'Equador. És l'atac més important des que van començar les converses. Tot i l'alto-el-foc que va anunciar la guerrilla al mes de novembre, el president Juan Manuel Santos diu que no està obligat a estudiar cap treva fins que no s'arribi a un acord.

Abadal abandona Unió Democràtica de Catalunya

L'alcalde de Vic, Josep Maria d'Abadal, i representant del sector sobiranista del partit, abandona UCD. D'Abadal, que va perdre en el congrés del mes de maig davant el sector oficialista i no ha estat inclòs en les llistes del 25-N, manifesta que ha pres la decisió per discrepàncies amb el líder del partit Josep Antoni Duran i Lleida sobre el procés d'independència de Catalunya. Juntament amb ell s'han donat de baixa altres representants del sector crític.

Detingut l'expresident de la CEOE

La policia deté a Madrid Gerardo Díaz Ferrán, expresident de la patronal espanyola i expresident de Viatges Marsans, en una operació contra el blanqueig de diners. Díaz Ferrán també està imputat perquè Caja Madrid li va concedir un crèdit de 26 milions d'euros per Caja Madrid i per la fallida de Marsans. El dia 6, el jutge decreta fiança per a Ángel de Cabo, propietari de Nueva Rumasa i Marsans, i per a Díaz Ferrán per un valor de 50 i 30 milions d'euros, les més elevades de la història.

Dimarts 4

Un tifó devasta el Sud de les Filipines

El tifó Bopha, de gran intensitat, passa per les Filipines i provoca grans destrosses, especialment a l'illa meridional de Mindanao. Al cap d'una setmana, el nombre de víctimes mortals supera el miler, els desapareguts són prop de 900, i més de 27.000 persones s'han hagut d'allotjar en centres d'evacuació. El Govern ha hagut de recórrer a l'ajuda internacional.

Desplegament de míssils Patriot de l'OTAN a la frontera de Turquia amb Síria

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, justifica el fet de desplegar els míssils patriot per l'evolució de la guerra civil a Síria, especialment per la possibilitat que el règim de Baixar al-Assad utilitzi armes químiques, i perquè Turquia ha demanat el desplegament de míssils a la frontera davant l'eventualitat que el conflicte s'estengui al seu territori.

Dimecres 5

Enfrontament entre la consellera d'Ensenyament i el ministre d'Educació

La consellera d'educació de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, abandona la reunió dels representants de les comunitats autònomes amb el ministre José Ignacio Wert en constatar que aquest no ha modificat substancialment el projecte per a la Llei d'educació, que relega el català a quarta llengua, i estableix el castellà com a llengua vehicular i que la Generalitat haurà de pagar l'educació als pares que desitgin una educació íntegrament en castellà per als seus fills. Rigau addueix que, en la pràctica, el projecte deroga el sistema d'immersió lingüística aprovat pel Parlament català i que la protecció de la llengua no admet cap negociació. El projecte ha provocat una gran indignació a Catalunya, i s'han dut a terme nombroses mobilitzacions en contra. Dels partits catalans, només Ciutadans i el PP s'hi mostren a favor.

Els túnels de Vallvidrera i del Cadí adjudicats a Abertis

La Generalitat atorga a l'empresa concessionària Abertis la gestió dels túnels de Vallvidrera i del Cadí per un període de vint-i-cinc anys. Amb aquesta privatització, la Generalitat obtindrà 430 milions d'euros, que ajudaran a eixugar dèficit i complir els objectius imposats des de Madrid.

Dimecres 6

Tensa celebració del dia de la Constitució

Se celebra el 34è aniversari de la Constitució espanyola al Senat espanyol. En aquesta ocasió, marcada per la crisi econòmica i les males relacions entre Catalunya i el Govern espanyol a causa del debat sobre l'autodeterminació, destaca l'absència del president de la Generalitat, Artur Mas. Tampoc hi acudeixen vuit presidents autonòmics, els partits sobiranistes catalans (CiU i ERC), IU, el PNB i Amaiur. D'entre els presents, el PP advoca per no modificar-la i el PSOE, per reformar-la. A Barcelona, una manifestació espanyolista a la plaça de Sant Jaume és rebuda a crits.

Divendres 7

El líder màxim de Hamàs visita Gaza

Khaled Meshaal, líder a l'exili de Hamàs des que el seu antecessor, el xeic Ahmad Iassín, el 2004 Israel el va matar en un atac, torna a Gaza per celebrar el 25è aniversari del moviment islamista. La visita, que es duu a terme al cap de poc de l'armistici amb Israel en l'ofensiva a Gaza, s'interpreta com a mostra de suport al règim islamista que domina el territori, i també com un intent de salvar diferències amb el Govern de Mahmud Abbàs, de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), que controla Cisjordània i que no té bones relacions amb Hamàs.

El president valencià remodela el Govern

El president de la Generalitat Valenciana, Albert Fabra, remodela el seu Govern. Redueix de deu a vuit el nombre de conselleries, després que la setmana anterior dimitís el conseller d'Hisenda i Administracions Públiques per presumpta relació en un cas de corrupció.

Dissabte 8

Un avió no tripulat mata el líder d'al-Qaida al Pakistan

Abu Zaid al-Kuwaiti, considerat el successor potencial de l'actual cap d'al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, mor a causa de l'atac d'un avió no tripulat nord-americà. Aquest estava considerat un dels líders principals de l'organització terrorista des de la mort de Bin Laden al maig del 2011.

Se suspèn la cursa del Montjuïc Revival

L'Ajuntament de Barcelona decideix anul·lar les curses no competitives del Montjuïc Revival, que es van organitzar com una festa per a recordar els temps en què el circuit barceloní s'incloïa en les competicions internacionals. La decisió s'ha pres després que un dels pilots de la cursa perdés el control del cotxe i ferís dues persones.

Diumenge 9

Acaba la cimera sobre el canvi climàtic de Doha

La cimera sobre el canvi climàtic de Doha tanca amb un acord de mínims entre els països assistents

© International Institute for Sustainable Development

La cimera de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic de Doha es tanca amb un acord de mínims: es prorroga el protocol de Kyoto fins al 2020, però amb el suport dels responsables de només el 15% de les emissions mundials. Aquest acord representa, de fet, un retrocés, perquè ni Rússia ni el Japó ni el Canadà s'hi han adherit.

El Banc Sabadell culmina la compra de la CAM

El Banc sabadell, amb l'adquisició de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani, es converteix en la quarta entitat de l'Estat, amb un volum d'actius superior als 164.000 milions d'euros. Aquesta unió dóna lloc a la marca SabadellCAM, que servirà a l'entitat per operar al País Valencià i Múrcia. La xarxa comprèn més de 1.800 oficines a tot Espanya, 418 de les quals a Catalunya i 632 a l'antiga àrea d'influència de la CAM, al País Valencià, Múrcia i les Illes Balears.

Dilluns 10

Hugo Chávez arriba a Cuba per a operar-se

El president de Veneçuela arriba a l'Havana perquè l'operin per quarta vegada en divuit mesos del tumor cancerós que, segons les proves que se li van efectuar, se li ha reproduït. Abans de sortir de Caracas, Chávez ha nomenat el vicepresident Nicolas Maduro com a eventual successor seu.

La Unió Europea rep el premi Nobel de la pau

Les tres màximes autoritats de la Unió Europea, el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, recullen el premi Nobel de la pau a Oslo. Amb el guardó s'ha volgut homenatjar el període més llarg de pau al continent, però també ha rebut moltes crítiques per la gran crisi del deute i les creixents dissensions entre estats membres.

Dimarts 11

Django Sissoko, nomenat primer ministre de Mali

El president en funcions de Mali, Dioncounda Traoré, ha designat Django Sissoko primer ministre. L'anterior, Cheik Modibo Diarra, l'obligaren a dimitir els militars, descontents pel que sembla una imminent intervenció a Mali de la força multinacional regional ECOWAS contra l'estat de facto tuareg del nord. Al març, hi va haver un cop d'estat, però la pressió internacional va fer reinstaurar el govern civil.

Dimiteix el president del Parlament balear

Pere Rotger, president del Parlament balear, presenta la seva dimissió perquè el jutge instructor del cas Over Marketing, José Castro, no ha arxivat la seva imputació per una presumpta contractació irregular a l'empresa publicitària de l'Ajuntament d'Inca, que aleshores presidia. El dia 18, Margalida Duran és elegida nova presidenta de la cambra amb els vots del Partit Popular.

S'aprova la patent única europea

El Parlament Europeu aprova amb el 71% dels vots l'entrada en vigor de la patent única europea, que ha de fer possible que una patent en un país de la Unió Europea sigui vàlida per a tots els països que la formen, cosa que reduirà els costos per a les empreses. Només Espanya i Itàlia no l'han aprovat, perquè la norma només inclou obligatòriament l'anglès, el francès i l'alemany, i discrimina les seves llengües.

Dimecres 12

Protesta dels jutges espanyols contra la reforma de la justícia

Les associacions de jutges i fiscals espanyoles convoquen fer una aturada d'una hora i concentracions davant de les seus judicials per a protestar contra les mesures del ministre Carlos Ruiz-Gallardón. Les protestes se centren en la pràctica desaparició dels jutges substituts, la reducció dels dies de permís i el nou règim de taxes que provocarà, segons els magistrats, la mercantilització de la justícia. El mateix dia, el Consell General del Poder Judicial anuncia que considera inconstitucional la reforma del codi penal perquè la pràctica reintroducció de la cadena perpètua és incompatible amb el principi de reinserció.

Invalidat el cessament de les emissions de TVC al País Valencià

El Tribunal Suprem ha aprovat el recurs interposat contra la decisió del Govern de Francisco Camps i deixa sense efecte la prohibició de les emissions i la multa de 300.000 euros contra Acció Cultural del País Valencià. L'entitat considera que la sentència del Suprem és l'inici del camí de restituir les emissions. L'endemà, el Govern presidit per Alberto Fabra posa condicions perquè se'n reprenguin les emissions, en particular, que TVC deixi d'emprar l'expressió "País Valencià".

Dijous 13

Urkullu és elegit nou lehendakari

El líder del PNB, Iñigo Urkullu, és escollit cinquè lehendakari des del restabliment de l'autogovern basc amb només els 27 vots del seu partit. Urkullu és elegit en segona volta per majoria simple: Bildu ha votat per la seva candidata, Laura Mintegi, mentre que el PP, el PSOE i UPyD s'hi han abstingut, i haurà de formar un govern en minoria. L'endemà, Urkullu jura el càrrec a l'arbre de Gernika.

Es constitueix el "banc dolent"

L'entitat que s'haurà de fer càrrec dels actius tòxics que ha de desencallar el crèdit entra en vigor. Aquesta entitat, tècnicament coneguda com la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB), la va crear el Govern espanyol per un decret llei el 31 d'agost. Neix amb un capital de 827 milions d'euros aportats per cinc grans entitats (Santander Caixabank, Sabadell, Popular i Kutxabank, amb l'absència destacada del BBVA) i per l'emissió de deute subordinat a inversors privats en un 75%.

Cessat el cap de la brigada antiavalots dels mossos d'esquadra

El conseller Felip Puig accepta la dimissió del cap de la unitat antiavalots de la policia catalana per no haver-li transmès la informació sobre els trets amb bales de goma durant els incidents de la vaga general del 14 de novembre. El conseller manté, tanmateix, que aquests no van causar la pèrdua de l'ull d'una manifestant. En la compareixença en què explica l'actuació dels mossos en aquest cas, el conseller manifesta que va presentar la dimissió al president de la Generalitat Artur Mas, però que aquest no la va acceptar.

Divendres 14

Dimiteix el ministre d'Afers Estrangers d'Israel

Avigdor Lieberman, líder del partit ultranacionalista Yisrael Beitenu, el segon més representat a la Knesset, anuncia la dimissió dels càrrecs de viceprimer ministre i ministre d'Afers Estrangers arran d'una investigació que el relaciona presumptament amb un delicte d'abús de confiança i frau. Lieberman, que nega les acusacions, presenta la dimissió, segons diu, perquè no vol entorpir les investigacions, però insisteix que es presentarà a les eleccions del 22 de gener en coalició amb el Likud.

Matança en una escola nord-americana

Un noi de prop de 20 anys entra armat en una escola de primària de la ciutat de Newton, a l'estat de Connecticut i, després de matar la seva mare, mestra del centre, dispara contra alumnes i altres persones. El resultat és de 27 morts, 20 dels quals nens d'entre 5 i 10 anys. Posteriorment el noi se suïcida. Davant la massacre, una de les més greus dels Estats Units, el president Obama fa una crida a la unitat per a donar suport als familiars de les víctimes i afrontar el problema d'aquesta mena de matances als Estats Units, especialment relacionades amb la lliure tinença d'armes.

Se celebra la Nit de Santa Llúcia

L’escriptor Màrius Serra és guardonat amb el premi Sant Jordi de novel·la en la vetllada de la Nit de Santa Llúcia, celebrada a Tarragona

© Òmnium Cultural

En un ambient acusadament reivindicatiu pels recents projectes de llei sobre l'educació en català del Govern espanyol, se celebra la Nit de Santa Llúcia al nou Teatre Tarragona. Els premiats són Màrius Serra, que obté el Sant Jordi per la novel·la Plans de futur; Francesc Garriga, que s'endú el Carles Riba pel poemari Tornar és lluny, i Tina Vallès, que guanya el Mercè Rodoreda pel recull de narracions El parèntesi més llarg. La mateixa nit, l'Obra Cultural Balear celebra a Manacor la Nit de Cultura, també marcada per l'oposició a la política lingüística del Govern Bauzà.

Divendres 15

Nova Esquerra Catalana celebra l'assemblea constituent

La formació Nova Esquerra Catalana, creada per dissidents del PSC i que encapçala l'exconseller d'Educació Ernest Maragall, celebra a Sitges l'assemblea constituent. Els 450 membres aproven l'anomenat "Compromís de Sitges", un text fundacional que defineix la formació com a progressista i catalanista, amb tres eixos: el dret a decidir, la recuperació de l'economia sense les retallades i l'austeritat i la regeneració democràtica. Estableixen Catalunya i Europa com a àmbit d'actuació i Maragall n'és elegit president.

Commemoració de les Normes de Castelló en defensa del català

Amb una participació notablement més elevada que en anys anteriors, se celebren a Castelló els vuitanta anys de les Normes de Castelló signades per les principals institucions culturals del País Valencià el 1932, les quals acceptaven la unitat lingüística amb tota la seva diversitat. En aquesta ocasió, la defensa de la llengua ha estat força més accentuada per l'ofensiva contra el català del Govern espanyol representat pel ministre José Ignacio Wert. Al cap d'una setmana, el dia 21, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua crida a recuperar les Normes de Castelló, i també insta les autoritats i la ciutadania a defensar l'ús i l'ensenyament del valencià en una societat marcada pel plurilingüisme.

Dimecres 16

El Partit Liberal Democràtic del Japó guanya les eleccions

El Partit Liberal Democràtic del Japó torna al poder amb una clara victòria (294 escons sobre 480), mentre que el principal partit rival, el Partit Democràtic, en el Govern des del 2009, s'enfonsa amb tan sols 57 escons. El nou primer ministre, Shinzo Abe, que ja va ocupar el càrrec en 2006-07, en pren possessió el dia 26.

Tanca la central nuclear de Garoña, la més antiga de l'Estat espanyol

Situada a Santa María de Garoña (Burgos), va entrar en funcionament el 1970 i subministrava l'1,4% de tota l'energia de l'Estat. La reforma energètica del Govern espanyol ha fet inviable la central, que ha de fer front a uns impostos més elevats.

Dilluns 17

El Govern argentí intervé el grup de comunicació Clarín

El president de l'Autoritat Federal de Serveis de Comunicació Audiovisual argentina, Martín Sabbatella, es presenta a la seu del Grupo Clarín per comunicar l'aplicació de la llei de mitjans de comunicació, aprovada el 2009, que dicta un nombre màxim de llicències d'emissió. El grup, molt crític amb el Govern de Cristina Fernández de Kirchner, s'haurà de desprendre d'uns 200 senyals de ràdio i televisió.

Núria de Gispert, reelegida presidenta del Parlament de Catalunya

Per 79 vots a favor, 52 abstencions, i tres vots nuls, Núria de Gispert ha estat elegida presidenta del Parlament de Catalunya de la desena legislatura, que arrenca amb la seva presa de possessió.

El Banc de Santander absorbeix Banesto

El consell d'administració del Banc de Santander aprova absorbir la seva filial Banesto, de la qual té el 89,74% de les accions. La decisió també inclou la banca privada Banif, controlada el 100% pel banc que presideix Emilio Botín. El Santander preveu tancar la integració al maig del 2013. La unificació de les marques suposarà un estalvi de 520 milions d'euros i el tancament de 700 oficines.

Dimarts 18

El Banc Sabadell tanca l'acord per comprar Caixa Penedès

Banc Sabadell i Banco Mare Nostrum, entitat creada al desembre del 2010 fruit de la unió de quatre caixes d'estalvi, una de les quals Caixa Penedès, han acordat que la xarxa territorial i el negoci d'aquesta a Catalunya i Aragó passin a formar part del banc presidit per Josep Oliu. L'operació es va posar en marxa al novembre i té com a objectiu reforçar la branca minorista del Sabadell, que el situarà com a quarta entitat a Catalunya. El mateix dia, La Caixa conclou la integració de Banca Cívica.

La Generalitat aprova un nou impost sobre dipòsits bancaris

El Govern català aprova un nou impost sobre els dipòsits bancaris a entitats que operen a Catalunya, en resposta a l'anunci del Govern espanyol d'establir un tipus impositiu del 0% sobre les entitats, que limita la capacitat recaptatòria de les comunitats autònomes. El mateix dia, presenta una bateria de recursos contra la decisió del Govern espanyol d'impugnar al Tribunal Constitucional l'euro per recepta que la Generalitat va implantar al juny.

Dimecres 19

Eleccions presidencials a Corea del Sud

En les eleccions presidencials celebrades a la República de Corea, Park Geun-hye, filla del dictador Park Chung-hee i líder del partit Sanuri, derrota el seu rival del partit liberal, Moon Jae-in. Park Geun-hye succeeix en el càrrec Lee Myung-bak, del seu mateix partit, i es converteix, d'aquesta manera, en la primera dona cap d'estat del seu país.

Acord CiU-ERC sobre la nova legislatura

Artur Mas i Oriol Junqueras escenifiquen, al Parlament, la signatura del pacte de governabilitat entre CiU i Esquerra Republicana de Catalunya

© Convergència Democràtica de Catalunya

El president electe de la Generalitat de Catalunya i el cap de l'oposició, Oriol Junqueras, signen l'acord de governabilitat per a la nova legislatura, que preveu celebrar una consulta sobre la independència l'any 2014, que es podria prorrogar o avançar, i aprovar noves lleis, acords i tributs de caràcter social que esmorteixin les retallades, així com la posada en marxa d'"estructures d'estat". El Govern espanyol denuncia immediatament l'acord de governabilitat com un nou pas vers la desestabilització.

L'entrenador del Futbol Club Barcelona recau en la seva malaltia

Tito Vilanova, entrenador del primer equip del FC Barcelona, ha recaigut en el càncer de paròtide que se li va detectar el 2011 i del qual va ser operat, quan encara era segon entrenador a les ordres de Josep Guardiola. L'endemà, la directiva del club, encapçalada pel president Sandro Rosell i el director esportiu, Andoni Zubizarreta, confirmen oficialment la malaltia de Vilanova i anuncien que el substituirà el seu ajudant, Jordi Roura.

Dijous 20

Última sentència del Tribunal Penal Internacional per a Ruanda

Augustin Ngirabatware, antic ministre de Ruanda, és sentenciat a 35 anys de presó pel seu paper en la planificació del genocidi al país africà el 1994. Amb aquesta condemna acaben els judicis del Tribunal, que a partir d'ara tan sols es dedicarà a casos d'apel·lació.

Rodrigo Rato declara com a imputat en el cas Bankia

Rodrigo Rato, exvicepresident de l'anterior Govern del PP, es desvincula de l'ensorrament de Bankia en la declaració a porta tancada com a imputat davant el jutge de l'Audiència Nacional, ja que l'entitat va sol·licitar 19.000 milions en ajudes públiques després que ell en sortís. Amb la declaració de Rato, els 33 exdirigents i exconsellers del grup acusats de falsificació de comptes, administració deslleial, maquinació per alterar el preu de les coses i apropiació indeguda ja han donat la seva versió dels fets en el procés iniciat el 5 de novembre.

Divendres 21

Artur Mas, investit nou president de la Generalitat

Amb els vots de Convergència i Unió i d'Esquerra Republicana de Catalunya, Artur Mas és investit president de la Generalitat de Catalunya per a un segon mandat. La resta de diputats ha votat "no" a la investidura. En la nova legislatura, el nou Govern, amb el suport extern d'ERC, tindrà el repte de convocar un referèndum d'autodeterminació el 2014 i afrontar la crisi econòmica. La presa de possessió té lloc el dia 24.

Desarticulada a Castelló d'Empúries una xarxa de narcotraficants

La Guàrdia Civil i la policia francesa detenen dos caps de la màfia marsellesa i corsa que operaven des d'aquesta localitat empordanesa. Un d'ells, anomenat el Xinès, responsable de l'entramat marsellès, ocultava les activitats il·legals sota una empresa de sabons i un bar. Les detencions s'han dut a terme en interceptar un carregament de 400 quilos de droga camuflats procedents del Perú.

Dissabte 22

El president italià dissol el Parlament

Giorgio Napolitano, president d'Itàlia, dissol el Parlament l'endemà que el primer ministre, Mario Monti, presenti la dimissió un cop aprovats els pressupostos del 2013. Les eleccions, previstes per al 24 de febrer, s'anticipen dos mesos pel fet que el partit de Silvio Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PdL), retirés el suport a Monti al principi de mes. El dia 23 de desembre, Monti anuncia que no presentarà la seva candidatura però que ofereix col·laboració al govern que sorgeixi dels comicis.

El papa indulta l'exmajordom Paolo Gabriele

Benet XVI indulta el seu exmajordom personal, Paolo Gabriele, que a l'octubre va ser condemnat a 18 mesos de presó per haver robat i filtrat documents confidencials de la Santa Seu. D'aquesta manera, es posa punt i final a un escàndol que, iniciat al maig, va qüestionar la seguretat del Vaticà i va revelar discordances entre els seus màxims representants.

Diumenge 23

Prop de cent morts de civils en un atac de l'aviació siriana

L'aviació siriana ha bombardejat indiscriminadament la població civil de la ciutat de Halfaja, capturada cinc dies abans pels rebels. L'observatori de drets humans per a Síria anuncia que els atacs governamentals han produït prop de 200 morts a tot el territori sirià el mateix dia. L'ofensiva s'interpreta com un intent desesperat del règim de Baixar al-Assad de frenar els rebels, que veuen pròxima la seva victòria.

Dilluns 24

Desactivat un artefacte explosiu al macrobordell de la Jonquera

El cos especial dels Mossos d'Esquadra desactiva un artefacte explosiu que quatre encaputxats van deixar en un cotxe al davant de l'edifici del macrobordell de la Jonquera. És el segon intent d'atemptat en un mes i, segons els propietaris, es tracta de pressions perquè tanquin el prostíbul. El dia 28 es fa públic un correu electrònic que amenaça de fer volar el local si el propietari "no paga els deutes".

Dimarts 25

Un accident d'un avió militar al Kazakhstan causa una trentena de morts

L'accident s'ha produït prop de la localitat de Ximkent, al sud del país centreasiàtic. Els morts són els membres de la tripulació i 20 militars. La causa de l'accident ha estat atribuïda a l'envelliment de l'aparell, que data de l'època soviètica.

Victòria del "sí" en el referèndum constitucional d'Egipte

La comissió electoral anuncia la victòria del "sí" amb un 63,8% dels vots i una participació de només el 32,9%. La consulta es va celebrar en dues voltes, la primera el 15 de desembre i la segona el 22, i en ambdues es van produir incidents, un dels quals va ser la dimissió del vicepresident Mahmoud Mekki el mateix dia de la segona volta. Els Germans Musulmans, el partit del president Mohamed Morsi, consideren que el resultat els legitima en el seu projecte de crear un estat regit sobretot per la xaria. L'oposició partidària del "no" agrupada en el Front de Salvació Nacional (FSN) denuncia frau i anuncia la impugnació dels resultats i acusa, a més, els Germans Musulmans d'haver monopolitzat el procés constituent.

Dimecres 26

Inaugurada a la Xina la línia de TGV més llarga del món

La línia de TGV inaugurada a la Xina recorre 2.300 km entre Pequín i Canton en vuit hores. Amb aquesta infraestructura la Xina se situa al capdavant de l'alta velocitat ferroviària. Els trens viatgen a una velocitat mitjana de 300 km/h, i s'aturen a les principals ciutats de l'interior de la Xina. La inauguració coincideix amb l'aniversari de Mao Zedong (1893).

Usuaris d'Instagram demanden l'empresa per les condicions del servei

La xarxa social Instagram de publicació i intercanvi de fotografies adquirida al mes d'agost per Facebook haurà d'afrontar una demanda judicial dels seus usuaris per abús en les condicions de servei, que estableixen que l'empresa es reserva el dret de posar a la venda les fotografies amb finalitats publicitàries.

Una sentència favorable al català en una escola de Picassent

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià dicta una sentència que obliga la Conselleria d'Educació a implantar una línia en valencià a Sant Cristòfol, una escola concertada de Picassent (Horta Sud), tal com va demanar el centre el 2009. És la primera sentència que dóna la raó a les exigències d'ampliació de l'ensenyament en català al País Valencià.

Dijous 27

Artur Mas presenta el nou Govern

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas i Gavarró, presenta el nou Govern per a la legislatura que s'inicia. La majoria dels consellers ja en formaven part de l'anterior: es mantenen en el càrrec Joana Ortega (vicepresidenta i consellera de Governació), Andreu Mas-Collell (Economia), Boi Ruiz (Sanitat), Ferran Mascarell (Cultura), Irene Rigau (Educació) i Josep Maria Pelegrí (Agricultura). Deixen el càrrec Pilar Fernández Bozal (Justícia), substituïda per Germà Gordó; Felip Puig (Interior), rellevat per Ramon Espadaler; Lluís Recoder (Territori i Sostenibilitat), per Santi Vila; Josep Lluís Cleries (Benestar i Família), per Neus Munté, i Francesc Xavier Mena (Empresa i Ocupació), per Felip Puig. Francesc Homs en surt reforçat en assumir la conselleria de Presidència i el càrrec de portaveu, que ja ocupava.

Divendres 28

Obama convoca una reunió contra rellotge per evitar l'abisme fiscal

El president dels Estats Units es reuneix amb els líders del Congrés per assolir un acord de reducció del deute. Si no ho aconsegueix abans del dia 31, entraran automàticament en vigor les pujades d'impostos i les retallades en prestacions socials dràstiques que precipitaran l'economia nord-americana a una nova recessió. L'anomenat "abisme fiscal" té l'origen en el pacte del juliol per a ampliar el límit del deute fins al final del 2012, a condició d'aplicar mesures dràstiques en absència d'altres per a limitar el dèficit. A la matinada del dia 1 de gener de 2013, ja fora de termini, els senadors republicans i el president Obama arriben a un acord per a apujar els impostos a les fortunes més altes i ajornar dos mesos les retallades, i l'endemà la Cambra de Representants ratifica l'acord.

Neix la Fundació Catalunya-La Pedrera

L'entitat és la primera fundació de caràcter especial, fruit de la transformació d'una caixa d'estalvis, per vehicular l'obra social de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa. El primer patronat de la fundació el formen representants de les diputacions de Barcelona i Tarragona i la Fundació Universitària del Bages, a més de representants de sis entitats vinculades a l'objecte social de la nova fundació, un dels quals, Antoni Sansalvador, president del Banc dels Aliments, en serà el president.

Dissabte 29

Bolívia nacionalitza quatre filials d'Iberdrola

La seu d’Electropaz, una de les filials d’Iberdrola a Bolívia, és nacionalitzada pel Govern bolivià

© Agencia Boliviana de Información

El president Evo Morales justifica la mesura per a equilibrar la tarifa elèctrica urbana i la rural, molt més elevada, concretament a La Paz i Oruro. Les empreses passen a formar part de l'Empresa Nacional d'Electricitat boliviana (ENDE) i així es posa fi a la presència d'Iberdrola a Bolívia.

El Consell Constitucional francès anul·la l'impost a les grans fortunes

Com a argument d'aquesta mesura, el tribunal assenyala que aquesta taxa del 75% per a rendes superiors al milió d'euros vulnera "el principi d'igualtat en càrregues públiques". L'impost era la mesura més polèmica del president francès François Hollande i del nou govern socialista.

Neix Ona Mediterrània

Ona Mediterrània, una emissora en català impulsada per l'Obra Cultural Balear i l'associació Voltor, comença l'emissió en proves amb l'objectiu d'emetre regularment a partir de l'abril del 2013. L'objectiu d'aquesta iniciativa és recuperar l'espai radiofònic balear per al català després del tancament de Som Ràdio (2003) i Ona Mallorca (2011). Es finançarà a partir de subscripcions populars.

Diumenge 30

CaixaBank obre a Xile la primera oficina a Amèrica Llatina

CaixaBank obre a Santiago de Xile la seva primera oficina de representació a Amèrica Llatina, amb l'objectiu d'oferir suport financer a les empreses espanyoles que vagin al mercat xilè i a les companyies d'aquest país interessades a invertir a Espanya. L'oficina de Santiago s'afegeix a la xarxa internacional de l'entitat.

Manifestació independentista a Palma

En una de les manifestacions més multitudinàries a les Illes dels darrers anys, milers de persones s'apleguen a la capital a favor de la independència i dels Països Catalans. La marxa, convocada amb motiu de la Diada de Mallorca, ha estat esperonada pels atacs al català per part del ministre José Ignacio Wert i del Govern balear de Josep Ramon Bauzà.

Dilluns 31

Alliberat el ministre de Justícia dels talibans

Mullah Noruddin Turabi, que va ser ministre de Justícia del règim dels talibans, és alliberat per les autoritats pakistaneses. La mesura obeeix a les negociacions entre el Pakistan i l'Afganistan per a impulsar un procés de pau de cara a la retirada de les forces de l'OTAN al final del 2014. Turabi és només un dels molts alts càrrecs talibans alliberats en els darrers mesos.

Les Nacions Unides acaben la missió de pau a Timor Est

Des de l'octubre les forces de les Nacions Unides han anat transferint la seguretat a les forces de l'ordre timoreses. El 1999, les forces de l'ONU van tenir un paper clau en l'organització de les primeres eleccions després de la independència. El 2006 van retornar després d'un cop d'estat fallit, juntament amb una Força Internacional d'Estabilització liderada per Austràlia que també ha abandonat el país.